Top 100 Marvel Comics

60-51: You Will Meet A Tall Doctor Strange
59

Avengers (Lee/Kirby)

1963-1965WriterStan LeeArtistJack KirbyMarvel Comics

Όταν του ζητήθηκε από τον Martin Goodman να δημιουργήσει μια ομάδα υπερηρώων, αντίστοιχη με αυτή της Justice League Οf America, ο Stan “The Man” Lee, επιστράτευσε τον Jack “King” Kirby, και το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ πιο καινοτόμο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Όπως και στα περισσότερα comics που φέρουν την υπογραφή του μέγα αρχιτέκτονα Lee, οι Avengers, στη ρίζα τους, είναι ιδιαίτερα φυσικοί και ανθρώπινοι χαρακτήρες (έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι ήταν δημιουργίες του συγγραφέα), με διαφορετική προέλευση και ψυχοσύνθεση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι πρώτες περιπέτειές τους ξεκινούν κυρίως με εσωτερικές συγκρούσεις, προτού κατασταλάξουν σε μια ιδιαίτερα αλλόκοτη, αλλά άκρως επιτυχημένη χημεία.

Κατά τη βραχύχρονη συνεργασία τους, οι δύο δημιουργοί άλλαξαν το roster της ομάδας, επανάφεραν τον Captain America κυριολεκτικά από τον πάγο, ενώ παρουσίασαν τους Kang the Conqueror, Baron Zemo και Masters of Evil, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την πλούσια ιστορία και την εντυπωσιακή δράση που έμελλε να συνοδεύει τη διάσημη ομάδα, για πολλά ακόμη χρόνια. Μιλώντας για δράση, το σχέδιο του Kirby σε όλο το run είναι απλά εξαιρετικό, ειδικά σε σκηνές μάχης, όπου μεγαλουργεί στην κίνηση που προσδίδει στους χαρακτήρες, καθώς και στην τολμηρή τρισδιάστατη απόδοση των panels.

Οι Avengers είναι μια απλή στη σύνθεση ιδέα και με πρωταρχικό σκοπό να λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος, έπειτα, όμως, εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Αν θέλετε ποτέ να μάθετε την αρχή των Earth’s Mightiest Heroes, ή το πως μπορεί να προσεγγίσει κάποιος ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα, διαβάστε και πάρτε μάθημα από το θρυλικό creative team.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51