Batman: The Long Halloween

Το Halloween είναι η γιορτή του σκοτεινού ιππότη

Ιστορία

Ο Batman αποφασίζει μαζί με τον Jim Gordon και τον Harvey Dent, πως πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατατροπώσουν τον Carmine Falcone, τον μεγαλύτερο crime lord της Gotham City. Παράλληλα, ο ένας από τους γιούς του Falcone δολοφονείται, παραμονές του Halloween, και έκτοτε ο δολοφόνος συνεχίζει το έργο του, με τα επόμενα θύματά του να εκτελούνται όλα σε κάποια γιορτή.

Ο δολοφόνος κερδίζει το παρατσούκλι “Holiday” και οι προσπάθειες του Σκοτεινού Ιππότη, αλλά και της αστυνομίας, εντείνονται με σκοπό να σταματήσουν τον δολοφόνο που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην πόλη.

Τι Μας Άρεσε

Σε αυτή την κατηγορία, κανονικά, θα έπρεπε να πω “τα πάντα” και να τελειώσει εκεί το ζήτημα. Όμως θα αναλύσω τα πολλά θετικά αυτού του εξαίσιου comic. Πρώτα απ’ όλα, το artwork του Tim Sale. Παρότι μπορεί να φανεί κάπως “περίεργο” σε πολλούς (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), αν ξεπεράσεις το γεγονός πως δεν μοιάζει με πολλά από αυτά που έχεις διαβάσει, θα δεις πως ταιριάζει απίστευτα τον Batman, αλλά και στην αστυνομική ιστορία του THE LONG HALLOWEEN.

Είναι σχεδόν noir και σε αρκετά σημεία θυμίζει έντονα SIN CITY, κάτι που μόνο ως κομπλιμέντο μπορεί να το πάρει κάποιος. Είναι σκοτεινό, βρώμικο και αναδεικνύει τους χαρακτήρες. Μέσα από τις ασύμμετρες και περίεργες γραμμές του, μέσα από τις κινηματογραφικές σκιάσεις του και τις ενίοτε έντονες χρωματικές αντιθέσεις του, σε ρουφάει μέσα στην neo noir, αστυνομική πλοκή του και σου προκαλεί δέος.

Πέρα από το οπτικό κομμάτι, όμως, το THE LONG HALLOWEEN έχει και ουσία. Η ιστορία του Jeph Loeb είναι σαν μια καλόκουρδισμένη μηχανή. Το μυστήριο πλέκεται αριστοτεχνικά και σε μαγνητίζει, κάνοντάς σε να διαβάζεις ασταμάτητα, μέχρι να βρεις ποιος είναι ο δολοφόνος. Κάτι που, όσο έμπειρος αναγνώστης και αν είσαι, όσα αστυνομικά μυθιστορήματα και να έχεις διαβάσει, θεωρώ πως θα σε εκπλήξει. Ίσως υποψιαστείς δυο-τρία πράγματα και τα δεις να έρχονται, αλλά την αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου αποκλείεται να την βρεις.

Επίσης, είναι αξιοθαύμαστο το πως μέσα από έναν ολοκαίνουργιο κακό, όπως είναι ο Holiday, βλέπουμε όλους τους villains του Batman να παρελαύνουν, αλλά χωρίς να νιώθουμε ότι η παρουσία τους είναι βεβιασμένη. Διαβάζοντας το THE LONG HALLOWEEN, συνειδητοποίησα πόσο πολύ έχει βασιστεί πάνω του η κινηματογραφική ταινία THE DARK KNIGHT. Διότι πέρα από το αστυνομικό κομμάτι που δίνει βάση στην εύρεση του δολοφόνου, υπάρχει το κομμάτι του Carmine Falcone και του πως ο Harvey Dent γίνεται Two-Face. Για να μην πω ότι ο Christopher Nolan έχει κοπιάρει το comic των Loeb και Sale, θα πω ότι σίγουρα το διάβασε πριν γράψει το σενάριο της ταινίας.

Τι Μας Ενόχλησε

Το γεγονός πως, προσπαθώντας να χωρέσουν πολλοί από τους villains του Batman μέσα στο story, δεν αναπτύχθηκαν όλοι εξίσου καλά. Για παράδειγμα, τον Scarecrow τον είδαμε ελάχιστα και δεν έκανε σχεδόν τίποτα, πέρα απ’ το ότι “πόζαρε” σε μερικά εξαιρετικά μονοσέλιδα. Επίσης, θεωρώ τον χειρισμό του Riddler αρκετά λάθος, καθώς από έναν ιδιοφυή mastermind του εγκλήματος, εδώ τον βλέπουμε ως έναν αβοήθητο μέθυσο, που λέει ασυναρτησίες και γίνεται το κλωτσοσκούφι του καθενός.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω τον σχεδιασμό της Catwoman, καθώς παρ’ όλο που το artwork συνολικά είναι εξαιρετικό και ατμοσφαιρικό, την συγκεκριμένη ηρωίδα ο Sale δεν την πετύχε. Για κάποιον λόγο, φαίνεται ιδιαίτερα bulky και σχεδόν πάντα θυμίζει περισσότερο κάποιο transgender άτομο, παρά τη γνωστή σε όλους μας σέξι γάτα.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE LONG HALLOWEEN είναι μια απίστευτη ιστορία και σίγουρα μια από τις καλύτερες του Batman. Είναι ξεκάθαρα ένα must-read για κάθε λάτρη των comics, αλλά και όχι μόνο, καθώς πιστεύω πως η τόσο προσγειωμένη αστυνομική/noir ρότα που ακολουθεί, μπορεί να προσελκύσει και αμύητους στην 9η Τέχνη αναγνώστες, χωρίς να τους απογοητεύσει ή να τους δυσκολέψει.

Παράλληλες Προτάσεις

Αν το THE LONG HALLOWEEN σε άφησε να διψάς για να διαβάσεις κάτι παρόμοιο, τότε ίσως το THE DARK KNIGHT RETURNS ή το COURT OF OWLS να σε ικανοποιήσουν. Δεν έχουν το αστυνομικό στοιχείο που έχει το comic των Loeb/Sale, αλλά έχουν το ίδιο ώριμο ύφος και τον ίδιο σκοτεινό τόνο. Επίσης, οποιαδήποτε ιστορία διαβάσεις από τη σειρά SIN CITY είναι βέβαιο πως θα σου προξενήσει παρόμοια συναισθήματα, καθώς σε πολλά σημεία μοιάζουν εκπληκτικά.

 

 • chris

  Αριστουργηματικό κόμικ!! Τα πιο κοντινά στο ύφος του θεωρώ ότι είναι το Hush καθώς και η πολύ καλή συνέχεια του Long Halloween, το Dark Victory.

 • george tourette

  bulky και transgender;;; δεν την πετυχε;;; TRANSGENDER;;; ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!

 • Lu

  Μα όχι, δίκιο έχετε, είναι παράλογο μια γυναίκα που μπορεί και κινείται σα γάτα να έχει σώμα που αναλογεί στις ικανότητές της. Πού ακούστηκε αυτό, να φαίνονται οι μύες σε ΓΥΝΑΙΚΑ; Α πα πα! Και φυσικά όλες οι τρανς γυναίκες έχουν σώμα όλο μούσκουλα, σε ένα σακί όλες και όλοι, καμία διαφορετικότητα ποτέ και πουθενά!

 • K__V

  Ο αρθρογράφος ενοχλήθηκε διότι προφανώς είναι λάθος μια γυναίκα να μην είναι σέξι γατούλα, να είναι μυώδης και αν έχει μύες είναι transgender το οποίο χρησιμοποιεί ως προσβολή. H άγνοιά του για το τι σημαίνει να είσαι transgender ή για την αντικειμενικοποίηση της γυναίκας είναι προσβλητική για τόσους πολλούς ανθρώπους.
  Καλό θα ήταν να βγει ο πιτσιρίκος από το υπόγειο που βρίσκεται και να διαβάσει και κάτι άλλο πριν αρχίσει να γράφει reviews συντηρώντας στερεότυπα. Θα του χρειαστούν σε 5 χρονάκια που θα κάνει outing.
  Ντροπή στον αρχισυντάκτη που επιτρέπει τέτοια κείμενα.

 • Παναγιώτης Σενούντας

  Η κάθε γυναίκα, όπως και ο κάθε άνθρωπος γενικότερα, έχει το δικαίωμα να είναι και να εκφράζετε όπως θέλει. Τίποτα δεν είναι λάθος, ούτε και σωστό. Η πρόθεση μου δεν ήταν προσβλητική προς κανέναν. Ούτε προς τις γυναίκες, ούτε προς κάποιο LGBTQ+ άτομο. Αυτό που ήθελα να πω, ήταν πως σύμφωνα με το πως εγώ έχω συνηθίσει και προτιμώ να βλέπω, την συγκεκριμένη ηρωίδα, η εικόνα στο συγκεκριμένο comic, δεν συμφωνεί. Αυτό αφορά τον συγκεκριμένο, φανταστικό, χαρακτήρα της Catwoman και όχι γενικότερα τις γυναίκες.

 • Παναγιώτης Σενούντας

  Δεν είναι παράλογο, ούτε και λάθος. Ο καθένας φτάχνει για τον εαυτό του την εικόνα που θέλει και τον εκφράζει και είναι δικαίωμα του να το κάνει. Αυτό που είπα, είναι πως δεν μου ταιριάζει για τον χαρακτήρα της Catwoman.

 • Παναγιώτης Σενούντας

  Η δουλειά όσο αφορά το σχέδιο στο The Long Halloween, είναι εξαιρετική. Η δουλειά που έγινε στην Catwoman, διαφέρει με την εικόνα που έχουμε συνηθίσει από την εν λόγο ηρωίδα και κατά την γνώμη μου, δεν της ταιριάζει τόσο πολύ. Χωρίς να σημαίνει πως είναι λάθος ή κακός σχεδιασμός.

 • Θάνος Φιλάνης

  Πέρα από το αν είναι άστοχο ή όχι το σχόλιο περί transgender, το να σχολιάζουμε την χρήση ενός στερεοτύπου χρησιμοποιώντας ένα άλλο στερεότυπο (και μάλιστα άγαρμπα μεταφρασμένο, η φάση “μένω στο υπόγειο των γονιών μου” δεν πολυπαίζει στην Ελλάδα) δεν είναι λίγο προβληματικό σαν λογική; Για να μην πιάσω καν το surprisingly χαιρέκακο αστειάκι περί outing.
  Είναι καλό και απαραίτητο το να μιλάμε για τα κακώς κείμενα όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ, αλλά αν δεν έχουμε απαλλάξει πρώτα την δική μας ρητορική από αυτά που θέλουμε να καταπολεμήσουμε δεν γίνεται δουλειά. Just saying…

 • K__V

  Ο αρθρογράφος κατάλαβε και το σχόλιο περί υπογείου και το σχόλιο περί outing.
  Ίσως αν νιώσει απο πρώτο χέρι πώς είναι να σε κρίνουν με στερεότυπα, να είναι πιο προσεκτικός την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι ή να ανοίξει κανένα βιβλίο.

 • K__V

  Αδιάφορες οι προθέσεις σου. Το αποτέλεσμα όπως δημοσιεύθηκε ήταν προσβλητικό.

 • Θάνος Φιλάνης

  Αυτή είναι μια πολύ μωσαϊκή προσέγγιση στο πώς θα έπρεπε να λύνονται τέτοια θέματα με την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να συμφωνήσω. Αν όντως το πιστεύεις, let’s just agree to disagree 🙂

 • Αντώνης Αντωνιάδης

  Συγγνώμη αλλά από που προκύπτει ότι η λέξη transgender χρησιμοποιείται προσβλητικά από τον συντάκτη;; Από πότε το να κάνεις κριτική σε ένα έργο και στον τρόπο που αναπαριστά ο καλλιτέχνης τις φιγούρες είναι προσβλητικό;;Η Catwoman είναι μία φανταστική γυναίκα η οποία, κατά την άποψη του Παναγιώτη, στο comic αυτό δεν μοιάζει καθόλου με γυναίκα, έτσι όπως είναι σχεδιασμένη, και ακόμη περισσότερο δεν μοιάζει καθόλου με οποιαδήποτε άλλη αναπαράσταση του χαρακτήρα.. Και αυτό δεν του άρεσε καθώς θεώρησε πως τα χαρακτηριστικά της έχουν εμφανώς αλλοιωθεί..Δηλαδή για να καταλάβω, αν έγραφε πως η Catwoman στο συγκεκριμένο comic είναι ζωγραφισμένη σαν άντρας θα ήταν καλύτερα; Και αν όχι, μήπως τελικά εσύ δίνεις λάθος περιεχόμενο σε αυτά που διαβάζεις;