Top 100 Marvel Comics

50-41: Bringing Out The Dead Mutants
49

New Mutants #1-17

1983-1984WriterChris ClaremontArtistsBob McLeod, Sal BuscemaMarvel Comics

Όταν οι X-Men πέφτουν θύματα απαγωγής από την εξωγήινη φυλή των Brood, ο Xavier δημιουργεί μια νέα ομάδα μεταλλαγμένων. Αν και, στη συνέχεια, τα κίνητρα του θα τεθούν υπό αμφισβήτηση, η ομάδα τελικά θα προχωρήσει υπό την καθοδήγησή του, ενώ, στην πορεία της, θα διευρυνθεί σημαντικά. Στα πρώτα 17 τεύχη της σειράς, οι νέοι μεταλλαγμένοι αντιμετώπισαν τους Sentinels, την Viper, τον Silver Samurai, την Selene, την White Queen, καθώς και τους επίσης νεαρούς Hellions.

Σημαντικό συστατικό της σειράς είναι τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται ο Claremont, ο οποίος, για άλλη μία φορά, μεγαλουργεί σε επίπεδο character development, καθώς και παράλληλων subplots. Εξάλλου, ο έτσι κι αλλιώς κάπως μελοδραματικός τόνος της γραφής του, τον καθιστούσε, εκείνη την εποχή, ιδανικό συγγραφέα για να γράψει για μεταλλαγμένους έφηβους, που παλεύουν με τις δυσκολίες του παρελθόντος τους και τις ανασφάλειές τους, ενώ παράλληλα αναζητούν την ταυτότητά τους.

Το σχέδιο είναι αξιοπρεπέστατο, αν και ο Sal Buscema, που σύντομα αντικατέστησε τον Bob McLeod, νομίζω ότι εδώ δεν δίνει τον καλύτερο του εαυτό – αν έχετε υπ’ όψη τι έκανε την αντίστοιχη περίοδο στο INCREDIBLE HULK, νομίζω ότι δύσκολα θα διαφωνήσετε μαζί μου.

Όπως και να ‘χει, το πρώτο από τα πολλά spin-offs του UNCANNY X-MEN, μπορεί να μην είναι το καλύτερο συνολικά, είναι όμως το σημαντικότερο, αφού εισήγαγε μια σειρά από καινοτόμες ιδέες, που στο μέλλον θα γίνονταν σημείο αναφοράς για τη μυθολογία των μεταλλαγμένων. Σχεδόν 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, παραμένει ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, το οποίο πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε.

#50 #49 #48 #47 #46 #45 #44 #43 #42 #41