Rurouni Kenshin

Ένα από τα καλύτερα samurai manga

Ιστορία

Στις 25 Απρίλη του 1994, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρώτο manga του Nobuhiro Watsuki και αυτό που έμελλε να είναι το καλύτερό του, το RUROUNI KENSHIN. Πρωταγωνιστής είναι ο Himura Kenshin, ο οποίος την περίοδο του Bakumatsu (τα τελευταία χρόνια της περιόδου Edo και το τέλος των Shogun) έδρασε στην Ιαπωνία ως δολοφόνος για λογαριασμό των Ishin-shishi (ομάδας πολιτικών ακτιβιστών που ήθελαν την επαναφορά του Αυτοκράτορα στην εξουσία), γνωστός με το προσωνύμιο Hitokiri Battosai. Οι εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου τον οδήγησαν να ορκιστεί να μην ξανασκοτώσει και έτσι έγινε rurouni (περιπλανώμενος samurai) με σκοπό να βοηθάει τους αδύναμους. Για να το κάνει αυτό, χωρίς να παραβιάσει τον όρκο του, χρησιμοποιεί ένα σπαθί με ανεστραμμένη λεπίδα, γνωστό ως sakabatō.

Το 11ο έτος της περιόδου Meiji (δηλαδή το 1878) ο Kenshin φτάνει στο Tokyo, όπου συναντά την Kaoru, ιδιοκτήτρια και εκπαιδεύτρια ενός kendo dojo, η οποία έχει προβλήματα με μια τοπική συμμορία που θέλει το dojo της. Ο Kenshin, αφού την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη συμμορία, αποφασίζει να μείνει μαζί της στο Tokyo. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα από τα πλέον κλασικά manga, το RUROUNI KENSHIN.

Η ιστορία χωρίζεται σε τρία άτυπα arcs. Το πρώτο, γνωστό ως “Tokyo Arc”, αποτελείται  από μικρότερες ιστορίες μέσα από τις οποίες γνωρίζουμε το βασικό cast μας. Στο δεύτερο, και κατά γενική ομολογία καλύτερο arc της σειράς, με τίτλο “Kyoto arc”, ο Kenshin καλείται να αντιμετωπίσει τον Shishio Makoto, τον άνθρωπο που ανέλαβε τον ρόλο του δολοφόνου για τους Ishin-shishi, όταν ο Kesnhin αποφάσισε να μην ξανασκοτώσει, και ο οποίος πλέον απειλεί να καταστρέψει την κυβέρνηση. Στο τρίτο και τελευταίο arc (“Jinchu Arc”), η απειλή για τον Kenshin είναι πιο προσωπική, στο πρόσωπο του Yukishiro Enishi, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν του Kenshin από την περίοδο του πολέμου. Αυτό το τελευταίο arc περιλαμβάνει ένα ας πούμε sub-arc, με τίτλο “Remembrance Arc”, όπου βλέπουμε πιο πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή του Kenshin ως Hitokiri την περίοδο του Bakumatsu.

Τι Μας Άρεσε

Το καλύτερο στοιχείο αυτού του manga και που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο πρωταγωνιστής του. Αν και το RUROUNI KENSHIN ανήκει στα λεγόμενα shonen manga, δεν έχει τον κλασικό νεαρό, άπειρο πρωταγωνιστή που παλεύει να ξεχωρίσει. Αντίθετα, έχουμε τον Kenshin, ήδη στο (σχεδόν) απόγειο της δύναμής του, με μόνη επιθυμία την γαλήνη και να βοηθάει τους γύρω του. Ο Kenshin είναι σίγουρα ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας με βάθος, που συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του manga, στην προσπάθειά του να εξιλεωθεί για τις πράξεις του στον πόλεμο και να βρει νόημα στη ζωή του.

Αλλά, όσο καλοδουλεμένος και να είναι ο πρωταγωνιστής σου, δεν πας πουθενά χωρίς αντάξιους συμπρωταγωνιστές. Και σε αυτό τον τομέα, ο Watsuki έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, τόσο στο μόνιμο cast που απαρτίζει την συντροφιά του Kenshin όσο και στους περισσότερους αντιπάλους του, που ξεφύγουν από τον τυπικό villain που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Αντιθέτως, είναι πολυεπίπεδοι, με ενδιαφέρον παρελθόν και κίνητρα που πολλές φορές φαίνονται λογικά στον αναγνώστη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αρκετοί χαρακτήρες, όπως οι  Sagara Sanosuke, Saito Hajime και Shishio Makoto, θα μπορούσαν άνετα να στηρίξουν μόνοι τους μια σειρά manga.

Άλλο ένα στοιχείο που κάνει αυτό το manga να ξεχωρίζει είναι ότι ασχολείται με κάποια πιο σοβαρά ζητήματα (πάντα σε σχέση με τα περισσότερα shonen, που είναι αρκετά ανάλαφρα), όπως πολιτική, ηθική και φιλοσοφία.

Αλλά όπως είπαμε, το RUROUNI KENSHIN είναι ένα shonen manga, οπότε δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερο ψυχοπλακωτικό. Αυτό το καταφέρνει με το καλοδουλεμένο και πάντα καίριο χιούμορ του Nobuhiro Watsuki. Πέρα από το χιούμορ, ως shonen, έχει πολλές, πολύ όμορφες, καλοσχεδιασμένες και λεπτομερείς μάχες, κυρίως ξιφομαχίες.

Επιπλέον, η σειρά έχει πολύ ενδιαφέρον για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία της Ιαπωνίας, καθώς η τοποθέτηση του RUROUNI KENSHIN σε ιστορικό πλαίσιο προσφέρεται για παρουσίαση ιστορικών πληροφοριών κατά την διάρκεια του manga. Σε αυτό το κομμάτι, ο  Watsuki έχει κάνει καλή δουλειά. Ενδεικτικά, αρκετοί από τους χαρακτήρες, ανάμεσά τους και ο ίδος ο Kenshin, βασίζονται (αρκετά χαλαρά) σε υπαρκτά πρόσωπα.

Τι Μας Ενόχλησε

Το μεγαλύτερο  μειονέκτημα της σειράς εντοπίζεται στο τρίτο και τελευταίο της arc. Αν και ο κεντρικός αντίπαλος και τα κίνητρά του παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον, οι σύμμαχοί του είναι αρκετά αδιάφοροι και δε δημιουργούν αίσθημα απειλής για κανέναν από τους πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα αν τους συγκρίνει κανείς με τους χαρακτήρες που είχαν αντίστοιχο ρόλο στο δεύτερο arc, όπου ήταν πολύ καλοδουλεμένοι.

Επίσης οι κακές παρέες (βλέπε 90s Marvel) “ενέπνευσαν” τον Watsuki στον σχεδιασμό ορισμένων χαρακτήρων, οι οποίοι εμφανίζονται παράταιροι σε σχέση με τους υπόλοιπους, πιο ρεαλιστικά σχεδιασμένους χαρακτήρες, και κόβουν κάτι από την αληθοφάνεια της σειράς.

Άλλο ένα κάπως ενοχλητικό στοιχείο είναι η συχνότητα με την οποία η Kaoru χρησιμοποιείται ως damsel in distress, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι θεωρητικά είναι πολύ ικανή στο kendo. Θα μου πεις ότι όλοι οι αντίπαλοι του Kenshin είναι φοβεροί και τρομεροί και γι’ αυτό η Kaoru είναι αβοήθητη, αλλά και πάλι, από ένα σημείο και μετά έγινε λίγο κουραστικό.

Επίσης, αν και οι μάχες στο RUROUNI KENSHIN είναι πολύ καλές, η αλήθεια είναι ότι μερικές σκηνές μάχης είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς. Εν μέρει δικαιολογημένα, αφού οι χαρακτήρες υποτίθεται ότι κινούνται με τρομερή ταχύτητα. Και η ασπρόμαυρη φύση των manga δεν βοηθάει σε αυτό το ζήτημα.

Συνολική Εκτίμηση

Το RUROUNI KENSHIN θεωρείται κλασικό manga και όχι άδικα, αφού πετυχαίνει τον ιδανικό συνδυασμό καλοδουλεμένων χαρακτήρων, ενδιαφέρουσας ιστορίας και πολύ όμορφου σχεδίου. Αν και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα shonen, το κάνει μόνο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ξεχωρίσει, χωρίς να αποξενώνει τους fans του είδους. Αν είστε fans των samurai και των ξιφομαχιών, αυτό το manga είναι σίγουρα για εσάς!

Ειδική μνεία αξίζει στην VIZBIG έκδοση της σειράς. Πρόκειται για 9 τόμους, με τον καθένα να περιλαμβάνει 3 από τους αρχικούς τόμους της σειράς. Αυτοί οι  VIZBIG τόμοι έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από ένα συνηθισμένο τόμο manga και η ποιότητα του χαρτιού είναι πολύ καλύτερη. Επιπλέον στην VIZBIG έκδοση υπάρχουν στο τέλος του κάθε τόμου πολλές πληροφορίες σχετικά με την ορολογία που χρησιμοποιείται στη σειρά, καθώς και σχετικά με την ιστορία της Ιαπωνίας, την περίοδο που τοποθετείται το manga. Αυτά τα στοιχεία κάνουν την VIZBIG έκδοση την ιδανική (για μην πω την μόνη) επιλογή για να απολαύσετε στο έπακρο τις περιπέτειες  του Himura Kenshin!

Παράλληλες Προτάσεις

Σίγουρα αξίζει να δείτε το anime της σειράς, ώστε να δείτε και καλύτερα τις πολύ όμορφες μάχες. Δυστυχώς, η σειρά anime έχει αρκετά filler επεισόδια, άσχετα με το manga, και δεν περιλαμβάνει το τελευταίο arc της σειράς. Ευτυχώς, το “Remembrance” sub-arc μεταφέρθηκε σε anime με το εξαιρετικό OVA με τίτλο SAMURAI X: TRUST & BETRAYAL, που ομολογουμένως ξεπερνάει και το manga!

Πέρα από το αρχικό RUROUNI KENSHIN υπάρχει και το RUROUNI KENSHIN: RESTORATION, επίσης από τον Nobuhiro Watsuki. Πρόκειται για μια απόπειρα επαναδιατύπωσης της ιστορίας του Kenshin, όχι ιδιαίτερα επιτυχημένης, όπως φαίνεται από τον βραχύ βίο της σειράς (μόλις 2 τόμοι).

Πέρα από το RESTORATION, ο Watsuki έχει  ασχοληθεί ξανά με τον κόσμο του Kenshin στo RUROUNI KENSHIN: TO RULE FLAME, το οποίο δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει μεταφρασμένο, και στα πιο πρόσφατα  RUROUNI KENSHIN SIDE STORY: THE EX-CON ASHITARO και RUROUNI KENSHIN: THE HOKKAIDO ARC που κυκλοφόρησαν στο WEEKLY SHONEN JUMP και ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν συλλεγμένα και στα αγγλικά.

Αν σας άρεσε γενικά η γραφή του Watsuki και δεν θέλετε σώνει και ντε samurai, τα GUN BLAZE WEST και BUSO RENKIN φέρουν επίσης την υπογραφή του.

Τέλος, αν θέλετε και άλλους samurai, τα (κομματάκι πιο βίαια από το RUROUNI KENSHIN) VAGABOND και BLADE OF THE IMMORTAL είναι ενδιαφέρουσες επιλογές.