Batman: Creature Of The Night #1

Μη γνωρίζεις ποτέ τα ινδάλματα σου από κοντά!

Ο μικρός Bruce Wainwright είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που είναι φανατικοί θαυμαστές των comics με τον διάσημο ήρωα. Τόσο το όνομα του, όσο και η ύπαρξη του θείου του, που τον αποκαλεί Alfred, τον ωθούν να πιστέψει ότι μπορεί να γίνει σαν το είδωλο του. Όταν, όμως, οι γονείς του δολοφονούνται από μια ομάδα διαρρηκτών, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στο σπίτι τους, ο Βruce συνειδητοποιεί ότι η αληθινή ζωή δεν είναι ακριβώς όπως τα comics – τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Οι δολοφόνοι των γονιών του παραμένουν ασύλληπτοι και ο θείος του αρνείται να τον αναθρέψει ο ίδιος, στέλνοντας τον σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Όμως, η εμμονή του Bruce με τον Batman δεν σταματά. Συνεχίζει να διαβάζει μανιωδώς comics, μέχρι τη στιγμή που δημιουργεί έναν σκοτεινό τιμωρό του εγκλήματος, που πολεμά κακοποιούς. Ή μήπως αυτό βρίσκεται στο μυαλό του;

Η αλήθεια είναι ότι όταν έφτασα στο τέλος του πρώτου αυτού τεύχους, δεν είχα πειστεί ότι η σκοτεινή φιγούρα που δημιούργησε ο μικρός Bruce είναι αληθινή, παρά τις ενδείξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Κι αυτό γιατί σκοπός της ιστορίας φαίνεται να είναι η ψυχολογική διερεύνηση ενός μικρού fan του Batman, ο οποίος, εντελώς απροειδοποίητα, έρχεται αντιμέτωπος με μια παρόμοια τραγωδία σαν και αυτή που έζησε ο ήρωάς του. Όμως, το comic σύντομα εγκαταλείπει τον ρεαλισμό, εισάγοντας τον αναγνώστη στον ταραγμένο ψυχισμό του χαρακτήρα.

Το ΒΑΤΜΑΝ: CREATURE OF THE NIGHT συστήνεται ως μια ιστορία η οποία επιχειρεί να εξετάσει το μύθο του Batman στον κόσμο μας. Όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα – και είναι – αλλά μπορώ να πω ότι η επιλογή να ακροβατήσει ανάμεσα στον ρεαλισμό και στο comic universe, με άφησε ελαφρώς απογοητευμένη, καθώς η πορεία της ιστορίας έγινε αρκετά προβλέψιμη, με τον Bruce Wainwright να γίνεται, από άποψη προσωπικότητας τουλάχιστον, ένας ακόμη Bruce Wayne. Μια όχι και τόσο ρηξικέλευθη επιλογή, η οποία φαίνεται να ακυρώνει τις φαινομενικές προσπάθειες για μια πιο ρεαλιστική απόδοση της ιστορίας. (Μα είναι δυνατόν κάθε θαυμαστής του Batman, που χάνει τους γονείς του σε κάποιο τραγικό έγκλημα, να γίνεται καρμπόν του αγαπημένου του ήρωα;) Από την άλλη, όμως, δεν παύει να είναι ένα αρκετά καλογραμμένο Elseworlds story, που βουτάει βαθιά στην ψυχολογία του χαρακτήρα και στην επιρροή των ηρώων της pop κουλτούρας.

Και φυσικά, αν μη τι άλλο, το BATMAN: CREATURE OF THE NIGHT αξίζει να διαβαστεί για το εξαιρετικό του artwork, με την ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, που αναδεικνύουν και ζωντανεύουν το κάθε panel. Ίσως να μην είναι το πιο πρωτότυπο Batman comic που έχει διαβάσει κανείς, αλλά σίγουρα αξίζει την προσοχή των πολυπληθών φανατικών του χαρακτήρα. Πόσο μάλλον όταν παρουσιάζει ότι, ενδεχομένως, είναι κακή ιδέα να ονειρευόμαστε να γίνουμε σαν τον συγκεκριμένο ήρωα, όσο κι αν μας εμπνέει.