Top 100 Marvel Comics

60-51: You Will Meet A Tall Doctor Strange
52

Silver Surfer (Lee/Buscema)

1968-1970WriterStan LeeArtistJohn BuscemaMarvel Comics

Ο πρώτος solo τίτλος του Surfer, κυκλοφόρησε στα τέλη των 60s και θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της εκδοτικής. Όχι άδικα.

Ο Silver Surfer είχε κάνει το ντεμπούτο του το 1966, μέσα από το “The Coming Of Galactus”, στο FANTASTIC FOUR #48, ως ο herald του πλανητοφάγου γίγαντα Galactus, και σε αυτή τη σειρά μαθαίνουμε το origin του, ενώ βρίσκεται αποκλεισμένος στον πλανήτη μας, καθώς αυτή ήταν η τιμωρία που του επέβαλλε ο Galactus. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, αποπειράται να βρει τρόπους να ξεφύγει από το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει τη Γη, και πέφτει θύμα εκμετάλλευσης θεών, δαιμόνων και τεράτων, ενώ κάνει την πρώτη του εμφάνιση η νέμεσίς του, ο Mephisto.

Στο τέλος της σειράς, ξαναβρίσκει τη χαμένη του αγάπη, Shalla-Bal, αλλά η επανένωσή τους είναι βραχεία και τραγική, αφήνοντας τον Surfer παγιδευμένο στη Γη, καθώς η σειρά ακυρώθηκε στα 18 τεύχη. Έκτοτε, για αρκετά χρόνια, ο Surfer ήταν guest σε άλλους τίτλους.

Το σενάριο είναι υποδειγματικό, καθώς ο Stan Lee μας δίνει ένα κράμα space opera, με κοινωνικές και πολιτικές παρατηρήσεις για τον ψυχροπολεμικό κόσμο του ’60, όπου ο αγνός Surfer παρεξηγείται κάθε φορά που πάει να βοηθήσει την ανθρωπότητα, επειδή είναι διαφορετικός και εξωγήινος. Ο John Buscema, πατώντας στα χνάρια του Jack Kirby, δίνει ρεσιτάλ καθαρού πλην ρεαλιστικού σχεδίου, μέσα από γιγάντια panels, οπότε υπήρχε και ομαλή μετάβαση στο τελικό τεύχος, που σχεδίασε ο Kirby.

Πρόκειται για ένα πραγματικό διαμάντι των τελών της Silver Age, που προετοίμαζε τον ερχομό της Bronze και αξίζει να είναι μέρος της συλλογής σας.

#60 #59 #58 #57 #56 #55 #54 #53 #52 #51