Top 100 Marvel Comics

3. Daredevil (Frank Miller)

Όταν ανέλαβε έναν από τους δευτεροκλασάτους ήρωες της Marvel, ο Frank Miller έγινε ένας superstar στο χώρο, έδωσε νέα διάσταση στο τι μπορούν να επιτύχουν τα comics και έγραψε την κορυφαία ιστορία του DAREDEVIL.

3

Daredevil (Frank Miller)

1981-1983Writer/ArtistFrank MillerMarvel Comics

Βρισκόμαστε στο Μάη του 1979 και στο τεύχος #158 του διμηνιαίου τίτλου της Marvel, με το όνομα DAREDEVIL. Τον τίτλο γράφει ο Roger McKenzie και, μετά την αποχώρηση του Gene Colan, το σχέδιο αναλαμβάνει ο νεαρός (και σχετικά άγνωστος) Frank Miller. Στην πρώτη σελίδα του comic, οι editors (φαντάζομαι) γράφουν: “κατά καιρούς έρχεται μια στιγμή που κάποιος πραγματικά σπουδαίος καλλιτέχνης ‘σκάει σα βόμβα’ στο προσκήνιο των comics της Marvel… Προβλέπουμε πως ο νέος Frank Miller θα είναι ένας τέτοιος καλλιτέχνης”. Δεν έχω ιδέα πόσο συχνό ήταν ένα τέτοιο καλωσόρισμα-ένδειξη εμπιστοσύνης για ένα νέο καλλιτέχνη στα τεύχη της εποχής. Δε νομίζω να ήταν συχνό. Είμαι, όμως, σίγουρος ότι κανείς, όσο αισιόδοξος και αν είναι, δε θα μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που θα είχε στα comics (και όχι μόνο της Marvel) ο ερχομός του Frank Miller στον τίτλο.

Αρχικά, ο Frank Miller αναλαμβάνει τα μολύβια, ενώ ο Klaus Janson διατηρεί τα μελάνια και εμείς βλέπουμε ενδιαφέροντα δείγματα γραφής από έναν υποσχόμενο δημιουργό. Πολύ γρήγορα, όμως, ο Miller αναλαμβάνει και ως writer, ενώ ταυτόχρονα κρατάει και την ευθύνη των layouts (αφήνοντας τα τελειώματα στον Klaus Janson), ξεκινώντας μια νέα εποχή (η οποία είναι και το αντικείμενο αυτού εδώ του κειμένου) και καταφέρνοντας να αναγνωρίστει ως ένας από τους κορυφαίος δημιουργούς στον χώρο.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο Miller από την αρχή της παρουσίας του βελτιώνεται συνεχώς και μάλιστα αλματωδώς. Αρχικά, κάποια στησίματα, αλλά και η έντονη ατμόσφαιρα της πόλης, θυμίζουν Will Eisner, ενώ τεύχος με το τεύχος το layout της σελίδας γίνεται όλο και πιο τολμηρό. O Miller δοκιμάζει όλο και πιο καινοτόμες ιδέες, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να αντλεί την εμπνευσή του από κάποιους από τους κορυφαίους δημιουργούς comics του παρελθόντος. Παίζοντας έτσι με τα panels, τοn ρυθμό και τις “γωνίες λήψης” καταφέρνει και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό και έντονο αποτελεσμα.


Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του Frank Miller στο χτίσιμο πολλών χαρακτήρων του Marvel Universe. Το τεύχος, στο οποίο αναλαμβάνει τα συγγραφικά ηνία και αρχίζει το προσωπικό του run, είναι το #168 , το ίδιο τεύχος δηλαδή που μας συστήνει μια νέα φιγούρα, τη μυστηριώδη, σέξι και θανάσιμη Elektra. Παράλληλα, αρχίζει να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον Bullseye, δίνοντάς του μια πιο σκοτεινή και ψυχωτική πλευρά, και να αναδεικνύει τον Kingpin σαν τον μεγάλο “κακό” στον κόσμο του Daredevil. Προσθέτοντας το ninja στοιχείο και τα “αντι-ηρωικά” χαρακτηριστικά του Daredevil, ο Miller έχει στη διάθεση του όλα τα κομμάτια του παζλ για να συνθέσει την επική ιστορία που θα οδηγήσει τις αλλαγές στο ύφος των comics τις επόμενες δεκαετίες.

Τις σχεδιαστικές του ικανότητες ο Frank Miller τις έδειξε πολύ γρήγορα στο run του. Η πόλη είχε τη δική της ζωή και τον δικό της πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα. Οι σκηνές μάχης των ηρώων είναι εξαιρετικές, με τους χάρτινους χαρακτήρες να χορεύουν μέσα στα panels. Οι σκιές και ο τρόπος που παίζει με αυτές, για να δώσει συναισθήματα και προοπτική, είναι μοναδικές. Οι επιρροές του πολλές, από τον Bernard Kriegstein και τον Jim Steranko μέχρι τον Will Eisner και τα manga (το LONE WOLF AND CUB θεωρείται μια από τις κορυφαίες επιρροές του Miller), ενώ μέσα στο run (από τις σκηνές του Daredevil με το όπλο ως το θάνατο της Electra) υπάρχουν κάποια από τα πιο iconic comic panels όλων των εποχών,

Η μεγάλη δύναμη του Miller είναι ο τρόπος που στήνει τη σελίδα και αφηγείται την ιστορία. Έτσι, αν και είχε δείξει τις σχεδιαστικές του ικανότητες του και στα προηγούμενα τεύχη, από τη στιγμή που αναλαμβάνει τα συγγραφικά ηνία η κατάσταση απογειώνεται. Ο ρυθμός του είναι αξεπέραστος και ακόμα και οι εσωτερικοί διάλογοι καταφέρνουν να κόβουν την ανάσα του αναγνώστη. Το σχήμα των panels και ο τρόπος που το κείμενο είναι στημένο μέσα σε αυτά αποτελούν τα εργαλεία του Frank Miller για να φτιάξει την ατμόσφαιρα που θέλει και να πει την ιστορία του.

Πριν τον ερχομό του Frank Miller, ο Daredevil ήταν απλά ένας δευτεροκλασάτος ήρωας της Marvel και ο τίτλος του ήταν μόνιμα στα πρόθυρα της ακύρωσης. Με το που τον ανέλαβε ο Miller κατάφερε, όχι απλα να τον βγάλει από το περιθώριο, αλλά και να τον κάνει μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες των Marvel Comics και παράλληλα να δώσει νέο βάρος και διάσταση σε πολλούς από τους υπάρχοντες χαρακτήρες.

Ακόμα πιο σημαντικές, όμως, είναι όλες οι καινοτομίες που εισήγαγε στα cοmics μέσα από το run του στο DAREDEVIL, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο υπενθύμισε τη σημασία του writer-artist δημιουργού. Έγινε ένας superstar στο χώρο, έδωσε νέα διάσταση στο τι μπορούν να επιτύχουν τα comics, άνοιξε δρόμους για νέες και πιο προσωπικές δημιουργίες και έγραψε την κορυφαία ιστορία του DAREDEVIL. Κορυφαία, δηλαδή, μέχρι τη στιγμή που λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στον τίτλο, με το BORN AGAIN, για να διεκδικήσει αυτό τον τίτλο από τον εαυτό του.