Top 100 Marvel Comics

20-11: Captain Marvel And The X-Men Of Tomorrow
16

Amazing Spider-Man (Gerry Conway)

1972-1975WriterGerry ConwayArtistsJohn Romita Sr., Gil Kane, Ross AndruMarvel Comics

Ο Gerry Conway ήταν μόλις 20 ετών, όταν αντικατέστησε τον Stan Lee στο AMAZING SPIDER-MAN. Παρ’ όλο που, εκείνη την περίοδο, στην εταιρεία κυριαρχούσε η γραμμή της “ψευδαίσθησης της αλλαγής”, όσον αφορά στους κορυφαίους τίτλους της εταιρίας, ο Conway ακολούθησε τελικά την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Εισήγαγε αντιπάλους με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, όπως ο Moses Magnum και ο Tarantula, μετέτρεψε τον Harry Osborn στον δεύτερο Green Goblin, ενώ, επηρεασμένος από τη σειρά βιβλίων του Don Pendleton με τίτλο EXECUTIONER, δημιούργησε τον δημοφιλή αντί-ήρωα Punisher. Παράλληλα, με την είσοδο του Jackal, ο Conway έθεσε φιλοσοφικά ερωτήματα περί ταυτότητας, ενώ έβαλε και τις βάσεις για αυτό που χρόνια αργότερα θα εξελίσσονταν στο “Clone Saga”. Στην πορεία του, συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς, με σημαντικότερο τον Ross Andru, που σχεδίασε και τα περισσότερα τεύχη.

Καλώς ή κακώς, βέβαια, το σημείο αναφοράς του run του Conway θα είναι για πάντα η ιστορία “The Night Gwen Stacy Died”, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, για αρκετούς, η σπουδαιότερη ιστορία Spider-Man ever. Και αυτό, γιατί ο συγγραφέας κατάφερε, μέσα σε μόλις δύο τεύχη, να επαναπροσδιόρισει το status quo του χαρακτήρα, αφήνοντας τεράστιο στίγμα στο σοκαρισμένο αναγνωστικό κοινό, το οποίο δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένο με την ιδέα του θανάτου στα comics. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι για κάποιους, αυτή η ιστορία σήμανε, ουσιαστικά, και το τέλος της Silver Age of Comics.

Ο Conway, τα επόμενα χρόνια, θα επέστρεφε ξανά στα comics του Spider-Man, όμως αυτά τα 39 τεύχη που έγραψε στο AMAZING SPIDER-MAN στις αρχές των 70s, παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστα.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11