Batman: White Knight #1

Η αρχή μιας πολλά υποσχόμενης ιστορίας

Ο Sean Murphy επιστρέφει στη Gotham City, με μια Elseworld ιστορία στην οποία πραγματεύεται τη σχέση Batman και Joker. Σε ένα κόσμο, που δεν απέχει πολύ από αυτόν που ξέρουμε, ο Batman βρίσκεται στη φυλακή, όπου τον επισκέπτεται ο, αναμορφωμένος πλέον, Joker, για να του ζητήσει βοήθεια. Κατευθείαν, η ιστορία κάνει flashback και παρακολουθούμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από ένα χρόνο.

Ο Batman μαζί με τον Nightwing και την Batgirl, κυνηγούν τον Joker στους δρόμους – και τις ταράτσες – της Gotham City, φτάνοντας σε μια αποθήκη με φάρμακα. Όταν, τελικά, ο Batman έρχεται αντιμέτωπος με τον villain, ο Joker τον αντικρούει, μιλώντας του για την ιδιαίτερη σχέση τους, ενώ τον κατηγορεί πως η δράση του δεν έχει σχέση με τη δικαιοσύνη, πως το κυνήγι του εγκλήματος έχει καταλήξει να είναι η θεραπεία του και πως η Gotham είναι, στην ουσία, το πραγματικό θύμα της δράσης του. Ο Dark Knight αντιδρά βίαια και τον αναγκάζει να καταπιεί ένα κουτί χάπια, που ο Joker αφήνει να εννοηθεί πως μπορούν να τον θεραπεύσουν.

Το video της επίθεσης του Batman στον Joker καταλήγει στη δημοσιότητα και, σε στιλ THE DARK KNIGHT RETURNS, γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για τη δράση του ήρωα της Gotham. Η αλήθεια είναι πως ο Bruce Wayne της ιστορίας δεν απέχει πολύ από τον γνωστό χαρακτήρα. Απλά αυτός είναι διατεθειμένος να φλερτάρει περισσότερο με τα όρια της νομιμότητας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ενώ παράλληλα φαίνεται να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους συντρόφους του. Αιτία αυτής της συμπεριφοράς μαθαίνουμε πως είναι ότι ο Alfred βρίσκεται κοντά στον θάνατο, κάτι που έχει οδηγήσει τον Batman να συνεργάζεται με τον Mister Freeze, ώστε να βρουν θεραπεία.

Παράλληλα, ο Jack Napier ξυπνά και φαίνεται να έχει πλέον θεραπευτεί από την τρέλα του, και ύστερα από μερικές χειρουργικές επεμβάσεις, δείχνει να έχει αφήσει για πάντα πίσω του την ιδιότητα του Joker. Το τεύχος καταλήγει με τον Napier να συναντά τον Gordon και να του ζητά να συλλάβει τον Batman, λόγω των ενεργειών του. Εξάλλου, όπως επισημαίνει, η Gotham έχει γίνει θύμα της συμπεριφοράς του Batman, του Joker και των αστυνομικών, οπότε αυτός θα την σώσει.

Το πρώτο τεύχος, όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά γεμάτο και θέτει τις βάσεις για το τι θα ακολουθήσει, δίνοντάς μας, με εξαιρετικό τρόπο, το background των ηρώων που πρωταγωνιστούν και τοποθετώντας όλα τα πιόνια στις θέσεις τους. Με επιρροές από τις δουλειές μεγάλων δημιουργών, όπως οι Miller, Moore, Morrison, Snyder, αλλά και το storyline “Going Sane” του DeMatteis, o Murphy στήνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία σίγουρα πετυχαίνει να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον φέρει πίσω στα ράφια των κομιξάδικων για το δεύτερο τεύχος. Και το εντυπωσιακό είναι πως, παρ’ όλο που η ιστορία είναι σκοτεινή, αυτό το πετυχαίνει χωρίς ίχνος shock value, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνει μάσκες από ανθρώπινο δέρμα, φόνους παιδιών σε λούνα παρκ, ή γυμνές φωτογραφίες γυναικών αφού τις έχουν αφήσει παράλυτες.

Σημαντικό συστατικό στοιχείο της επιτυχίας, φυσικά, είναι και το σχέδιο. Η Gotham City του Murphy είναι καθηλωτική, οι χαρακτήρες του καλοσχεδιασμένοι, ενώ υπάρχουν κάποια panels που μπορείς να τα χαζεύεις για ώρες. Και αυτό, ειδικά, ισχύει στις ολοσέλιδες εικόνες, όπου ο Murphy ξεπερνά τον εαυτό του. Προφανώς, είναι και θέμα γούστου, αλλά είχα καιρό να διαβάσω κάτι τόσο όμορφο και τόσο γοητευτικά λεπτομερές.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, οι αστοχίες σε κάποια σκίτσα και κάποιους διαλόγους, ή οι μικρές τρύπες που πιθανόν μπορούν να εντοπιστούν στο σενάριο, κρίνονται ως άνευ αξίας σχολιασμού. Το πρώτο τεύχος του BATMAN: WHITE KNIGHT είναι αρκετά καλό και αξίζει να το διαβάσετε. Αν και τα υπόλοιπα εφτά καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στον πήχη που θέτει, ξεπερνώντας παράλληλα κάποια μικρά προβλήματα, πιθανόν εδώ να κρύβεται μια από τις καλύτερες Elseworlds ιστορίες που έχουμε διαβάσει με πρωταγωνιστή τον Batman.