Fu Jitsu #1

I know kung fu...

Θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι διάβασα αυτό το comic, επειδή ψάχνω εναλλακτικούς τίτλους, λατρεύω τις πολεμικές τέχνες, ή έπεσε το μάτι μου στο εξώφυλλο και τρελάθηκα. Στην πραγματικότητα, με τράβηξε η “άκυρη” (και μεταξύ μας, ελαφρώς “παιδική”) σύνδεση που έκανε το κεφάλι μου, ανάμεσα στον τίτλο και την ομώνυμη εταιρεία, άμεσα συνυφασμένη με τις ελληνικές επιλογές κλιματισμού, και με μια από τις πιο κολλητικές και ενοχλητικές τηλεοπτικές διαφημίσεις στα τέλη της δεκαετίας των 90s. Και παρ’ όλα αυτά, δεν μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή για την επιλογή μου.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα αγόρι ηλικίας 120 ετών, ονόματι Fu Jitsu, ο οποίος είναι master των πολεμικών τεχνών, και συνδυαστικά με τις άριστες επιστημονικές του γνώσεις, έχει καταφέρει να μεταποιεί και να ελέγχει την ύλη σε μοριακό επίπεδο. Έπειτα από την τριετή αυτοεξορία του στην Ανταρκτική, προκειμένου να ξεχάσει την πρώην του, Rachel, o νεαρός πρωταγωνιστής επιστρέφει, όπως επίσης και ο ορκισμένος εχθρός του, από το μακρινό μέλλον, Robert Wadlow, ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πιο επικίνδυνος μάγος-επιστήμονας. Όταν, λοιπόν, ο Wadlow μαθαίνει για την άφιξη του Fu, στέλνει τον υπέρτατο δολοφόνο James Dean (ναι τον γνωστό!), για τον σκοτώσει, θέτοντας σε κίνηση γεγονότα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Εξαρχής φαίνεται ότι το comic δεν είναι μια απλή ιστορία για τα martial arts. O Jai Nitz πλέκει έναν μύθο γεμάτο αλλόκοτους χαρακτήρες, δράση και χιούμορ, εντός ενός σουρεαλιστικού πλαισίου, που εντελώς απροσδόκητα σε πείθει! Παρά την εμφανέστατη παράνοιά του, ο κόσμος του FU JITSU είναι πιστευτός, και παντρεύει έξυπνα τις έννοιες της μαγείας και της επιστήμης, της ανατολικής και δυτικής φαντασίας, του μυστικισμού και του sci-fi. Από το μοριακό kung fu μέχρι το ατομικό katana, και τους σχεδόν αντίθετους, σε design και φιλοσοφία, πρωταγωνιστές, η πλοκή γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, με τον πιο περίεργο και εθιστικό τρόπο.

Είναι και η δομή του τεύχους, όμως, που εξυπηρετεί την αφήγηση της υπόθεσης. Ο συγγραφέας δεν σταματάει για να αναλύσει τους χαρακτήρες, αφήνει τους διαλόγους και τα άπειρα “easter eggs” να γεμίσουν το κενό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αναγνώστης δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται. Σημαντική επιμέλεια έχει δοθεί και στο artwork, με το σχέδιο του St. Claire να συνδυάζει τη λιτότητα με τη λεπτομέρεια, ειδικά στα πρώτα panels με την αφύπνιση του ήρωα. Κυρίως, όμως, ξεχωρίζουν τα χρώματα του σχεδιαστή, που αποδίδουν άψογα την ιδιαιτερότητα της ιστορίας, μέσα από μια τολμηρή και φανταχτερή παλέτα, δίνοντας το ύφος ενός ονείρου ή καλοστημένου cartoon.

Παρά το γεγονός ότι δεν παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό του, το FU JITSU #1 είναι ένα ευφυές αμάλγαμα φαντασίας, επιστήμης, δράσης και κωμωδίας, και θα σας δελεάσει πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζετε!