Top 100 Marvel Comics

60-51: You Will Meet A Tall Doctor Strange
51

Doctor Strange (Lee/Ditko)

1963-1966WriterStan LeeArtistSteve DitkoMarvel Comics

Συνήθως, τα ονόματα Stan Lee και Steve Ditko φέρνουν στο νου έναν από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες και ένα από τα πιο θρυλικά runs στην Ιστορία του Μέσου. Πράγματι, τα AMAZING SPIDER-MAN #1-38 (συν την εισαγωγική ιστορία στο AMAZING FANTASY #15) είναι ένα από τα highlights των αμερικανικών comics και πραγματικό σεμινάριο δημιουργίας χαρακτήρων και world-building. Υπάρχει, όμως, μια άλλη συνεργασία των δύο κορυφαίων δημιουργών, που είναι σχεδόν ισάξια με την προηγούμενη, ακόμη και αν σπανίως έχει την αναγνώριση που της αξίζει.

Το μεγαλειώδες run των Lee/Ditko στο STRANGE TALES, που αρχίζει με την πρώτη εμφάνιση του Stephen Strange στο τεύχος #110 και ολοκληρώνεται στο #142 (ο Ditko συνέχισε για μερικά τεύχη ακόμα, με άλλους συγγραφείς), έχει όλα όσα ζητάει ένας αναγνώστης. Συναρπαστικός πρωταγωνιστής, origin που περιλαμβάνει μια κλασική Marvelική ιστορία εξιλέωσης, μυστικισμός, φαντασία, σουρεαλισμός, σφιχτό και ενδιαφέρον supporting cast, πανέμορφες (αλλά και ενίοτε αλλόκοτες) εικόνες, πραγματικά επικίνδυνοι villains και δυνατά cliffhangers. Οι διάλογοι του Lee, με το πομπώδες και οριακά σεξπιρικό ύφος τους, μοιάζουν απόλυτα ταιριαστοί στον χαρακτήρα και τον κόσμο του, ενώ το αριστουργηματικό artwork του Ditko, σαφώς πιο “γυαλισμένο” από αυτό στο AMAZING SPIDER-MAN, αλλά με εξίσου μαεστρικό storytelling και πολύ περισσότερες ενδιαφέρουσες ακροβασίες σε layout και composition, είναι η ιδανική οπτικοποίηση όσων διαδραματίζονται.

Μη με παρεξηγείτε, τα SPIDER-MAN των Lee/Ditko είναι αξεπέραστα και – μάλλον – το αγαπημένο μου Marvel comic ever, αλλά ακόμη και αν τα αγνοήσετε, μπορείτε να βρείτε άπειρες άλλες εξαιρετικές ιστορίες με τον Web-Slinger. Ιστορίες του Doctor Strange σαν αυτές, όμως, ούτε υπήρξαν, ούτε και θα υπάρξουν ποτέ!

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51