Atlantis Chronicles

H ταραγμένη ιστορία του υποβρύχιου βασιλείου

Ιστορία

H απουσία του Aquaman από την πρωταγωνιστική ελίτ στο JUSTICE LEAGUE: TAS είχε σαν αποτέλεσμα μια ολόκληρη γενιά fans (στους οποίους συγκαταλέγω και τον εαυτό μου) να ενηλικιωθεί πιστεύοντας πως ο Aquaman αποτελούσε έναν κομπάρσο στον σύμπαν του DC Universe. Η ταινία που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στους κινηματογράφους θα αποκαταστήσει την αδικία αυτή, με τον Jason Momoa στο ρόλο του υποβρύχιου υπερήρωα να κερδίζει τις εντυπώσεις. Η εμφάνισή του στην ταινία βασίζεται στο στιλ, με το οποίο τον εισήγαγε ο Peter David στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και στη συνέχεια καθιέρωσε ο Grant Morisson στο JLA. Ένα στιλ, το οποίο παράλληλα με τις προσθήκες που έκανε ο David στην μυθολογία του ήρωα, τον μετέτρεψε από έναν joke hero, όπως τον θεωρούσε μεγάλη μερίδα του comic fandom μέχρι τότε, στον bad-ass hero ρόλο που κατέχει στην ταινία.

To ATLANTIS CHRONICLES αποτέλεσε τo πρώτο (και σίγουρα το καλύτερο) από τα comics που έγραψε ο David γύρω από την ιστορία της Ατλαντίδας και τον Aquaman και που τον καθιέρωσαν στον υπερήρωα που είναι σήμερα. Στο comic αυτό, οι ιστοριογράφοι της Ατλαντίδας, που συγγράφουν το ομώνυμο με το comic βιβλίο, μας διηγούνται τα γεγονότα τριών περιόδων. Στα πρώτα τεύχη, αφηγούνται την βασιλεία του βασιλιά Orin, του τελευταίου βασιλιά της Ατλαντίδας που κυβέρνησε, όσο η περιοχή αυτή ήταν ακόμα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καθώς και την διαμάχη με το θρησκόληπτο αδερφό του Shalako, καθώς μεταδίδεται και στους διαδόχους τους, στα πρώτα χρόνια της υποβρύχιας ζωής τους.

Ακολούθως από εκείνο το σημείο, η ιστορία μεταφέρεται πολλά χρόνια μετά, στα χρόνια της βασιλείας ενός σατανικού βασιλιά της Ατλαντίδας, που θέλει να επιτεθεί στην ανθρωπότητα και να καταστρέψει τη ζωή πάνω από τη θάλασσα, με το τελευταίο τεύχος να διηγείται την ιστορία των γονιών του Aquaman, με τον Peter David να δίνει ένα origin για το δημοφιλή υπερήρωα. Όλες, όμως, οι ιστορίες συντελούν στην δημιουργία του origin και την εξήγηση των στοιχείων που συνθέτουν την μυθολογία του Aquaman.

Τι μας άρεσε

Το βασικότερο στοιχείο για αυτό το comic είναι ότι τα γεγονότα διαδραματίζονται από την οπτική γωνία των ιστοριογράφων, όμως δεν αποτελούν απλή παράθεση γεγονότων και οι ίδιοι οι ιστοριογράφοι αποτελούν πρωταγωνιστές στις ιστορίες που διηγούνται. Σε κάθε τεύχος, την εξέλιξη της ιστορίας την περιγράφει ένας διαφορετικός χαρακτήρας και έτσι βλέπουμε τα γεγονότα να λαμβάνουν χώρα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον David να γράφει κάθε τεύχος με διαφορετικό τρόπον ανάλογα τον ιστοριογράφο που διηγείται τα γεγονότα.

Έτσι, στο πρώτο τεύχος βλέπουμε την ιστορία του ιερόσυλου και άμυαλου βασιλιά Orin, μέσα από την προπαγανδιστική και μονομερή ματιά του πρώτου ιστοριογράφου, Albart, που δίνει την θέση της στο ποιητικό δράμα που εξιστορεί ο δεύτερος ιστοριογράφος, Britton, για την προσπάθεια του σοφού και ακριβοδίκαιου Orin να αποφύγει τον πόλεμο με τον αδερφό του. Στο τρίτο τεύχος, την ευθύνη για τη συγγραφή της ιστορίας αναλαμβάνει η νεαρή σε ηλικία Illya, η οποία καταγράφει περισσότερα κουτσομπολιά παρά γεγονότα, ενώ χρησιμοποιεί συχνά ρατσιστικά επίθετα για να περιγράψει τους κατοίκους άλλων πόλεων της Ατλαντίδας. Ο David χρησιμοποιεί αυτή τη τεχνική, για να διηγηθεί διαφορετικά γεγονότα on panel από αυτά που συμβαίνουν πραγματικά ή από αυτά που διηγούνται οι ιστοριογράφοι.

Ο David είναι ένας αρκετά έμπειρος συγγραφέας, γνωστός για την ικανότητα του να δημιουργεί τρισδιάστατους χαρακτήρες με ρεαλιστική σκέψη και αισθήματα, με προφανέστερο παράδειγμα τον Hulk. Έτσι κάνει και σε αυτό το comic, δημιουργώντας πλήθος χαρακτήρων που καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Το artwork του mini-series αναλαμβάνει ο Esteban Maroto, γνωστότερος από τη συμμετοχή του στο artwork του AMETHYST, και, με τις δύο ιστορίες να μιλάνε προφανώς για μεσαιωνικούς κόσμους, ιππότες και μάγους, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία στις αισθητικές των δύο τίτλων. Το comic κυκλοφόρησε στις αρχές των 90s, οπότε δεν έχει καταληφθεί ακόμα από τον ιό του Robert Liefeld.

Τι μας ενόχλησε

Η αλήθεια είναι ότι, στα τελευταία τεύχη, που η ιστορία μεταφέρεται από τις μέρες του βασιλιά Orin και των άμεσων διαδόχων του σε πολύ μεταγενέστερους απογόνους, η αλλαγή στο ύφος και στους χαρακτήρες της ιστορίας κάπως μειώνει το ενδιαφέρον. Οι χαρακτήρες δεν είναι τόσο καλά δομημένοι και οι πράξεις τους δημιουργούν απορίες, με τις νέες ιστορίες που περιέχουν λιγότερη βασιλική ίντριγκα και περισσότερες μάχες να είναι κάπως πιο προχειρογραμμένες. Επιπλέον, κάποιες αιμομικτικές σχέσεις μεταξύ συγγενών, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη γέννηση του Aquaman, είναι κάπως ενοχλητικές καθώς δεν αιτιολογούν πλήρως τον λόγο που λαμβάνουν χώρα και το πώς συντελούν στις θρυλικές ικανότητες που αποκτά ο ήρωας.

Τέλος, ένα αρκετά ενοχλητικό σημείο, που δεν αφορά αυτό κάθε αυτό το comic, αποτελεί το γεγονός πως δεν θυμάμαι κατά πόσο τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτή τη σειρά είναι on-continuity, καθώς με τα συνεχή reboot της DC, η αλήθεια έχει χαθεί κάπου σε κάποιο μέρος της μνήμης μου.

Συνολική εκτίμηση

Ο Peter David είναι ένας συγγραφέας που, στις χρυσές του ημέρες, κατάφερνε να αναμίξει το δράμα και την κωμωδία και να δημιουργήσει ιστορίες από ατόφιο χρυσάφι. Δυστυχώς, αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά το ATLANTIS CHRONICLES είναι ένα από τα comics του συγγραφέα που έχουν μείνει για να θυμίζουν τις ένδοξες ημέρες. Είναι ένα από τα ελάχιστα καλά comics που έχουν γραφτεί για τον Aquaman και είναι ένα αρκετά έξυπνο comic, ως προς τον τρόπο που εξελίσσεται η πλοκή του. Δυστυχώς λίγο υποτιμημένο, αλλά αξίζει να κερδίσει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

Παράλληλες προτάσεις

Το ATLANTIS CHRONICLES είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Peter David στις περιπέτειες του Aquaman, αν και δεν έχει ως επίκεντρο τον ίδιο τον ήρωα, αλλά τους προγόνους του. Tα AQUAMAN: TIME AND TIDE, αλλά και η ongoing σειρά του Aquaman που ακολουθεί περιγράφουν τις περιπέτειες του υπερήρωα και εισάγουν ουσιαστικά την νέα bad-ass εκδοχή του. Ο μόνος άλλος συγγραφέας που έγραψε ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από τον Aquaman, είναι κατά τη γμώμη μου ο Geoff Johns, με το realunch του ήρωα στο New 52, σε εντελώς διαφορετικό τόνο, όμως.

Όσο για αυτούς που πιθανώς να ψάχνουν άλλες δουλειές του Peter David, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα ανέφερα για το έργο του συγγραφέα, δεν έχουν παρά να κάνουν ένα γρήγορο πέρασμα από τα run του στο THE INCREDIBLE HULK και στο X-FACTOR (Volumes 1 και 2).