Top 100 Marvel Comics

40-31: The Spider-Men In Black
39

Avengers Annual #10

1981WriterChris ClaremontArtistMichael GoldenMarvel Comics

Έτσι. Έτσι πρέπει να γίνονται τα Annual τεύχη! Όταν, το μακρινό 1981, το AVENGERS έβγαλε το δέκατο ετήσιο τεύχος του, κατάφερε να χωρέσει σε 38 ταπεινές σελίδες, τόσα πολλά κι εκπληκτικά πράγματα, που είναι απλώς μνημειώδες.

Η ιστορία, γραμμένη από τον “Mr. X-Men”, Chris Claremont, ξεκινά με την Spider-Woman, η οποία σώζει μια γυναίκα που πέφτει από μια γέφυρα. Η γυναίκα είναι η πρώην Avenger, Ms. Marvel, αυτή που της επιτέθηκε ήταν η Rogue (σε πρώτη εμφάνιση) και αυτά τα μαθαίνουμε από τον Professor X! Είδατε πόσο καταπληκτικά δένουν όλα μαζί; Έτσι, έχουμε ένα μοναδικό Avengers vs. Brotherhood of Evil Mutants και ένα δραματικό κλείσιμο, το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από την απολογία της Marvel για το επαίσχυντο Avengers #200.

Το σχέδιο του Michael Golden είναι αξιοθαύμαστο. Απίστευτα δυναμικό, καταφέρνει να είναι γλαφυρό, ακόμη και όταν γίνεται πολύ συχνά σκοτεινό. Κορυφαίες στιγμές του είναι η απεικόνιση της Spider-Woman – μια από τις ομορφότερες, ever – η κυρίως μάχη, αλλά και η σκηνή της πισίνας, όπου οι χαρακτήρες απλώς κάνουν μπάνιο, χωρίς να μοιάζουν βγαλμένοι από κάποιο Swimsuit Special.

Μοναδικό αρνητικό, το γεμάτο διαφημίσεις εξώφυλλό του. Όχι μόνο τα promo captions για την ιστορία, αλλά και μια πραγματική, για κάτι ποδήλατα. Ωστόσο, “τω καιρώ εκείνω”, τέτοιου είδους εξώφυλλα ήταν η νόρμα. Από ‘κει και πέρα, έχουμε μια απίστευτη συγκέντρωση Marvel awesomeness σε ένα και μόνο τεύχος!

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31