Top 100 Marvel Comics

30-21: Four X-Books And A Gauntlet
23

Fantastic Four (John Byrne)

1981-1986Writer/ArtistJohn ByrneMarvel Comics

Μετά το ιστορικό run των Stan Lee και Jack Kirby, το FANTASTIC FOUR πέρασε από πολλές περιόδους και, αντίστοιχα, διαφορετικά creative teams. Η μοναδική εποχή, όμως, που συγκρίνεται με το έργο των δύο κορυφαίων δημιουργών, είναι αυτή που συνέπεσε με την ανάληψη συγγραφικών και σχεδιαστικών καθηκόντων από τον John Byrne.

Από τους πιο hot καλλιτέχνες εκείνη την εποχή, ο Byrne είχε αποχωρήσει οικειωθελώς από το UNCANNY X-MEN, λόγω διαφωνιών με τον Chris Claremont σχετικά με την πορεία της σειράς, και ανέλαβε τον πιο ιστορικό τίτλο της Marvel, απολαμβάνοντας μεγάλη δημιουργική ελευθερία, με στόχο να τον επαναφέρει στα πρότερα μεγαλεία. Από το πρώτο κιόλας τεύχος, ο Byrne έθεσε τους νέους κανόνες που θα ίσχυαν από εδώ και πέρα, τουλάχιστον για όσον καιρό θα είχε αυτός το κουμάντο. Θα αξιοποιούσε όλα τα αξιολόγα στοιχεία των χαρακτήρων, φέρνοντας τους ξανά πίσω στις ρίζες τους και κάνοντάς τους να θυμίζουν το σχεδόν τέλειο δημιούργημα των Lee/Kirby. Ο τίτλος της ιστορίας του FANTASTIC FOUR #232 (“Back To The Basics”) δεν ήταν τυχαίος, και όσο “ψωνισμένο” κι αν ακουγόταν, ήταν 100% αλήθεια.

Αυτό που δεν υποσχόταν ο τίτλος, αλλά ο Byrne το πραγματοποίησε έτσι κι αλλιώς, ήταν πως η προσέγγισή του, τόσο στους χαρακτήρες όσο και στα plots, δεν θα ήταν “απλή αντιγραφή” όσων είχαν συμβεί στα 60s, αλλά μια ιδανική σύνθεση κλασικών και μοντέρνων στοιχείων, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα comic που θα ικανοποιούσε εξισου τους (λίγο ή πολύ) απογοητευμένους παλιούς fans, αλλά και τους νέους αναγνώστες, που ήταν συνηθισμένοι σε πιο σύγχρονες μορφές storytelling και character development.

Με λίγα λόγια, the best of both worlds. Αναμφισβήτητα, ένα από τα κορυφαία runs στην Ιστορία της Marvel!

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21