Top 100 Marvel Comics

20-11: Captain Marvel And The X-Men Of Tomorrow
11

Amazing Spider-Μan (Lee/Ditko)

1962-1966WriterStan LeeArtistSteve DitkoMarvel Comics

Μια θέση ακριβώς πριν την τελική δεκάδα, βρίσκουμε ένα από τα πιο μεγαλειώδη, iconic και σημαντικά runs στην ιστορία των Marvel Comics. Μετά από το δάγκωμα μιας ραδιενεργούς αράχνης, ο νεαρός Peter Parker αποκτά τις αντίστοιχες υπερδυνάμεις και μαθαίνει (με σκληρό τρόπο) ότι η δύναμη φέρνει μαζί της και υπευθυνότητα. Έτσι, θα βάλει τη στολή του Spider-Μan, για να αντιμετωπίσει τους εγκληματίες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα ενός εφήβου.

Και όσο η παραπάνω παράγραφος είναι τυπωμένη στο DNA του κάθε αναγνώστη comics, άλλο τόσο είναι και το run των Stan Lee και Steve Ditko. Εισάγεται όλο το cast των κλασικών villains του Spider-Man, αλλά και το υπόλοιπο δευτερεύον cast. Δημιουργούνται, λοιπόν, οι βάσεις, πάνω στις οποίες οι επόμενοι δημιουργοί θα χτίσουν το οικοδόμημα, που η Marvel εξακολουθεί να εκμεταλλεύται (και δεν το λέω με την κακή εννοια του όρου) μέχρι σήμερα.

Για την καλλιτεχνική αξία των τευχών, λίγα μένουν να ειπωθούν. Αξίζει να σημειωθεί (μια ακόμη φορά) ότι στις ιστορίες αυτές, ο Stan Lee έγραφε τους τελικούς διαλόγους πάνω στο έτοιμο artwork του Ditko. Οι χαρακτήρες του Ditko ήταν συχνά “άσχημοι”, τα σώματα τους “ατσούμπαλα”, αλλά οι φιγούρες του “χόρευαν” μέσα στα panels, και κάθε τους κίνηση και συναίσθημα αποτυπωνόταν ξεκάθαρα. Η σκηνή που ο Spider-Man βρίσκεται θαμμένος κάτω από τόνους μέταλλο και ο Ditko αποτυπώνει ξεκάθαρα μέσα από τις κινήσεις των χεριών και του κεφαλιού του ήρωα, την αποφασιστικότητα, την απόγνωση, την προσπάθεια, χωρίς να μπορεί (ή να χρειάζεται) να δείξει την έκφραση του προσώπου του, δεν θεωρείται άδικα μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας των comics. Αριστούργημα!

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11