Top 100 Marvel Comics

40-31: The Spider-Men In Black
36

Alpha Flight (John Byrne)

1983-1985Writer/ArtistJohn ByrneMarvel Comics

Σε αντίθεση με όσα έχει πει ο John Byrne για το ALPHA FLIGHT, το οποίο έβρισκε δισδιάστατο και κατά καιρούς επώδυνα ανούσιο, ίσως η αίσθησή του αυτή και η προσπάθεια να υπερβεί αυτά τα προβλήματα, είναι που το κατέστησαν τόσο ενδιαφέρουσα σειρά.

Yπερηρωική μόνο κατά επίφαση, η ομάδα αποτελούταν από ενσαρκωμένους καναδικούς μύθους και είχε ένα πολύ πιο pulp feeling: ο Puck, τυχοδιώκτης του 1914, ο οποίος έγινε νάνος και αθάνατος, επειδή φυλάκισε στο σώμα του έναν αρχαίο μάγο, η Snowbird, μισή θεά των Inuit και μισή άνθρωπος, ο Sasquatch, η πιο cool, μυθολογική παραλλαγή του Hulk, η Aurora και ο Northstar, σαν ξωτικά του Βόρειου Σέλατος, ο Shaman (αυτό ακριβώς που λέει το όνομα) και αντίστοιχα, η κόρη του, Talisman. Ακόμη και η αμφίβια Marrina, προσωρινό μέλος της ομάδας, αποδείχτηκε πως ανήκε σε μια ράτσα κθουλοειδών εξωγήινων!

Το περιορισμένο, αμιγώς υπερηρωικό στοιχείο, που ενσαρκώνει ο Guardian, ήδη μας αφήνει στο τεύχος #12, ανοίγοντας τον δρόμο για την πραγμάτωση του καλύτερου theme της σειράς, που είναι τα Great Beasts, πάλι ένα κλείσιμο του ματιού στην ινδιάνικη μυθολογία και τους κόσμους του H.P. Lovecraft. Ενδιαμέσως, η ομάδα πολεμάει αθάνατους αλχημιστές, φρικιά του τσίρκου με υπερδυνάμεις, που καταφέρνουν να μην είναι γελοία, καθώς και (κατά περίπτωση) τις δικές τους διχασμένες προσωπικότητες.

Όσο για το σχέδιο, πέραν των μαεστρικών σκηνών δράσης, ειδικά στις ιστορίες με τα Great Beasts, ο Byrne πετυχαίνει μια λεπτομερή, εξώκοσμη χροιά, που φέρνει στο νου το απόγειο του Barry Windsor-Smith.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31