The Flash: The Return Of Barry Allen

Το τέλος μιας εποχής

Ιστορία

Μετά την μάχη του με τον Dr. Alchemy και μέσα σε ένα άκρως χριστουγεννιάτικο περιβάλλον, ο Wally West σοκάρεται από την επιστροφή του μέντορά του και πρώην Flash, Barry Allen. Αν και αρχικά δύσπιστος, μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά του ο Barry κερδίζει την εμπιστοσύνη του μαθητή του και, μαζί με τον Jay Garrick, οι τρεις speedsters αντιμετωπίζουν το έγκλημα στις δίδυμες πόλεις Keystone και Central City.

Σύντομα, όμως, οι φόβοι του Wally αποδεικνύονται βάσιμοι, καθώς ο Barry αρχίζει να συμπεριφέρεται βίαια και με φθόνο απέναντι στο νέο Flash, σε σημείο που τον αφήνει παγιδευμένο, ενώ παράλληλα επιτίθεται απροκάλυπτα σε φίλους και εχθρούς. Ο Jay Garrick επιστρατεύει την βοήθεια των Johnny Quick και Max Mercury, μάταια προσπαθώντας να σταματήσει τον ξεκάθαρα ταχύτερο Barry, με τον κλήρο να πέφτει στον Wally, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τόσο το είδωλό του όσο και τον ίδιο του τον εαυτό.

Τι Μας Άρεσε

Το run του Mark Waid στο FLASH, σχεδόν δύο χρόνια τότε, είχε ήδη αρχίσει να εξερευνά τον ψυχισμό του Wally West, τα όρια των δυνάμεών του, καθώς και την διαφορετικότητά του έναντι του προκατόχου του. Στο THE RETURN OF BARRY ALLEN, ο διάσημος συγγραφέας πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, φέρνοντας τον πρωταγωνιστή σε μια διαμάχη τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, κλονίζοντας τον στον πυρήνα του, έτσι ώστε να μπορέσει να τον αναδομήσει ως αντάξιο του ρόλου του.


Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε ότι εν τέλει ο Wally είχε τοποθετήσει ένα ψυχολογικό φράγμα στην ταχύτητά του, γιατί δεν ένιωθε ότι μπορούσε να ξεπεράσει τον Barry, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι τότε ο πιο “αργός” speedster. Όταν, παρ’ όλα αυτά, η κληρονομιά του Flash διακυβεύεται και μάλιστα από τον σημαντικότερο μέχρι και σήμερα αντίπαλό της, ο Wally ξεπερνά τους φόβους του, ανταπεξέρχεται των συνθηκών και κερδίζει θριαμβευτικά, με έναν εντυπωσιακό και συγχρόνως συναισθηματικό τρόπο.

Τεχνικά, η δομή της ιστορίας είναι εξαιρετική, με το μυστήριο της ταυτότητας του ανταγωνιστή να παραμένει για τον αναγνώστη μέχρι και το τέλος του arc (όχι δεν θα κάνω spoiler!), ενώ παράλληλα η δράση είναι καθηλωτική και περιέργως πως πιστευτή – καθ’ όλη την πρόοδο της υπόθεσης, ο συγγραφέας φροντίζει να προσδώσει έναν ρεαλισμό στην “φυσική” των speedsters, σε κινήσεις και μάχες εξίσου. Ιδιαίτερα πετυχημένη είναι και η χημεία μεταξύ των ηρώων, με ταιριαστή απεικόνιση των προσωπικοτήτων τους, αλλά και των σχέσεων μεταξύ τους, όπως φαίνεται ακόμη και στο tie in της ιστορίας, GREEN LANTERN #40, όπου ο Hal Jordan διστάζει να αντεπιτεθεί στον Barry, παρά την αλλόφρονη συμπεριφορά του δεύτερου.

Όλα αυτά, φυσικά, εντείνονται με το υπέροχο σχέδιο του Greg Larocque, ο οποίος σχεδιάσει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια και πλαστικότητα τους χαρακτήρες. Από τους μορφασμούς των προσώπων μέχρι την απόδοση των μυών στα σώματα, σε σημείο που θυμίζουν αγάλματα, ο σχεδιαστής εντυπωσιάζει σε κάθε σελίδα και, συνδυαστικά με τα χρώματα των Matt Hollingsworth και Gina Going, το artwork πραγματικά απογειώνεται.

Τι Μας Ενόχλησε

Διόλου εύκολο να βρεις κάτι αρνητικό να πεις για μια από τις πιο καταξιωμένες ιστορίες του ήρωα και προσωπικά εγώ δεν βλέπω κάποιο ψεγάδι, αλλά πιθανολογώ ότι κάποιοι fans που διαβάζουν περισσότερο σύγχρονα comics να βρουν την πλοκή λίγο “ξένη” ή να τσινήσουν με στοιχεία όπως η αμνησία, και το δράμα όπως παρουσιαζόταν κάποιες φορές στις αρχές των 90s.

Συνολική Εκτίμηση

Όπως είπα και πιο πάνω, θεωρώ ότι το THE RETURN OF BARRY ALLEN είναι από τα καλύτερα stories του Flash και κυρίως του Wally West. Αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εξέλιξη του χαρακτήρα, να αποδεσμευτεί από το παρελθόν, να σταματήσει να ζει στη σκιά του δασκάλου του και να χτίσει πλέον επάξια το δικό του μύθο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, θα αποδείξει το ποιόν του πάρα πολλές φορές και μάλιστα θα ξεπεράσει και τον Barry, σε σημείο που δημιουργήθηκε βάση για το δίλλημα του ποιος είναι εν τέλει καλύτερος Flash – και όλα ξεκίνησαν από αυτό το comic.

Παράλληλες Προτάσεις

Σίγουρα ολόκληρο το run του Waid στο FLASH, με ενδεικτικά κάποια arcs, όπως τα “Born To Run”, “Terminal Velocity” και “Dead Heat”. Σε όσους απολαύσαν τον Wally, προτείνω και το run του Geoff Johns ανεπιφύλακτα, καθώς και αυτό των Grant Morrison και Mark Millar. Για λάτρεις του scarlet speedster γενικώς, οφείλω να προσθέσω τα LIGHTNING IN A BOTTLE, THE FLASH: REBIRTH και FLASHPOINT.