Klaus And The Crisis In Xmasville #1

Bad Santa is coming to town!

Τα Χριστούγεννα έρχονται, και μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, καταφτάνει και άλλη μια απολαυστική παράδοση – η νέα ιστορία KLAUS. Το αχτύπητο δίδυμο των Grant Morrison και Dan Mora, επιστρέφει για τρίτη χρονιά, με την καινούργια περιπέτεια του πιο απίθανου Santa, που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Ας δούμε τι μας επιφυλάσσουν αυτή τη φορά.

Η ιστορία αρχίζει με μια οικογένεια να χάνει τον δρόμο προς το Delaware, και να καταλήγει στην πόλη Xmasville, όπου εδρεύει η Pola Cola Corporation. Στη συνέχεια, αποκαλύπτεται ότι η Pola Cola είχε έρθει σε σύγκρουση παλαιότερα με τον Klaus, προκειμένου να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα των Χριστουγέννων, και τώρα επιστρατεύει τη βοήθεια εξωγήινων από ένα παράλληλο και διαμετρικά αντίθετο σύμπαν, για να κερδίσει τη “μάχη”, μια για πάντα. Όταν, λοιπόν, ο Klaus πηγαίνει στην Xmasville, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κακό σωσία του, σε συνεργασία με τον Grandfather Frost και την Snowmaiden, ώστε να σώσει την κατάσταση.

Όλα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Klaus, βρίσκονται και σε αυτό το τεύχος – η παραμυθένια αφήγηση, το περίεργο χιούμορ, οι καλοστημένοι χαρακτήρες, οι διάχυτοι συμβολισμοί, καθώς και το πάντρεμα θρύλου και πραγματικότητας. Ο πρωταγωνιστής καταφέρνει να πείσει ως χριστουγεννιάτικος superhero, με την ακατανίκητη αισιοδοξία του και την απόλυτα ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ καλοσύνης και θυμού, όπως φαίνεται ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του. Το μήνυμα του Morrison για το πραγματικό πνεύμα των εορτών, είναι ξεκάθαρο, δοσμένο με έναν τρόπο ταυτόχρονα γλυκό, παιδικό, αλλά και πιστό στη φόρμα του comic, με τη δράση να μην λείπει ούτε στο ελάχιστο.

Κυρίως, όμως, ο συγγραφέας εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητά του, προσθέτοντας νέα στοιχεία στο μύθο του Klaus. Εμπνευσμένος, αυτή τη φορά, από τη ρωσική λαογραφία, μας παρουσιάζει τους Grandfather Frost (ή Ded Moroz, για όσους θέλουν να το ψάξουν), και Snowmaiden, οι οποίοι δεν λειτουργούν απλά ως από μηχανής θεοί, αλλά έχουν προσωπικότητα και εντείνουν το ενδιαφέρον για τον κόσμο της σειράς. Σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία, παρμένα από το αμιγώς υπερηρωικό προσκήνιο του Μέσου, το τεύχος πετυχαίνει τη φόρμουλα της επιτυχίας, που στέφει και τα προηγούμενα entries.

Δεν ξέρω πως γίνεται να μη λατρέψει κάποιος το artwork του Dan Mora. Αν και, στην τελική μάχη, το σχέδιο μοιάζει λιγότερο προσεγμένο, συνολικά το εικαστικό αποτέλεσμα είναι υπέροχο, με εξαιρετικές γραμμές, δυνατά χρώματα, και panels που ντύνουν τέλεια την ιστορία. Πραγματικά, ένας artist που πρέπει να τον δούμε σε περισσότερα comics.

Κακά τα ψέματα, δύσκολα θα ξεπεραστεί το πρώτο miniseries, αλλά παρ’ όλα αυτά, το KLAUS AND THE CRISIS IN XMASVILLE #1 αποδεικνύει ότι το creative team έχει και άλλες ποιοτικές και διασκεδαστικές ιστορίες να αφηγηθεί, για παλιούς και καινούργιους fans.