Previews Picks

October 2017

Το Φθινόπωρο αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας (υπομονή, σύντομα θα σταθεροποιηθεί και ο καιρός – αρκεί να μη βρέχει την Κυριακή που έχουμε Comicdom Bazaar!), και ως γνωστόν πρόκειται για μια εποχή που ευνοεί την ανάγνωση comics και περιφερειακών αναγνωσμάτων.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα τελευταία, καταλαμβάνει φυσικά ο πολυσέλιδος κατάλογος παραγγελιών της Diamond (γνωστός και ως PREVIEWS), τον οποίο αυτή τη φορά ανέλαβαν να ξεφυλλίσουν, με περισσή προσοχή, ζηλευτή ζέση και αστείρευτη αφοσίωση (Stan Lee’s got nothing on me, bitches!), ο Χρήστος Ασάρβελης και η Ερατώ Κονδύλη…

Blue Pages

Ο Δεκέμβρης δεν παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για τους Big Two, όσο και για τις υπόλοιπες μεγάλες εκδοτικές. Τίποτα δεν ξεχώρισε από το Legacy line-up, κανένα από τα νέα τεύχη της Image δεν μου έκανε κλικ, η DC έκανε την ανατροπή την τελευταία στιγμή με κάποιες blockbuster και Elseworlds κυκλοφορίες, ενώ κλασσικές εκδόσεις για την Dark Horse, όπως τα HELLBOY και οι deluxe ανθολογίες αφιερωμένες σε δημιουργούς την καθιστά το… “dark horse” του αγώνα.

Hellboy: Krampusnacht #1

$3.99 page 50 Dark Horse Comics

Όταν το solicit μου υπόσχεται τον Hellboy να πολεμάει έναν σατανιασμένο Άγιο Βασίλη και ενθουσιάζομαι περισσότερο με το όνομα του Adam Hughes στο artist credit, κάτι κάνουν σωστά.

Inside Moebius vol. 1

$49.99 page 57 Dark Horse Comics

Ο Moebius είναι, ίσως, ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης που έχει γεννηθεί σε αυτή τη μεριά του Ατλαντικού (ενδεχομένως και στις δύο μεριές). Η Dark Horse συνεχίζει την έκδοση των απάντων του, με ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του. Αναμφισβήτητα, είναι το πιο “meta”, καθώς σχεδιάζει τον εαυτό του να συναντά πλήθος χαρακτήρων του.

Doomsday Clock #2

$4.99 page 83 DC Comics

O πιο έξυπνος άνθρωπος του DC Universe συναντά τον πιο έξυπνο άνθρωπο του Watchmen Universe. ‘Nuff Said.

Batman: Creature Of The Night #2 (of 4)

$5.99 page 94 DC Comics

Ο Kurt Busiek δεν είναι ξένος σε τέτοιου είδους projects. Άλλωστε, ένα από τα κορυφαία του έργα είναι το SUPERMAN: SECRET IDENTITY, στο οποίο ο Superman είναι χαρακτήρας comics, ωστόσο ένας νεαρός αποκτά τις δυνάμεις του.

Σε αντίθεση, όμως, με το SECRET IDENTITY, το οποίο είχε πιο αισιόδοξο κλίμα, ταιριαστό στον χαρακτήρα, το CREATURE OF THE NIGHT φαίνεται να εξερευνεί έναν αντίστοιχο τύπο ιστορίας, σε ένα πολύ πιο σκοτεινό πλαίσιο, πράγμα λογικό, καθώς τόσο ο Batman όσο και ο Bruce Wainwright, είναι πλασμένοι από τις προσωπικές τους τραγωδίες.

Justice League #34

$2.99 page 111 DC Comics

Αν και ο Christopher Priest μας έχει αναφέρει ότι θα εξερευνήσει τη θέση της Justice League στον κόσμο της DC, η αναφορά σε έναν Batman κουρασμένο από την έλλειψη ύπνου, που κάνει ένα λάθος το οποίο θα αποβεί μοιραίο, είναι αυτό που με έπεισε ότι πρέπει να τσεκάρω το νέο creative team του τίτλου.

Τα τελευταία χρόνια, δεν μιλάμε για τον Batman, αλλά τον Batgod, οπότε τέτοιες προσπάθειες εξανθρωπισμού του ήρωα, είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Jessica Jones #15

$3.99 page M40 Marvel Comics

Η θέση της Jessica έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς θηλυκούς χαρακτήρες της εταιρίας, χάρη και στην εξαιρετική ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και την εμφάνιση της ηρωίδας στο DEFENDERS.

Η Jessica είναι συνδεδεμένη με τον Purple Man όσο λίγοι ήρωες με κάποιον εχθρό τους. Σε συνδυασμό με την απόλυτα επιτυχημένη ερμηνεία του David Tennant στο ρόλο του συγκεκριμένου υπερ-κακού και το γεγονός ότι το original team των Bendis και Gaydos είναι στον τίτλο, ήταν θέμα χρόνου να δούμε τη συνέχεια της σχέσης των δύο χαρακτήρων.

X-Men: Grand Design #1 (of 2)

$5.99 page M77 Marvel Comics

Οι X-Men είναι ο ορισμός της υπερηρωικής σαπουνόπερας. Ήδη όταν μια σαπουνόπερα τρέχει για πολλά χρόνια, μπορείς κανείς να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Όταν, όμως, πρόκειται για μια σαπουνόπερα που μπλέκει παράλληλες διαστάσεις, πιθανά μέλλοντα και εκατοντάδες χαρακτήρες (καλούς, κακούς και οτιδήποτε ενδιάμεσο), τότε είναι απόλυτα λογική η σύγχυση νέων αναγνωστών, που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις χρυσές εποχές των μεταλλαγμένων.

To X-MEN: GRAND DESIGN θα επιχειρήσει να συμπυκνώσει την ιστορία της διάσημης ομάδας και ο δημιουργός, Ed Piskor, δουλεύει καιρό στο project, οπότε οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Green Pages

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να πιάσουν τα κρύα και εγώ λίγο-πολύ μπήκα ήδη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με τις πράσινες σελίδες του καταλόγου. Λίγο το ότι με βοήθησαν να διαλέξω δυο-τρία βιβλία για δώρα, λίγο οι αναφορές σε εταιρίες αναψυκτικών με σήμα ευτραφείς παππούληδες και σε κάποιες περιπτώσεις και τα Χριστουγεννιάτικα specials, ο τρέχον κατάλογος είναι ό,τι πρέπει για να καταλήξουμε να κρεμάσουμε φωτάκια στα μπαλκόνια μας, πριν καν φορέσουμε μακρυμάνικα.

Monstro Mechanica #1

$3.99 page 261 PublisherAfterShock Comics

Με εμφανώς τυφλή εμπιστοσύνη στη μικρή αλλά θαυματουργή AfterShock, θα έδινα μια ευκαιρία σε ένα comic που έχει για πρωταγωνιστή τον Leonardo Da Vinci και την μαθήτριά (!!!) του Isabel, και το ρομπότ τους. Η Isabel προσπαθεί να προστατέψει τον Leonardo από τους επιτήδειους (βασιλιάδες και θρησκευτικούς ηγέτες), που θέλουν τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχει (εντελώς αθώα, προφανώς) κατασκευάσει. Με τη βοήθεια του ξύλινου Ρομπότ.

ΟΚ… Όσο και αν συμπαθώ την πολιτική και την μέχρι τώρα παραγωγή της AfterShock, πόσο βλακεία φαίνεται αυτό το comic σαν ιδέα; Πολύ; Πάρα πολύ; Ναι! Αλλά μήπως τόσο πολύ που θα καταλήξει διασκεδαστικό; Ίδωμεν!

Backways #1

$3.99 page 262 PublisherAfterShock Comics

Ένα πιο ενδιαφέρον premise αυτή τη φορά, πάλι από την καλή μας φίλη AfterShock. Στις σκιές και τα ξεχασμένα δωμάτια του σπιτιού σου (Ναι! Του δικού σου σπιτιού λέω!), βρίσκεται ένα έθνος γεμάτο μαγεία και τρέλα. Ένα μέρος που ονομάζεται Backways. Η Anna Merrick έχει χάσει κάποιον δικό της στο μέρος εκείνο και τώρα τίποτα δεν την σταματά μέχρι να τον βρει.

Στην περιγραφή του comic στον κατάλογο, λέει ευθαρσώς πως θα αρέσει στους fans της Narnia και του Harry Potter, δήλωση που επιτυγχάνει δύο πράγματα: Το πρώτο είναι να διασκεδάσει την εντύπωση που προκαλεί το απίστευτο cover από Ben Templesmith, ότι το comic θα αρέσει σε fans του Clive Barker π.χ., εν ολίγοις αλλάζει το ηλικιακό γκρουπ στο οποίο μοιάζει να απευθύνεται. Και το δεύτερο που επιτυγχάνει (πολύ μεγάλη επιτυχία, πράγματι) είναι πως ανεβάζει τον πήχη στα ουράνια. (Και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα χρησιμοποιήσω το “Ίδωμεν” μόνο μια φορά σε αυτό το Preview Picks.)

Judas #1 (of 4)

$3.99 page 296 PublisherBoom! Studios

Ο Ιούδας ταξιδεύει διαμέσου ζωής και θανάτου, για να συμβιβαστεί με τη θέση του στην “Ιστορία”. Αυτό το comic, μέσα στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθεί να εξερευνήσει τον χαρακτήρα που όλοι αγαπάνε να μισούν, αλλά στην πραγματικότητα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (σαν τις πράσινες σελίδες του καταλόγου της Diamond, ένα πράγμα). Σε μια θρησκεία που βασίζεται στη συγχώρεση και την αγάπη, ο Ιούδας είναι ο μόνος ασυγχώρητος χαρακτήρας, άρα και εκείνος που έχει θυσιάσει τα πιο πολλά.

Πέρα, πάντως, από τα θρησκευτικά undertones, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, αλλά μπορεί και όχι, το βασικό ατού αυτού του comic είναι ο απίστευτος artist Jakub Rebelka, που το υπογράφει, ο οποίος φτάνει και περισσεύει ως λόγος για να το διαβάσετε.

Klaus And The Crisis In Xmasville #1

$7.99 page 297 PublisherBoom! Studios

Μιλώντας για θρησκευτικά undertones και για artists υπεραρκετούς για να στηρίξουν ένα project μόνοι τους, φτάνουμε και σε ένα ακόμη comic της Boom!, που δεν χρειάζεται καν όλα αυτά για να είναι επιτυχία, γιατί έχει στα credits του την χήνα με τα χρυσά αυγά, γνωστή και ως Grant Morrison. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχει και τον πιο αγαπημένο χαρακτήρα της Χριστιανικής θρησκείας και του τμήματος marketing γνωστής εταιρίας ανθρακούχων αναψυκτικών.

Και, επιτέλους, με μία κλασική Grant Morrison φιγούρα, το special εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτή τη σχέση με την εταιρία αναψυκτικών, για την καινούρια ιστορία. Εν συντομία: Ένας κακός Klaus, από μία παράλληλη διάσταση, έχει ιδρύσει μια εταιρία αναψυκτικών και έχει Άη-Βασιλίδες ζόμπια για στρατό!

Jim Henson's The Storyteller: Fairies #1

$3.99 page 299 PublisherBoom! Studios

Για όλους τους ανθρώπους της γενιάς μου, που θυμούνται λίγο-πολύ την εκπομπή THE STORYTELLER, οι συγκεκριμένες σειρές της Boom! έχουν μία κάποια παραπάνω αξία. Για όλους τους υπόλοιπους, που δεν τους αγγίζουν στα απομεινάρια της αθώας παιδικής ψυχούλας τους, είναι απλά και μόνο κάποιες συλλογές με εξαιρετικά γραμμένες, αξιολάτρευτα σχεδιασμένες, απίστευτα χαριτωμένες ιστορίες, για τα καλύτερα και πιο αγαπημένα πλάσματα των μυθολογιών πάνω στις οποίες έχουν χτιστεί οι μυθοπλασίες που μας μεγάλωσαν.

Η τελευταία προσθήκη είναι η πιο χαριτωμένη to date, αφού πραγματεύεται τις νεράιδες. Δηλαδή, πόσο πια;! Συγκεκριμένα, στην πρώτη ιστορία, ο Grettir ο Δυνατός (πόσο τέλειο όνομα!) πρέπει να σπάσει την κατάρα της Πριγκίπισσας των Νεράιδων, που έχει παγιδευτεί στον κόσμο των ανθρώπων.

Barbarella #1

$3.99 page 324 PublisherDynamite Entertainment

Η Barbarella επιστρέφει μετά από 35 χρόνια απουσίας από τα comics. Αλλά, κατά πόσο είναι ακόμη επίκαιρο σήμερα το φεμινιστικό σύμβολο των 60s και οι απίστευτες, σουρεαλιστικές της περιπέτειες; Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημιουργών, κρατώντας το ίδιο ακριβώς μοτίβο, δηλαδή την γρήγορη, ανάλαφρη αφήγηση και την έντονη σεξουαλικότητα και τον δυναμισμό της πρωταγωνίστριας, ο τίτλος λειτουργεί και σήμερα μια χαρά.

Οι καινούργιες ιστορίες της Barbarella, επομένως, θα ακολουθούν την ίδια λογική, με την πρώτη να θέλει την ηρωίδα να προσπαθεί να ξεφύγει από μια φυλακή ενός θεοκρατούμενου πλανήτη, και να μπλέκεται, φυσικά, σε περιπέτειες, για να υπερασπιστεί τους καταπιεσμένους από το Καθεστώς, κατοίκους του πλανήτη.

Through The Walls

$29.95 page 360 PublisherHumanoids

Απλές ιστορίες καθημερινής ζωής στη Γαλλία, με μία μικρή διαφορά. Σε κάθε σύντομη ιστορία, ένας ή και περισσότεροι χαρακτήρες έχουν την ικανότητα να περνάνε μέσα από τοίχους ή άλλα συμπαγή αντικείμενα. Ένα ενδιαφέρον twist στην αφήγηση, δεδομένου και ότι, κατά πως φαίνεται, κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αφήγημα.

Προσπαθώ, αν και δυσκολεύομαι, να καταλάβω πώς γεμίζουν 96 σελίδες με μία τόσο απλή ιδέα. Έχει φόνους; (Δεν νομίζω) Έχει διαρρήξεις; (Πιθανώς.) Έχει απρόσκλητους επισκέπτες; (Σύμφωνα με το πολύ όμορφο εξώφυλλο, μάλλον ναι.) Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αναζητήσω αυτό το γαλλικό hardcover, για να το ανακαλύψω.

You Have Killed Me

$19.99 page 386 PublisherOni Press

Για όσους αγαπούν το LADY KILLER, για την αισθητική του, το απίστευτο ταλέντο της καλλιτέχνιδας Joelle Jones, το απλό, αλλά πολυεπίπεδο στιλ γραφής του Jamie S. Rich και τον 50s splatter αέρα του, θα χαρούν πολύ να μάθουν ότι η Oni επανεκδίδει την κλασσική συνεργασία τους με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Antonio Mercer, που μπλέκεται σε μια περιπέτεια με femme fatales και πτώματα, όπως κάθε ντετέκτιβ που σέβεται τον εαυτό του.

Μια περιπέτεια από την οποία δεν μπορεί να γλυτώσει, αν δεν την φτάσει μέχρι το τέλος της.

Quantum And Woody #1

$3.99 page 426 PublisherValiant

Το χειρότερο υπερηρωικό δίδυμο στην ιστορία των υπερηρωικών διδύμων και των υπερηρώων γενικότερα, επιστρέφει. Ο Quantum ξέρει ένα μεγάλο μυστικό για τον υιοθετημένο αδερφό του. Γνωρίζει ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας του Woody και που κρύβεται όλα αυτά τα χρόνια, επομένως και που μπορεί να τον βρει. Τα δύο αδέρφια, που μοιράζονται ένα μικρό διαμέρισμα με μια κατσίκα, και είναι υποχρεωτικά σύμμαχοι, μπλέκονται σε νέες περιπέτειες, σχεδιασμένες από τον πολύ ταλαντούχο artist, Kano.

Εγώ θα το παραγγείλω από τώρα, πάντως.

Faith Winter Wonderland Special #1

$3.99 page 433 PublisherValiant

Yet another Faith-related title. Δεν λέω, μας αρέσει η Faith. Είναι, από πολλές απόψεις, σημαντικός και ενδιαφέρων χαρακτήρας για το σύμπαν της Valiant και πιθανώς λίγα πράγματα είναι πιο χαριτωμένα από τα ροδαλά της μαγουλάκια (μόνο τα κουνελάκια και οι νεράιδες που ανέφερα παραπάνω μου ‘ρχονται), αλλά ‘νταξ’, πολύ Faith.

Αυτή τη φορά, σε ένα Winter Wonderland Special, εν’ όψει των ερχόμενων Χριστουγέννων. Η πολυαγαπημένη Faith μπλέκει σε έναν Χριστουγεννιάτικο κόσμο, που φαίνεται υπέροχος, αλλά, όπως λένε και οι παλιοί, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.