Crisis On Earth-X

Κάθε χρόνο και καλύτερα!

Αν ήσασταν έτοιμοι να δείτε σε live action μια ομάδα με κλασικούς ήρωες της DC να πολεμάει κάποιο τεράστιο κακό και δεν σας ικανοποίησε αρκετά το JUSTICE LEAGUE, υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση. Ένα σύνολο σειρών που, παρά τα διάφορα λάθη, έχει χτίσει ένα υπερηρωικό σύμπαν που κονταροχτυπιέται στα ίσα σε μέγεθος και έκταση με το αντίστοιχο κινηματογραφικό της Marvel. Αναφέρομαι, φυσικά, στο Arrowverse και στα ετήσια crossovers μεταξύ των σειρών του (ARROW, FLASH, SUPERGIRL, LEGENDS OF TOMORROW), τα οποία κάθε χρόνο είναι όλο και καλύτερα. Το φετινό είναι, με διαφορά, το πιο εντυπωσιακό.

*Ακολουθούν spoilers*

Έφτασε η μεγάλη μέρα του γάμου του Barry Allen με την Iris West. Φίλοι τους από διάφορες πόλεις, διαστάσεις και σημεία του timeline, φτάνουν στην Central City για να παρευρεθούν στην τελετή. Την σημαντική αυτή στιγμή για το ζευγάρι, διακόπτει μια εισβολή από Ναζί στρατιώτες. Ηγέτες των Ναζί είναι εκδοχές των Green Arrow, Supergirl και Prometheus από την Earth-X, μια εφιαλτική παράλληλη Γη, στην οποία οι Ναζί κέρδισαν τον πόλεμο και κυβερνούν τον πλανήτη. Ο Flash, o Green Arrow, η Supergirl, o Vibe, η Killer Frost, o Kid Flash, η Team Arrow και οι Legends, είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τους κατακτητές.

Αν και ο γάμος είναι απλά η αφορμή για να μαζέψει όλους τους χαρακτήρες στο ίδιο μέρος, οι παραγωγοί τον αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σημασία, καθώς αποτελεί σημαντικό γεγονός για τους δύο χαρακτήρες και ταυτόχρονα παρέχει και ένα από τα κύρια θέματα της ιστορίας, την κινητήρια δύναμη των ηρώων (και των κακών αντίστοιχα), δηλαδή την αγάπη που νιώθουν οι ήρωες. Ακόμη και τα κίνητρα των αντιπάλων δεν πηγάζουν απλά από την επιθυμία για παγκόσμια κυριαρχία, αλλά είναι βασισμένα σε πιο συναισθηματικούς λόγους.

Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες έχουν αλληλεπιδράσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τους υπόλοιπους, και οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο την χημεία μεταξύ των μελών του cast. Το bromance μεταξύ Oliver και Barry είναι μία από τις αγαπημένες μου σχέσεις, ενώ η Sara των Legends γρήγορα έρχεται πολύ κοντά με την θετή αδερφή της Supergirl, Alex. Κάθε κουβέντα μεταξύ της Trinity του CW, Green Arrow, Flash και Supergirl, είναι απόλαυση, αλλά και οι Legends, χαρακτήρες των οποίων το characterization έχει διαμορφωθεί με βάση τη συμμετοχή τους σε ομάδα όπου κάθε ήρωας έχει ισορροπημένο screentime, είναι ακόμη πιο εύκολο να ταιριάξουν σε ένα τέτοιο event.

Ένα από τα μέλη του cast που ξεχωρίζει είναι η Melissa Benoist. Εκτός από τον ρόλο της ως Supergirl, μαγνητίζει ως Overgirl, δείχνοντας μας μια Kara που δεν μεγάλωσε με τους Danvers, αλλά με Ναζί στρατιώτες, και που θεωρεί τον εαυτό της τον ορισμό της τελειότητας. Την ομάδα συμπληρώνει ο Amell, ως η X εκδοχή του Green Arrow, ο Prometheus, του οποίου το όνομα δεν θα αποκαλύψω, και ο Reverse Flash, κάτω από του οποίου τη μάσκα κρύβεται το πρόσωπο του Harrison Wells.

Ναι, ο Wellsobard επιστρέφει και ο Tom Cavanagh, αδιαμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος ηθοποιός του καστ του FLASH και ανθρώπινος χαμαιλέοντας, έχει ακόμη μια ευκαιρία να παίξει την νέμεση του Scarlet Speedster. Και η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν ενδιαφέρομαι να ξέρω από ποιο σημείο της ιστορίας προέρχεται ο Thawne, απλά απολαμβάνω την παρουσία του, είτε είναι με το πρόσωπο του Tom είτε με του Matt Letscher.

Στην πορεία, μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο οι ρομαντικές σχέσεις, και σε πρώτο μπαίνει μια σχέση που καθόρισε το LEGENDS OF TOMORROW, αυτή των Martin Stein και Jax Jefferson, τα δύο μισά του υπερήρωα Firestorm. Ο πρώτος στο τέλος της ζωής του, ο δεύτερος στην αρχή, αλληλοσυμπληρώνονταν. Το arc τους σε αυτή την σεζόν των LEGENDS ήταν να βρουν έναν τρόπο να χωρίσουν το matrix του Firestorm, έτσι ώστε ο Stein να μείνει με την οικογένεια του και ο Jax να μείνει στο Waverider και να συνεχίσει τις περιπέτειές του στον χωροχρόνο. Και μαζί με το γεγονός ότι γνωρίζαμε ότι ο Victor Garber θα αποχωρούσε από το cast, η πιθανότητα του θανάτου του έμοιαζε όλο και μεγαλύτερη. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι είναι προτιμότερο να δείτε τις τελευταίες σκηνές του χαρακτήρα μόνοι σας.

Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι τα τελευταία επεισόδια των τεσσάρων σειρών ήταν πιο οικονομικά από άποψη budget και CGI, καθώς έπρεπε να κάνουν οικονομία για το crossover, και το αποτέλεσμα απέδωσε. Έτσι, έχουμε μάχες μεταξύ Κρυπτονιανών, tag team Flash και Ray (η νέα προσθήκη στο ρόστερ στο Arrowverse) μάχη μεταξύ speedsters, ταξίδια στην Earth-X και μια μεγάλη τελική σύγκρουση, στην οποία καμιά εικοσαριά υπερήρωες πολεμούν μια στρατιά από Ναζί (πάντα σε δεδομένα CW, ας μην ξεχνάμε). Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν στα mid-season finales χρησιμοποιούν πλαστελίνες και κούκλες για ό,τι CGI set piece και χαρακτήρα έχουν.

Το ρομαντικό στοιχείο στις σειρές του CW είναι πιο hit or miss. Για κάθε ζευγάρι σαν τους Barry και Iris, έχουμε τους Oliver και Felicity. Από την άλλη, η Earth-X έχει τον Oliver με την Kara, που είναι απροσδόκητα ταιριαστό ζευγάρι, ειδικά όταν είναι και οι δύο σατανικοί (όχι μεταξύ τους). Όταν η σχέση δύο Ναζί είναι πιο υγιής και πιστευτή από την σχέση δύο εκ των πρωταγωνιστών μας, κάτι γίνεται λάθος μάλλον.

Στα καλύτερα τους, οι σειρές του Arrowverse προσφέρουν την δική τους εκδοχή σε κλασικές ιστορίες και χαρακτήρες από την πολύχρονη πορεία της DC, βάζοντας στο προσκήνιο τα στοιχεία που τους έχουν κάνει να αντέξουν το πέρασμα του χρόνου. Το “Crisis On Earth-X είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Έχει όλα τα κλασικά στοιχεία των υπερηρωικών αφηγήσεων, δουλεμένα και ταιριασμένα με επιτυχία. Συμμαχίες ηρώων, σατανικές εκδοχές των εν λόγω ηρώων, απειλές μεγάλες σε κλίμακα και σε συναίσθημα, συναρπαστικές μάχες, ανατροπές και μια αίσθηση ηρωισμού και αισιοδοξίας που διέπει τους πρωταγωνιστές.