Calamity Jane

Η καλύτερη βιογραφία της Martha Jane Cannary!

Calamity Jane: ένα ιστορικότατο πρόσωπο, συνώνυμο της Άγριας Δύσης. Κάποιοι την μάθαμε από τις σελίδες του LUCKY LUKE, κάποιοι από το DEADWOOD. Πού κρύβεται, όμως, η πραγματική αλήθεια, ενός ατόμου που ήταν κατά συρροή ψεύτρα; Αυτό ήρθε να λύσει η εν λόγω βιογραφία, με αριστοτεχνικό τρόπο, καθότι βασίζεται στα CALAMITY JANE’S LETTERS TO HER DAUGHTER, CALAMITY JANE: HER LIFE AND HER LEGEND, της Doris Faber και THE GENTLE TAMERS: WOMEN OF THE OLD WILD WEST του Dee Brown.

Η ιστορία αρχίζει από τη γέννηση της πρωταγωνίστριας, την Πρωτομαγιά του 1852, στο Princeton του Missouri, και την ακολουθεί όσο πιστά γίνεται να ακολουθηθεί, μέχρι το θάνατό της, το 1903. Η αφήγηση είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, τα οποία ξεκινούν, στην πλειονότητά, με διήγηση πάνω από τα καρέ, προκειμένου να συμπληρώσουν ιστορικά κενά, πιθανώς άγνωστα στον μέσο αναγνώστη, συμβάλλοντας στην καλύτερη παρακολούθηση της άστατης ζωής της Calamity. Το πρωτότυπο ήταν τρίτομο, εκδοθέν στη Γαλλία, από τη Futuropolis. Ο εν λόγω πολυτελής σκληρόδετος τόμος αποτελεί την αγγλόφωνη μετάφραση του αντίστοιχου συγκεντρωτικού Γαλλικού, σε άριστο επίπεδο.

O Matthieu Blanchin κατορθώνει αριστοτεχνικά να αποδώσει την “βρώμικη” και άνομη ατμόσφαιρα της Άγριας Δύσης, μέσα από το ασπρόμαυρο σχέδιό του, που ισορροπεί ανάμεσα στο εσκεμμένο σκαρίφημα και το λεπτομερές σκίτσο με μολύβι, αποδίδοντας με ιδανική ροή και τις 360 σελίδες της ιστορίας, ενώ ο Christian Perrissin προσπαθεί να συμμαζέψει το χάος, επικεντρώνοντας κυρίως στα σημαντικότερα γεγονότα και εμπλουτίζοντάς τα, δίχως να θυσιάζει τίποτα στο βωμό της ροής αυτού του υπέρογκου έργου, με απλές αλλά ενδεικτικές στιγμές της Jane.

Όσοι, λοιπόν, μάθατε τον χαρακτήρα από τις σελίδες του ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε με την πλήρη απομυθοποίηση μίας κοπέλας που μεγάλωσε απότομα, εξελίχθηκε βάναυσα, έφερνε στη ζωή της τη μία καταστροφή μετά την άλλη, και όταν της χαρίζονταν ευκαιρίες ζωής, τις πέταγε μακριά σαν μασημένο ταμπάκο. Η Calamity Jane μεγάλωσε σε μία οικογένεια φτωχών αγροτών, μαζί με άλλα πέντε αδέρφιαν και έχασε αμφότερους τους γονείς σε τρυφερή ηλικία. Επειδή ήταν η μεγαλύτερη, έπρεπε να φροντίσει τα αδέρφια της, αλλά η Jane ήταν ατίθαση και δεν θα δεχόταν το σαμάρι της νταντάς. Τα απέραντα λειβάδια και η μαγευτική περιπέτεια της Άγριας Δύσης, την καλούσαν. Έτσι, πήρε το άλογό της, Pilgrim, και ξεκίνησε ωμά τις “περιπέτειές” της, προκειμένου να μαζέψει λεφτά για την οικογένειά της με τον δικό της, μοναδικό και ανορθόδοξο τρόπο, ο οποίος, ακόμη και σήμερα, περιέχει ασαφή σημεία, καθώς η Jane ήταν μεγάλη παραμυθού.

Το CALAMITY JANE είναι ένα διαμάντι της Γαλλοβελγικής σχολής, το οποίο οφείλετε να τιμήσετε, ακόμη και αν δεν είστε ιδιαίτερα fan των western stories, ενώ, προσωπικά, θα το θεωρήσω ως το καλύτερο bd που έχω διαβάσει αυτήν τη δεκαετία, ευχόμενος να κυκλοφορήσει κάποτε και στα Ελληνικά.