The Warp

Όταν η DC (δεν) έμαθε μπαλίτσα!

Η Βαλένθια ή Βαλέντσια είναι η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ισπανία, με πληθυσμό 810.064 κατοίκων το 2008. (Από Βικιπαιδεία)

Ωραία πόλη λοιπόν η Βαλένθια. Πόλη με ιστορία και με ένα ιδιαίτερο και σημαντικό σύμβολο – τη νυχτερίδα. Σύμφωνα με την παράδοση, η χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου ξεκινά το 1238, όταν ο Ιάκωβος Α’ της Αραγονίας πολιόρκησε την πόλη, για να την ελευθερώσει από τους Μαυριτανούς. Σύμφωνα με τον θρύλο, μια νυχτερίδα πέταξε μπροστά από τον στρατό και οδήγησε τους στρατιώτες στην πόλη. Παντού στη Βαλένθια θα συναντήσει κανείς την νυχτερίδα, σε καθεδρικούς, σε δρόμους και αλλού. Από το 1922, θα γίνει και το έμβλημα στη φανέλα μιας εκ των ιστορικότερων ομάδων στην Ισπανία και την Ευρώπη: της Βαλένθια.

Η ιστορική ομάδα, λοιπόν, αποφάσισε πως, μετά από 90 χρόνια ιστορίας, καλό θα ήταν και για λόγους marketing, να ανανεώσει το έμβλημα της ομάδας σε κάτι περισσότερο σύγχρονο, και το 2013, οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε αίτηση για να καταχωρήσουν νόμιμα το νέο σήμα. Η κοινή λογική θα υπαγόρευε ότι κάτι τέτοιο ήταν μια απολύτως φυσιολογική κίνηση, που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά… για να παραφράσω και λίγο το πασίγνωστο σκετς τον Monty Python: Κανείς δεν περιμένει τα Golden Boys της DC (λέγε με και Warner). Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είχαν διαρρεύσει εκείνη την εποχή, η DC παραπονέθηκε και απείλησε με μήνυση το σωματείο, αν προχωρούσε στην αλλαγή, μια και το νέο έμβλημα θύμιζε έντονα το σήμα του Batman.

Βέβαια, κάποιος λογικός νους θα σκεφτόταν πως η DC έχει τροποποιήσει τόσες φορές το σήμα του Batman, που θα μπορούσε να μηνύσει με αυτό το σκεπτικό ακόμη και εταιρείες που φτιάχνουν τοστιέρες. Και για του λόγου το αληθές…

Και ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι η Βαλένθια χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νυχτερίδα το 1922, δηλαδή 17 ολόκληρα χρόνια προτού εμφανιστεί ο Batman!!! Τελικά, στην ομάδα αποφάσισαν πως καλύτερα θα ήταν να κάνουν καμιά μεταγραφή αντί να τα τρώνε σε δικηγόρους, και τον Νοέμβρη του ’14 προέβησαν σε επίσημη ανακοίνωση:

Το αθλητικό σωματείο Valencia  Club de Fútbol θα επιθυμούσε να αποσαφηνίσει τα εξής:

  1. Το 2012, η Valencia CF αιτήθηκε στο Γραφείο Εναρμόνισης Διαδικτυακής Αγοράς τα δικαιώματα χρήσεως εμπορικού σήματος σχεδίου νυχτερίδας, που θα χρησιμοποιούταν για είδη ενδυμασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η DC Comics υπέβαλε ένσταση στην απαίτηση μας. Δεν κατατέθηκε μήνυση, ούτε αίτημα για αποζημίωση από την DC Comics κατά του σωματείου μας.
  2. Ανεπιφύλακτα δηλώνουμε σχετικά με το άνωθεν ζήτημα, πως το νέο σήμα νυχτερίδας δεν χρησιμοποιείται – ούτε προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον – από το σωματείο.
  3. Για διευκρινιστικούς λόγους, να αναφέρουμε πως το σύμβολο της νυχτερίδας ενσωματώθηκε στο επίσημο έμβλημα της ομάδος από το 1922. Το επίσημο έμβλημα και η νυχτερίδα είναι νομικά κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα παγκοσμίως και η χρήση τους από το σωματείο δεν υπόκειται σε οποιουδήποτε είδους νομική αμφισβήτηση.