Comic Con Amsterdam 2017

Report από το δεύτερο Comic Con του Άμστερνταμ

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, διεξάχθηκε το φετινό Comic Con του Άμστερνταμ, μόλις για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για παρακλάδι του Comic Con Europe GmbH, το οποίο διοργανώνει τα German Comic Con, ενώ έχει επεκταθεί πλέον στο Ρότερνταμ αλλά και τη Βαρσοβία. Και να σκεφτεί κανείς πως ο χορός των Con παγκοσμίου τύπου στην Ολλανδία ξεκίνησε μόλις πέρσι την άνοιξη, με το μάλλον μεγαλύτερο Con της χώρας, το Dutch Comic Con στην Ουτρέχτη.

Το Comic Con του Άμστερνταμ λάμβανε χώρα στο θεόρατο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο RAI, σχεδόν στο νότιο τέλος της πόλης. Η είσοδος βρίσκονταν στο ισόγειο και προσπερνώντας το τζιπάκι του Jurassic Park, ανέβαινες τις κυλιόμενες σκάλες προς τα δύο Hall του πρώτου ορόφου, όπου διεξάγονταν το Con, τα Hal 10 και Hal 12. Το κύριο μέρος του Con ήταν στο Hal 12, αριστερά όπως ανέβαινες, όπου βρίσκονταν οι πάγκοι των πολυάριθμων guests και artists, καθώς και διάφορα props αμαξιών του BACK TO THE FUTURE, το σαλόνι των Leonard & Sheldon (THE BIG BANG THEORY) και οι merchandisers, μαζί με συλλέκτες και κομιξάδικα της πόλης (Henk Comics κυρίως). Δεξιά και ακριβώς απέναντί του, ήταν το Hal 10, όπου ήταν ο χώρος εκδηλώσεων, workshops, panels, gaming και wrestling. Εμείς πήγαμε την πρώτη ημέρα, το Σάββατο, και περιφερόμασταν πάνω από τρεις ώρες, λόγω του διαγωνισμού cosplay, αλλά και του απίστευτου όγκου πραγμάτων στους πάγκους των εμπόρων. Από αυτή την άποψη, ήταν απόλυτα χορταστικό. Τιμήθηκαν από κουτάκια με pocky (το πράσινο τσάι μετράει τρελά) μέχρι επιλεκτικά Transformers, κατόπιν ιδιαίτερης εγκράτειας του γράφοντος. Ο κόσμος ήταν αρκετός και οι cosplayers ουκ ολιγάριθμοι, με αξιοζήλευτα λεπτομερείς στολές, ακόμα και από μη συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Στο cosplay contest ήταν εμφανής η επιρροή από τα cinematic universes των Marvel και DC, καθώς και του OVERWATCH, που μάλλον είναι το νέο LOL για τους cosplayers. Τέλος, η ομαδική συμμετοχή αποτελούνταν από όλα τα evolutions του Pokemon Eevee (eevolutions) με απίστευτο αποτέλεσμα, αν και περιορίστηκαν σε απλή φωτογράφιση αντί για performance.

Και τώρα πάμε στα αρνητικά. Από την στιγμή που μπήκαμε και πληρώσαμε το κατά 5 ευρώ ακριβότερο εισιτήριο, συγκριτικά με το e-ticket, οι εθελοντές ήταν τουλάχιστον ανενημέρωτοι. Δεν ήξεραν ούτε που γινόταν το cosplay contest και ήταν και ελάχιστοι, σε σχέση με την έκταση του Con. Κάποιοι βρίσκονταν στον διαγωνισμό cosplay, ο οποίος είχε τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα, κι αφότου ξεκίνησε με καθυστέρηση και υπερβολικά χαμηλό ήχο στα συνοδευτικά ηχητικά και τραγούδια, κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά όλες τις φιλόδοξες εμφανίσεις των cosplayers, ενώ οι περισσότεροι εθελοντές ήταν στους πάγκους των guests από τον χώρο της μεγάλης και μικρής οθόνης, όπου πετύχαμε ελάχιστους guests να κάθονται στον πάγκο τους. Δεδομένου ότι είχαν μοιραστεί ανάμεσα στις δύο ημέρες, αν δεν ήταν στον χώρο των photo shoots ή σε κάποιο από τα panels, τότε είχαν ήδη φύγει, με αποτέλεσμα να βλέπεις στη θέση σχεδόν όλων των καλεσμένων ηθοποιών, εθελοντές. Επίσης, δεν υπήρχαν πουθενά πινακίδες, ώστε να κατευθύνουν το νεοφερμένο επισκέπτη, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στα τυφλά, κραδαίνοντας ανά χείρας το πρόγραμμα, το οποίο ήταν γραμμένο μόνο στα ολλανδικά, με εξαίρεση το εξώφυλλο, και δεν περιείχε καν τις ώρες διεξαγωγής του κάθε panel, αλλά μονάχα τους καλεσμένους και τους συμμετέχοντες.

Οι βασικοί guests από τον χώρο των comics ήταν ο Nick Brokenshire, o Ian Richardson, o Frazer Irving, o Mike Collins, o Rufus Dayglo, η Rachael Smith, ο Joao Lemos, η Yasmin Sheikh και ο Michel Nadorp, μαζί με ισάριθμους δημιουργούς της oλλανδικής σκηνής, ενώ από ηθοποιούς υποτίθεται πως θα βλέπαμε την Pamela Anderson, τον Michael Madsen, τον Billy Boyd, τον John Rhys-Davies, την Carice Van Houten (Melisandre!), τον Kim Coates, την Lyndsy Fonseca, την Ellie Kendrick, την Sarah Douglas και αρκετούς ακόμα, συμπεριλαμβανομένων πρωταγωνιστικών χαρακτήρων του DOCTOR WHO, του PRIMEVAL και του HELLRAISER. Παρεμπιπτόντως, επειδή ο διαγωνισμός cosplay είχε καθυστέρηση, αγνοείται η τύχη των δύο μετέπειτα panels, που θα ήταν με τους δύο καλεσμένους από το LORD OF THE RINGS και ένα με καλεσμένους από ταινίες τρόμου, καθώς ακολούθησε κατευθείαν το τελευταίο panel, αυτό του DOCTOR WHO, εκεί που ήταν και οι μόνοι movie/tv guests που πετύχαμε ουσιαστικά.

Θα άξιζε, εν κατακλείδι, να το πρότεινα; Προσωπικά, μονάχα εάν συμπέσει με τυχόν ταξίδι σας προς τα βόρεια. Αποσκοπεί στο να γίνει επαγγελματικά στημένο, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα Con, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά του μέχρι να οργανωθεί σωστά.

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο αφιέρωμα είναι του Τάσου Παπαδόπουλου.