Stormwatch

Το πείραμα του Warren Ellis πριν το Authority

Ιστορία

Στο STORMWATCH, περιγράφονται οι περιπέτειες της ομώνυμης υπερομάδας, η οποία σύμφωνα, με τα επίσημο bio της, συνεργάζεται με τον OHE, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους όποιους κίνδυνους πριν γίνουν απειλές για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Το concept της ομάδας παρ’ όλα αυτά δεν διέφερε σε τίποτα σε σχέση με όλες τις υπάρχουσες υπερομάδες του χάρτινου κόσμου, μέχρι ο Warren Ellis να αναλάβει τον τίτλο στο τεύχος #37 οπότε και θα αναμορφώσει τελείως την δομή της ομάδας. Αρκετοί χαρακτήρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη, ενώ ο Ellis θα δημιουργήσει νέους, οι οποίοι θα λάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τίτλο.

Παράλληλα, η Stormwatch αρχικά θα διαιρεθεί σε τρεις υπο-ομάδες, οι οποίες θα δρουν σε διαφορετικές υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Προς το τέλος του volume 1, η ομάδα Changers, που είχε έως σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, κάνει την εμφάνιση της, και o εγκέφαλος της οργάνωσης, Henry Bendix, αποδεικνύεται πως είχε πιο σατανικούς σκοπούς από αυτούς που διατεινόταν. Έτσι, καθώς χάνονται τα ίχνη του, με την αλλαγή ηγεσίας η σειρά ακυρώνεται και ακολουθεί ένα δεύτερο volume, που, για μία ακόμα φορά, βλέπει το ρόστερ της ομάδας αλλαγμένο σε έναν βαθμό, μέχρι που και αυτή η σειρά φθάνει στο τέλος της, μετά από δώδεκα τεύχη.

Με το τέλος της σειράς, τα περισσότερα μέλη που προϋπήρχαν της έλευσης του Warren Ellis στον τίτλο, πεθαίνουν σε επίθεση εξωγήινων στη Γη. Όμως, υπάρχουν και χαρακτήρες που επιβιώνουν της επίθεσης. Αυτοί είναι που θα δημιουργήσουν την ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στον πασίγνωστο τίτλο AUTHORITY.

Τι Μας Άρεσε

Πριν την έλευση του Warren Ellis στον τίτλο, η Stormwatch δεν διέφερε σε τίποτα από τις περισσότερες υπερόμαδες της Image εκείνης της περιόδου. Ο Ellis, όταν ανέλαβε τον τίτλο, έδωσε στη σειρά τη δική της ταυτότητα και σμίκρυνε την ομάδα, κρατώντας μόνο τους χαρακτήρες για τους οποίους πραγματικά ενδιαφέρονταν οι αναγνώστες. Παράλληλα, δημιουργώντας τις τρεις υπο-ομάδες, οι οποίες πρωταγωνιστούσαν σε διαφορετικές ιστορίες και τεύχη, έδινε αρκετό χώρο για ανάπτυξη των χαρακτήρων. Επίσης, ο Ellis περιθωριοποίησε τα μιλιταριστικά στοιχεία το τίτλου, και εισήγαγε έναν έντονα αντι-αμερικάνικο τόνο, πριν αυτό γίνει της μόδας με τον ερχομό του millennium, καθώς στο υπόβαθρο των δύο volumes βρισκόταν η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και ΟΗΕ, με την αμερικάνικη κυβέρνηση να μην επιθυμεί την εμπλοκή του ΟΗΕ στις υποθέσεις τους.

Ενώ στο πρώτο volume, τα κακά χαρακτηριστικά της αισθητικής των 90s – αν και μειωμένα – ήταν εμφανή, καθώς ο σχεδιαστής, Tom Raney, διατηρούσε αυτό το υπερβολικό στιλ σχεδίου που χαρακτήριζε τους τίτλους της δεκαετίας, στο δεύτερο volume τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Σε αυτό, το σχέδιο ανέλαβε αρχικά ο Oscar Jimenez, αλλά στη συνέχεια τον συνόδευσε και ο Bryan Hitch, τo ρεαλιστικό, λεπτομερές και… “landscape” artwork του οποίου επηρέασε τον Ellis, που άρχισε να γράφει τα σενάρια με τρόπο που να αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις ικανότητες του σχεδιαστή.

Παράλληλα, εισήγαγε την Jenny Spark και το Jack Hawksmoor, χαρακτήρες που γρήγορα τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού πάνω τους. Μαζί με τη Swift ήταν μέλη της underground υπο-ομάδας Stormwatch Black, που αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα για να δημιουργηθεί στη συνέχεια η Authority. Στο δεύτερο volume της σειράς, έκαναν την εμφάνιση τους και ο Apollo με το Midnighter, αναμφισβήτητα οι πιο διάσημοι χαρακτήρες της ομάδας μέχρι σήμερα.

Τι Μας Ενόχλησε

Σε ολόκληρο το δεύτερο volume (αν και είχε αρχίσει να διακρίνεται από το πρώτο), ήταν φανερό πως ο Ellis δεν ενδιαφερόταν για τους περισσότερους από τους χαρακτήρες που προϋπήρχαν της έλευσης του στον τίτλο. Έτσι, από το δεύτερο arc κιόλας, φαινόταν να έχουν τον ρόλο κομπάρσο στον ίδιο τους τον τίτλο. Το αιματοβαμμένο τέλος τους (και μάλιστα σε comic εκτός της σειράς) άφησε μια πικρή γεύση στους αναγνώστες.

Επιπλέον, όπως ανέφερα και παραπάνω, μιλάμε για την δεκαετία του ’90, μια δεκαετία για την οποία έχουν γραφτεί αρκετά σχετικά με την ποιότητα των τίτλων που έκδιδε η βιομηχανία των comics. Ακόμη και υποδειγματικές σειρές, όπως το STORMWATCH (ή π.χ. και το JLA του Morrison), δεν φαινόταν να γλυτώνουν από τον “ιό”, που προσέβαλε τα comics της εποχής, σίγουρα όμως σε αρκετά μειωμένο βαθμό, σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση.

Συνολική Εκτίμηση

Αν και το AUTHORITY απέχει έτη φωτός από το STORMWATCH, δεν θα υπήρχε χωρίς αυτό. Και αυτή είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του comic στην Ιστορία των comics. Η σειρά γενικότερα εμφανίζει διάφορες καινοτομίες σε ότι αφορά στο storytelling στα υπερηρωικά comics. Καινοτομίες και ιστορίες που σήμερα δεν θα συγκινήσουν κανέναν, αλλά ήταν αρκετά πρωτοποριακές για την εποχή τους. Παρά τα διάφορα ελαττώματα που εμφανίζει το run του συγγραφέα, είναι από τους ελάχιστους καλούς superhero τίτλους αυτής της δεκαετίας.

Παράλληλες Προτάσεις

Η λίστα εδώ είναι μεγάλη. Όλες οι δουλειές του Warren Ellis εκείνη την περίοδο σίγουρα ανήκουν στις επιλογές. Οι τίτλοι DV8, THE PLANETARY και φυσικά το THE AUTHORITY, είναι σειρές που διηγούνται υπερηρωικές ιστορίες με μία νέα εναλλακτική και διαφορετική ματιά. O Ellis επιπλέον έκανε και ένα πέρασμα από τον τίτλο του EXCALIBUR, αφήνοντας μια γερή παρακαταθήκη για το μέλλον και την ιστορία της ομάδας.

Τέλος, φυσικά, θα κλείσω με το σύγχρονο THE WILD STORM, έναν τίτλο που μπορεί να μην ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες, αλλά είναι αρκετά καλός, ενώ στις σελίδες του εμφανίζονται πολλοί από τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούσαν σε εκείνο το πρώτο run του Ellis στο σύμπαν της Wildstorm.