Γρα-Γρου

Μια μεταφυσική ιστορία της ελληνικής επαρχίας

Μετά την πολύ πετυχημένη τους συνεργασία στο graphic novel ΤΟ ΠΤΩΜΑ, το οποίο είχε βραβευτεί στο COMICDOM CON 2012, οι Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός και Θανάσης Πέτρου, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν το ΓΡΑ-ΓΡΟΥ.

Πρόκειται για μία μεταφυσική ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο εστιατόριο, με το όνομα Γρα-Γρου, που βρίσκεται έξω από το χωριό Καστανιά. Το εστιατόριο ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία και κοντά του, χαμένο στην ομίχλη – ή στη δύσα, όπως λένε οι ντόπιοι – βρίσκεται ένα μυστηριώδες τοξωτό γεφύρι, που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από όλους όσους περνάνε από εκεί, και, το πιο σημαντικό, που κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πού οδηγεί. Στο Γρα-Γρου, συναντάμε τον εστιάτορα, κυρ-Κώστα, τον παπα-Νίκο, καθώς και ένα μικρό ετερόκλητο πλήθος θαμώνων, που δείχνουν να γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και επίσης να εναλλάσσονται με σχετική συχνότητα. Μια μέρα, φτάνει στο Γρα-Γρου μια κοπέλα, η Σοφία, η οποία είδε στα όνειρα της το γεφύρι, κάτι που, όπως μαθαίνουμε, συνέβη και σε πολλούς άλλους. Η Σοφία θα βρει καταφύγιο στο εστιατόριο, όπου ο κυρ-Κώστας θα της προσφέρει δουλειά. Καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει ο νέος δρόμος, ο οποίος θα παρακάμπτει το εστιατόριο, ένας-ένας οι θαμώνες περνάνε το γεφύρι και χάνονται στην ομίχλη. Παράλληλα, η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με κύριο άξονα το γεφύρι και την ιστορία του.

Η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα που παρακολουθούμε δεν γίνονται ποτέ τελείως ξεκάθαρα στον αναγνώστη, αφού ο καθένας νομίζω ότι μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτό λειτουργεί, ταυτόχρονα, ως πλεονέκτημα, αλλά και ως μειονέκτημα, αναλόγως την οπτική του καθενός, καθώς οι δημιουργοί καταπιάνονται με διάφορα ζητήματα που δεν αναλύουν εις βάθος, ενώ συγχρόνως οι υπερβατικές πινελιές, που κυριαρχούν στο comic, και το έντονο φλερτ με το ιστορικό παρελθόν, το καθιστούν ένα κάπως πολύπλοκο ανάγνωσμα, με όχι και τόσο ξεκάθαρες προθέσεις.

Αδιαμφισβήτητα βέβαια, το ΓΡΑ-ΓΡΟΥ ξεκινά από μια ενδιαφέρουσα ιδέα και εξελίσσεται σε ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα, όπου η σύγχρονη επαρχιακή πραγματικότητα συναντά την ελληνική παράδοση και τις λαϊκές δοξασίες, ενώ οι δημιουργοί του φαίνεται να έχουν κάνει εκτενέστατη έρευνα, προκειμένου να μας παραδώσουν μια, όσο το δυνατόν, πιο αληθοφανή ιστορία. Εξάλλου, το εστιατόριο υπήρξε πραγματικά και έκλεισε με τη δημιουργία της Εγνατίας Οδού, το 2004. Το ΓΡΑ-ΓΡΟΥ είναι ένα καλογραμμένο graphic novel, με αληθοφανείς διαλόγους και χαρακτήρες. Οι δημιουργοί του στήνουν με μαεστρία έναν πολυδιάστατο μικρόκοσμο, που κινεί την περιέργεια του αναγνώστη, μέχρι την τελευταία σελίδα. Φυσικά, σε αυτό συνδράμει και η δουλειά του Θανάση Πέτρου, καθώς το ΓΡΑ-ΓΡΟΥ είναι πολύ όμορφο σχεδιαστικά, με τις επιλογές και τις εναλλαγές των χρωμάτων, ανάλογα με την ιστορία που εκτυλίσσεται, να δημιουργούν ένα εξαιρετικά ισορροπημένο και καλοφτιαγμένο αποτέλεσμα.

Στο τέλος του ΓΡΑ-ΓΡΟΥ, οι αναγνώστες θα βρουν επιπλέον πληροφορίες για το εγχείρημα, ενώ το link, όπου μπορούν να ακούσουν τη μουσική που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης, ώστε να διανθίσει ηχητικά την αναγνωστική εμπειρία, αποτελεί μία ευχάριστη και καινοτόμα προσθήκη. Να προσθέσω εδώ ότι οι fans της δουλειάς των Ζαφειριάδη, Παλαβού και Πέτρου, θα χαρούν όταν αναγνωρίσουν μία γνώριμη φιγούρα, μεταξύ των θαμώνων του Γρα-Γρου.

Συνολικά, παρ’ όλο που ακόμη παλεύω με ερωτήματα σχετικά με την ιστορία, το ΓΡΑ- ΓΡΟΥ είναι μια ξεχωριστή, όμορφη αισθητικά και πολύ προσεγμένη έκδοση, που εκτιμώ πως αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας.