The Life And Times Of Scrooge McDuck

Μια πάπια, μα ποια πάπια;

Ιστορία

Ένας φιλόδοξος νεαρός από τα σκωτσέζικα Highlands αφήνει πίσω του την Ευρώπη, με μεγάλα σχέδια για το μέλλον του. Μοναδική του κληρονομιλα είναι η μεγάλη ιστορία του παλιού αλλά βασανισμένου clan του. Η αναζήτησή του για χρυσό και δόξα τον παρακινούν να γυρίσει τις πέντε ηπείρους και να γνωρίσει τον κόσμο, καταφέρνοντας τελικά να κερδίσει τον πλούτο που ονειρευόταν, αλλά όσα χάνει στην πορεία τον κάνουν σκληρό.

Χρόνια μετά, γέρος, κουρασμένος, με μια ζωή γεμάτη πλούτη, αλλά χωρίς κανέναν για να την μοιραστεί, ξαναβρίσκει την νεανική του ζωντάνια, χάρη στην εμφάνιση των ανιψιών του, με αφορμή τους οποίους ξεκινάει έναν νέο κύκλο περιπετειών σε αναζήτηση θησαυρών – όχι τόσο επειδή είναι φιλάργυρος και άπληστος, όπως πολύς κόσμος θεωρεί, αλλά με την ελπίδα να τους μεταβιβάσει τα μαθήματα που πήρε και ο ίδιος από τις περιπέτειές του.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύντομη περίληψη του THE LIFE AND TIMES OF SCROOGE MCDUCK, ενός comic με ιδιαίτερο βάθος και αρκετά συγκινητικό character development, πράγματα που ίσως να μην περίμενε κανείς από μια ιστορία με πάπιες.

Τι Μας Άρεσε

Ο Don Rosa είναι ένα κλασικό παράδειγμα δημιουργού που είναι πρώτα απ’ όλα fan. Η ειλικρινής αγάπη του για το έργο του Carl Barks και τους κατοίκους του Duckburg (ελληνιστί Λιμνούπολη) είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το LIFE AND TIMES…, γεγονός που δύσκολα κρύβεται.

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Duck, η πρώτη συνάντηση του Scrooge με τον Donald και τα ανίψια του, ή η ιστορία της πρώτης του δεκάρας, συνδυάζονται με ματιές στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια Ιστορία, όπως τον πυρετό του χρυσού και την διάνοιξη της διώρυγας του Παναμά.

Πέρα από origin story του Θείου Σκρουτζ, που παράλληλα ρίχνει φως στο παρελθόν και τους προγόνους διάφορων επιφανών προσωπικοτήτων του Duckburg, το LIFE AND TIMES λειτουργεί και συμπληρωματικά στο έργο του Carl Barks, εισάγοντας στο σύμπαν του την έννοια του continuity και τοποθετώντας τις ιστορίες του στα πλαίσια ενός ξεκάθαρου timeline.

Εν τέλει, έχουμε να κάνουμε με μια εντυπωσιακή, μεγάλη ιστορία, με αρκετά πιο ώριμη ανάπτυξη χαρακτήρων απ’ ότι θα μάντευε κανείς με μια πρώτη ματιά.

Τι Μας Ενόχλησε

Όπως και να το κάνουμε, έχουμε να κάνουμε με ένα Disney comic, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το χιούμορ μπορεί να γίνει κάπως μέτριο σε ορισμένα σημεία, οι διάλογοι και η πλοκή μπορούν να φανούν λίγο αφελείς, ένω ορισμένα από τα ενδιάμεσα κεφάλαια δεν πείθουν για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πλοκής. Το κατά βάση παιδικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται, μπορεί σίγουρα να δικαιολογήσει κάποια από αυτά τα ψεγάδια, αλλά δυστυχώς όχι όλα.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE LIFE AND TIMES OF SCROOGE MCDUCK είναι ένα πολύ καλό δείγμα του τι μπορεί να δημιουργήσει κανείς όταν έχει πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον για χαρακτήρες που, επιφανειακά, μπορεί να φαίνονται απλοί και μονοδιάστατοι. Απολαμβάνει την περιπετειώδη ατμόσφαιρά του, στέλνοντας τον πρωταγωνιστή του από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη και δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία να δημιουργήσει συνδετικούς κρίκους μεταξύ των κλασικών ιστοριών του Carl Barks.

Είτε σας τραβήξει σε αυτό η ιδέα ενός έργου φτιαγμένου από έναν πολύ αφοσιωμένο fan είτε απλά θέλετε να δείτε τα πρώτα βήματα που δημιούργησαν τον ζάμπλουτο επιχειρηματία που κυριολεκτικά κολυμπάει μέσα στα πλούτη του, το THE LIFE AND TIMES OF SCROOGE MCDUCK δε θα σας αφήσει δυσαρεστημένους.

Παράλληλες Προτάσεις

Τα comics της Disney χαρακτηρίζονται από σκαμπανεβάσματα στην ποιότητα, αλλά οι περισσότερες ιστορίες του Carl Barks, αναφορές στις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο LIFE AND TIMES…, βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Συγκεντρωμένες στα ελληνικά μπορείτε να τις βρείτε σε μια πολύτομη σειρά με τον τίτλο ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΠΑΡΚΣ.

Αν το πάντρεμα καρτουνίστικου χιούμορ με μια μεγαλύτερη και επική αφήγηση σας φαίνεται ελκυστικό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε το αριστουργηματικό BONE του Jeff Smith, που το καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.

Τέλος, πέρα από τον χώρο των comics, ο Tuomas Holopainen του symphonic metal συγκροτήματος Nightwish, έχει ένα εξαιρετικό solo album με τον αρκετά περιγραφικό τίτλο MUSIC INSPIRED BY THE LIFE AND TIMES OF SCROOGE, το οποίο αξίζει τον χρόνο σας και με το παραπάνω.