Top 100 Marvel Comics

80-71: Eternals And The Sunshine Of The Mutant Mind
77

Squadron Supreme

1985-1986WriterMark GruenwaldArtistsJohn Buscema, Bob Hall, Paul Ryan, Paul NearyMarvel Comics

Αν και η Squadron Supreme έκανε την εμφάνισή της το 1971, δια χειρός Roy Thomas και John Buscema, ως μια μεταμφιεσμένη Justice League of America, ήταν το ομώνυμο maxi series αυτό που έκανε το όνομά της γνωστό στο αναγνωστικό κοινό. Τί είναι, όμως, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο comic τόσο σημαντικό;

Το SQUADRON SUPREME ήταν, ουσιαστικά, το πρώτο mainstream comic που έθεσε το ερώτημα: “Μπορεί να επιβληθεί η Ουτοπία”; Οριακά πριν το WATCHMEN και μια δεκαετία πριν το KINGDOM COME, τα περισσότερα μέλη της Squadron Supreme αποφασίζουν να αναλάβουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, για να τον οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο, κάτι που, αναπόφευκτα, θα τους οδηγήσει σε σύγκρουση με όσα μέλη της ομάδας διαφωνούν, ή αντιδρούν σε αυτές τις αυταρχικές πρακτικές.

Το αριστούργημα του Mark Gruenwald αξίζει μεγαλύτερης αναγνώρισης και ίσως να την είχε πετύχει, αν στο σχεδιαστικό κομμάτι είχε έναν ιθύνοντα νου του επιπέδου του Dave Gibbons ή του Alex Ross. Όπως και να ‘χει, το SQUADRON SUPREME είναι ένα από τα καλύτερα comics που μας έχει δώσει η Marvel, και αν δεν το έχετε διαβάσει, θα πρέπει να το κάνετε άμεσα.

#80 #79 #78 #77 #76 #75 #74 #73 #72 #71