Διαδρομές & Αναμνήσεις: Δήμος Ζωγράφου 70 Χρόνια

Ανταπόκριση από μία πολύ καλή έκθεση comics δια χειρός Stef!

Ξεκίνησε, πριν λίγες ημέρες, μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση comics στο Μουσείο Γουναρόπουλου, για τα 70 χρόνια του Δήμου Ζωγράφου, και αφού βγάλαμε άκρη με τα στενάκια του Ζωγράφου, την τιμήσαμε και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν τουλάχιστον όμορφες.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Γουναροπούλου 6, στα Άνω Ιλίσια, και είτε πάτε με τα 220/221 από Ακαδημίας ή με το κλασικό και αθάνατο 608 που ενώνει Γαλάτσι με Ζωγράφου, περπατώντας λίγο την Ούλωφ Πάλμε, που μετονομάστηκε το 1987 από Ισσού, τη γνωστή μάχη που είχε δώσει ο Μέγας Αλέξανδρος, προκειμένου να τιμήσει τον δολοφονημένο λαοφιλή Σουηδό πρωθυπουργό, για κάποιο λόγο. Μέσα από δεντράκια ξεπροβάλλει η πρώην κατοικία και εργαστήρι του μεγάλου Ζωγραφιώτη ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, ή όπως έγινε γνωστός όταν ήταν στο Παρίσι, Gounaro. Ο Δήμος είπε να πρωτοτυπήσει και ανέθεσε στον βετεράνο κομίστα Stef, κατά κόσμο Νικόλαο Στεφαδούρο, να μεταφέρει τη ζωή του Gounaro σε comic, με ένα πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα. Συνεπώς, στην αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ατελιέ-μουσείο του Gounaro, εκτίθενται τυπωμένες εύμορφα και οι 24 σελίδες του βιογραφικού comic. Όμως, δεν πρόκειται για ένα απλό βιογραφικό comic.

Στο comic, ο γιος του, Ηλίας Γουναρόπουλος, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αφηγείται σε μικρούς επισκέπτες του μουσείου τον βίο και την πολιτεία του πατέρα του, ενός από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες ζωγράφους, σε μόλις 4 σελίδες, ενώ στις επόμενες 20 ακολουθεί η ιστορία του Δήμου Ζωγράφου, μέσα από εύστοχα επιλεγμένα ιστορικά σημεία, καταλήγοντας στις σημαντικότερες προσωπικότητες που έζησαν και ζουν στον Δήμο, από Στρατή Τσίρκα, Μαρίκα Κοτοπούλη και Νίκο Κούρκουλο μέχρι Δημήτρη Νανόπουλο και τα αδέρφια Αντετοκούνμπο! Το comic έχει την καλύτερη ροή που έχω διαβάσει προσωπικά από comic δια χειρός Stef, με το σχέδιο να κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα του σχεδιαστή, ενώ η εκτύπωση αγγίζει αξιοζήλευτα επίπεδα πολυτελούς έκδοσης, παρόλο που είναι τευχάκι με καρφίτσα. Το έντυπο μπορείτε να το προμηθευτείτε από την έκθεση δωρεάν, καθώς όλα τα υπόλοιπα αντίτυπα θα διαμοιραστούν στα σχολεία του Δήμου, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το ατελιέ του Gounaro, που έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, με τους πιο διάσημους πίνακές του, καθώς και ενδιαφέροντα σουβενίρ, για όλα τα βαλάντια.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Μπορείτε να την επισκεφθείτε Τρίτη με Τετάρτη στις 09:00-13:30 & 17:00-20:00 ή Πέμπτη με Σάββατο στις 09:00-15:00.