Batman: The Devastator #1

Batman smash!

Η DC τυραννά εδώ και δεκαετίες τους fans της με το εξής ερώτημα: ποιος θα κέρδιζε σε μια μονομαχία, ο σκοτεινός προστάτης της Gotham ή ο άνθρωπος από ατσάλι, ο Batman ή ο Superman; Για εμένα, η απάντηση είναι πάνω-κάτω προφανής, εφόσον ο Superman είναι ένας άτρωτος εξωγήινος με απύθμενη δύναμη που θα μπορούσε να κερδίσει και τον Hulk, ενώ ο Batman είναι ένας απλός θνητός (ο οποίος, όλως περιέργως, είχε καταφέρει να κερδίσει τον Hulk). Το BATMAN: THE DEVASTATOR #1 μας παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική στο θέμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και το τεύχος για την πρώτη μας γνωριμία με μια νέα “κακιά” version του Batman.

Παρόλο που υποτίθεται ότι θα μας ανέλυε τον Devastator Batman, το comic κινείται περισσότερο στο παρόν της ιστορίας DARK NIGHTS: METAL. Η Metropolis δέχεται επίθεση από τον ιό Doomsday, ο οποίος δηλητηριάζει τους αθώους κατοίκους της, προκαλώντας το χάος στους δρόμους. Σα να μην έφτανε αυτό, η Lois δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από τον Devastator, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να τον λυτρώσει από την κακία του Superman. Οι ισχυρισμοί του δίνουν έναυσμα για να εξηγηθεί το origin του. Ο Devastator, λοιπόν, προέρχεται από έναν κόσμο, στον οποίο ο Superman τρελάθηκε και άρχισε να σκοτώνει τους υπόλοιπους superheroes. Έχοντας μείνει τελευταίος, ο Batman αναγκάζεται να επιστρατέψει τα πιο απελπιστικά μέσα που διαθέτει και να χρησιμοποιήσει τον ιό Doomsday για να πολεμήσει τον παλιό του φίλο (δε σας λέω ποιος κερδίζει, αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να το μαντέψετε από τα συμφραζόμενα.)

Αν και το BATMAN: THE MURDER MACHINE μου είχε αρέσει αρκετά, μιας και ήταν ένα από τα πρώτα τεύχη με τους διεφθαρμένους Batmen, μετά από λίγο η σειρά άρχισε να μου θυμίζει το MCU: όλα τα τεύχη της μοιάζουν τρομαχτικά πολύ και ακολουθούν την ίδια φόρμουλα. Το DEVASTATOR δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ιδέες που μας παρουσιάζονται δεν έχουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία, οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι κλισέ και το origin του κακού Batman μας παρουσιάζεται με αρκετά αδέξιο τρόπο. Αν και υπάρχουν ορισμένες ωραίες σκηνές στην ιστορία (κυρίως αυτές που μας παρουσιάζουν την κόντρα του Batman και του Superman), το comic, στο σύνολό του, δεν καταφέρει να εκπλήξει.

Όσον αφορά στο σχέδιο, ο Tony Daniel μας παραδίδει αρκετά όμορφα panels. Χαρακτήρες όπως η Lois Lane, ο Superman και ο Batman Who Laughs απεικονίζονται ωραία στο χαρτί. Το σχεδιαστικό του στιλ διακρίνεται από αρκετή λεπτομέρεια, χωρίς, όμως, να ενθουσιάζει. Πάνω-κάτω, είναι ό,τι περιμένετε από ένα προσεγμένο comic της DC.

Με λίγα λόγια, το DEVASTATOR είναι ένα μέτριο comic, το οποίο ακολουθεί πιστά τον χαρακτήρα της σειράς των spin-offs με τους Dark Knights. Δεν πιστεύω ότι αξίζει τον χρόνο ή τα χρήματά σας, εκτός κι αν είστε φανατικός της σειράς.