Best Of 2017

Συντάκτες του Comicdom.gr ψηφίζουν τα καλύτερα του 2017

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και άλλη μια φορά έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Να δούμε τι μας άρεσε και τι μας ενόχλησε, τι ξεχωρίσαμε και τι προτιμάμε να ξεχάσουμε γρήγορα.

Μαζί με τους εκλεκτούς συναγωνιστές, στο Comicdom καταθέτουμε τη μαρτυρία μας για το τι ήταν το 2017. Φέτος οι συντάκτες ανέλαβαν να “βραβεύσουν” πρόσωπα και πράγματα σε 10 (αρκετά ασαφείς) κατηγορίες. Σα bonus (επειδή ήταν καλά παιδιά μέσα στη χρονιά), πήραν και το δικαίωμα να βραβεύσουν και σε μια 11η κατηγορία (όποια αυτοί επιθυμούσαν).

Αντώνης Αντωνιάδης

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Για το πώς η DC μετά το REBIRTH κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τους περισσότερους τίτλους της, ενώ δεν σταμάτησε να ανοίγει νέους δρόμους, δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα. SUPERMAN, BATMAN, METAL, DOOMSDAY CLOCK, KAMANDI CHALLENGE, MISTER MIRACLE και πάει λέγοντας, σε μια λίστα που χωράει πολλά ακόμη ονόματα και μας κάνει να ανυπομονούμε για το 2018.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές τους οφείλουν να παραδεχτούν ότι οι superhero σειρές του CW δεν είναι σε καμία περίπτωση τηλεοπτικά αριστουργήματα. Και φέτος, όμως, έμεινα κολλημένος στον καναπέ και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω χάσει κανένα επεισόδιο. Και όχι, δεν ντρέπομαι καθόλου.

3. Κατηγορία – Blast from the Past: Το BOX OFFICE POISON, ή αλλιώς “ανακαλύπτοντας πόσα γαμάτα υπερδιάσημα πράγματα υπάρχουν εκεί έξω κι εσύ ασχολείσαι ακόμη με τη Marvel”. Δύο φορές πήγα για δουλειά φέτος χωρίς να έχω κοιμηθεί. Μία μετά το Comicdom Con και μία τη μοιραία βραδιά που είπα “γι: α να δούμε τι λέει κι αυτό το κομιξάκι”.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Το EXTERMITY. Φρέσκο, πανέμορφο κι εθιστικό. Με διαφορά, για εμένα, το ντεμπούτο της χρονιάς.

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Το εγχείρημα του YOUNG ANIMAL. Η DC προσπαθεί να φτιάξει έξυπνα και σύγχρονα comics για τους αναγνώστες του 2017. Προς το παρόν, δεν τα καταφέρνει πολύ καλά, όμως η προσπάθεια, παρά τις μεγάλες αδυναμίες, νομίζω πως είναι όντως φιλότιμη.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα
Το DARK NIGHTS: METAL, γιατί είναι ένα τελείως ξεχωριστό event που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο και το STAR WARS: THE LAST JEDI, γιατί είναι με διαφορά το blockbuster της χρονιάς.

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: Το ALIENS: DEAD ORBIT είναι νομίζω οπτικά το highlight του 2017. Ο James Stokoe κάνει παπάδες, σχεδιάζοντας λεπτομερέστατα panels που μπορείς να χαζεύεις για μέρες.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι φετινό το οποίο δεν ξέρετε και πραγματικά αξίζει την προσοχή σας. Έτσι κι αλλιώς, αυτά τα πράγματα είναι τελείως υποκειμενικά. Όμως, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Jack Kirby θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να βάλετε κάτω τις ελλείψεις σας και να αποροφηθείτε στο πλούσιο έργο του τεράστιου αυτού δημιουργού. Πιθανόν, τώρα που το σκέφτομαι, η αλήθεια να βρίσκεται τελικά στον Jack Kirby.

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Σχεδόν όλες οι εκδοτικές κινήσεις της Marvel. Το λέμε κάθε χρόνο, αλλά νομίζω πως φέτος ήταν επισήμως η χρονιά που η εταιρεία έπιασε πάτο. Επίσης, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δε μου άρεσε πραγματικά καμία superhero ταινία.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Το πρώτο μου Comicdom Con από την πλευρά της διοργάνωσης. Ευχαριστώ!

11. Κατηγορία – Καλύτερο reboot: Δε θα μπορούσα να κλείσω το φετινό μου Τop 10, χωρίς μια αναφορά στη Valiant Comics και στο καταπληκτικό X-O MANOWAR των Matt Kindt και Tomas Giorello. Σπάνια στις μέρες μας ένα reboot έχει τόσο ουσιαστικό νόημα. Το νέο X-O MANOWAR άλλαξε τελείως το πλαίσιο του χαρακτήρα και νομίζω πως το αποτέλεσμα δικαίωσε την εταιρεία καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Να το τσεκάρετε…

Γιάννης Δημόπουλος

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Το 2017 για εμένα, όσον αφορά στον χώρο των comics, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Tom King! Παρότι είχα πάρει χαμπάρι όλο τον ντόρο που είχε γίνει γύρω από το όνομά του, δεν είχα διαβάσει κάποια από τις δουλειές του, μέχρι την κυκλοφορία του MISTER MIRACLE (περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω). Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά (μάλλον με την πρώτη ανάγνωση)! Για να κάνω πιο ανώδυνη την αναμονή του κάθε επόμενου τεύχους MISTER MIRACLE έπεσα με τα μούτρα σε άλλες δουλειές του King. Το VISION του είναι άνετα από τις καλύτερες ιστορίες, όχι μόνο από comics, που έχω διαβάσει και η προσέγγιση του King στη σειρά BATMAN χαρακτηρίζεται το λιγότερο ενδιαφέρουσα. Αν και δεν έχω ολοκληρώσει την ανάγνωση του THE OMEGA MEN και του SHERIFF OF BABYLON, είναι και τα δύο πολλά υποσχόμενα. Ο Tom King μπήκε κατευθείαν στο προσωπικό μου top comics συγγραφέων και άφησε το σημάδι του στο 2017!

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Θα έλεγα τον τηλεοπτικό FLASH, που ήταν η ένοχη απόλαυσή μου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος έχει περιοριστεί πολύ ο χρόνος που έχω, οπότε δεν έχω προλάβει να δω πέρα από το πρώτο επεισόδιο. Ελπίζω σύντομα να καταφέρω να διορθώσω αυτό το ατόπημα.

3+7. Κατηγορία – Blast from the Past + Χάρμα Οφθαλμών: Στο FCBD του 2017 διόρθωσα μια παράλειψη χρόνων και πήρα την πρώτη μου συλλογή από το 2000AD. Πρόκειται για τη συλλογή SHAMBALLA και περιλαμβάνει επτά ιστορίες με πρωταγωνίστρια την Judge Anderson, όλες γραμμένες από τον Alan Grant και σχεδιασμένες από τον Arthur Ranson. Πρόκειται για μια ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του Judge Dredd που ξεχωρίζει χάρη στην εκπληκτική εικονογράφηση! Ό,τι και να πω για τη δουλειά του Ranson σε αυτή τη συλλογή θα είναι λίγο, οπότε καλύτερα να κρίνετε την ομορφιά του SHAMBALLA μόνοι σας!

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Η πιο εύκολη κατηγορία για εμένα, χάρη στο MISTER MIRACLE των King και Gerads. Όπως έγραψα παραπάνω, πριν την κυκλοφορία του MISTER MIRACLE δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις δουλειές του Tom King. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο τεύχος της νέας σειράς του σπουδαιότερου escape artist να με χτυπήσει σαν κεραυνός εν αιθρία! Ο King, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο να μείνει πιστός στις καταβολές που έθεσε ο Kirby και στο να παραδώσει κάτι πραγματικά ξεχωριστό, μας παρουσιάζει ένα ψυχογράφημα του Scoot Free, η ανάγνωση του οποίου δεν θα ήταν τόσο ιδιαίτερη χωρίς την εκπληκτική δουλειά του Mitch Gerads. Εάν πρέπει να διαβάσετε μόνο ένα comic του 2017, φροντίστε να είναι αυτό!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Το βραβείο Φιλότιμης Προσπάθειας πάει στο DARK NIGHTS: METAL της DC. Αν και πιο ικανοποιητικό σε σχέση με τα superhero events των τελευταίων χρόνων, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Το βασικό του πρόβλημα είναι ότι προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα fun, horror, ιστορία Batman, αλλά και ιστορία ολόκληρου του σύμπαντος της DC, με αποτέλεσμα να χάνει τον προσανατολισμό του. Πάντως παίρνει πόντους για το εξαιρετικό σχέδιο του Greg Capullo και για τα tie-ins που όντως προσθέτουν στην αναγνωστική εμπειρία του event, με κάποια από αυτά να είναι πολύ καλά.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Η εισαγωγή του Frank Castle ήταν το καλύτερο στοιχείο της γενικά μέτριας δεύτερης σαιζόν του DAREDEVIL, οπότε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σειρά PUNISHER από το Netflix, την περίμενα πώς και πώς. Μπορώ να πω ότι συνάντησε τις αρκετά υψηλές προσδοκίες μου. Είχε όλα τα θετικά στοιχεία που είχε ο χαρακτήρας στο DAREDEVIL, τα οποία σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα κατασκοπευτικού θρίλερ που έχει η ιστορία έδωσαν μια πολύ δυνατή πρώτη σεζόν!

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Το 2017, ο Warren Ellis μας επανασύστησε τους χαρακτήρες με τους οποίους είχε κάνει παπάδες στις σειρές STORMWATCH και AUTHORITY, με τη σειρά THE WILD STORM. Πρόκειται για ένα νέο continuity, αποκομμένο από το κεντρικό σύμπαν της DC. Η πιο προσγειωμένη προσέγγιση που έχει επιλέξει ο Ellis και απεικονίζει ιδανικά ο Jon Davis-Hunt, σε συνδυασμό με το decompressed storytelling όσον αφορά στην εξέλιξη της πλοκής, και την πυκνή γραφή όσον αφορά στους χαρακτήρες, κάνει το THE WILD STORM μια πραγματικά ξεχωριστή σειρά!

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Οι καλές πρώτες σεζόν των σειρών DAREDEVIL, JESSICA JONES και LUKE CAGE μου είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για τη συνύπαρξη των χαρακτήρων στη σειρά DEFENDERS. Όμως η επιλογή των παραγωγών να βάλουν τον Iron Fist στο επίκεντρο της ιστορίας, η solo σειρά του οποίου ήταν απογοητευτική, είχε ως αποτέλεσμα το DEFENDERS να είναι βαρετό, με μικρές εξαιρέσεις τις σκηνές της Jessica Jones και τις σκηνές δράσης, οι οποίες όμως δεν αρκούσαν για να σώσουν την συνολική εικόνα της σειράς.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Η ανάγνωση του VISION των King, Walta και Bellaire ήταν για μένα το comics highlight της χρονιάς που πέρασε. Μια αρχαιοελληνική τραγωδία κρυμμένη κάτω από υπερηρωικό μανδύα, ήταν από τα μέχρι στιγμής καλύτερα αναγνώσματά μου. Πολυεπίπεδο, με ένταση, πάθος και κάθαρση, το πόνημα του King έδωσε ένα απρόσμενο βάθος και ενδιαφέρον στον χαρακτήρα του Vision. Το τελικό αποτέλεσμα δε θα ήταν εξίσου δυνατό χωρίς τα σχέδια των Walta και τα χρώματα της Bellaire, που μετέδιδαν άψογα όλα τα συναισθήματα και τις εναλλαγές έντασης που υπαγόρευε το σενάριο. Το VISION είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και είναι πραγματικά κρίμα να στερήσετε από τον εαυτό σας αυτή την αναγνωστική εμπειρία!

11. Κατηγορία – Δεν με πολυένοιαζε και ήταν όσο αδιάφορο περίμενα: Η ανακοίνωση του one-shot MARVEL LEGACY δε με πολυσυγκίνησε, επειδή πάντα με ξενέρωνε η τακτική της Marvel να περιμένει τις άλλες εκδοτικές να πάρουν τα ρίσκα και στη συνέχεια να μας παρουσιάζει μια νερωμένη αντιγραφή και ταυτόχρονα να κομπάζει σαν να ανακάλυψε τον τροχό. Το MARVEL LEGACY ήταν όσο αδιάφορο περίμενα, μια φτηνή αντιγραφή του DC UNIVERSE REBIRTH, χωρίς όμως την ψυχή του εγχειρήματος της DC και αυτό φαίνεται και από την χλιαρή αποδοχή των μετά-LEGACY εκδόσεων της Marvel.

Ορέστης Καρέλης

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Το ότι βγήκαν δυο ταινίες LEGO στη μεγάλη οθόνη και ήταν από τις καλύτερες ταινίες που παρακολούθησα φέτος!

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Το MY HERO ACADEMIA, γιατί σπέρνει. @_@

3. Κατηγορία – Blast from the Past: Τα SPECTACULAR SPIDER-MAN του Peter David. Πολύ κλάμα…

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Το @$#%@^^&(*) CALAMITY JANE!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: To THE UNBELIEVABLE GWENPOOL!

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Το MONSIEUR CHARLATAN, hands down…

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: Το cancelled SILVER SURFER των Slott & Allred και το PAPER GIRLS.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Τα ongoing MS MARVEL, ALL-NEW WOLVERINE, αλλά και τα TRANSFORMERS της IDW.

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Τα BLADE RUNNER και STAR WARS: LAST JEDI από ταινίες, το MICKEY’S INFERNO, που άκουγα τόσα χρόνια, από comics.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Το επικό τέλος του REGULAR SHOW :'(

11. Κατηγορία – ΝΑ ΚΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ: Το DEATH NOTE!

Αριστείδης Κώτσης

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Η 40η επέτειος του 2000AD συνέπεσε με τα δικά μου 40α γενέθλια. Σαν επέτειος, η τεσσαρακοστή δε λέει πολλά πράγματα… Αλλά η Rebellion διάλεξε να το γιορτάσει (με μεγάλο event, επετειακή έκδοση και σημαντικές ανακοινώσεις) και εγώ το γιόρτασα (αν και εξ αποστάσεως) μαζί της. Φοβάμαι πως το έχω ξαναγράψει, αλλά το 2000AD είναι ο παλιός φίλος που, ακόμα και όταν δε μοιραζόμαστε την ίδια αισθητική, χαίρομαι να περνάω χρόνο μαζί του.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: To BREAKFAST VISIONS της Ευγενίας Βερελή. Μπορεί να το χάνω στο σατανιστικό + γάτες + Britney concept του, αλλά το artwork της είναι μαγικό.

3. Κατηγορία – Blast from the Past: Mε την ευκαιρία του Marvel Τop 100, έπαθα πλάκα με το WARLOCK του Jim Starlin. Το CAPTAIN MARVEL θυμόμουν ότι το είχα βρει συγκλονιστικό αλλά ΟΚ… Ήμουν έφηβος τότε… Εντυπωσιαζόμουν με πολλά πράγματα. Αλλά στη φάση που είμαι, να πάθω τέτοια πλάκα με τις κοσμικές αγωνίες του Starlin (ειδικά με εκείνα τα φανταστικά πρώτα τεύχη στο STRANGE TALES) δεν το περίμενα!

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Είπα να δοκιμάσω και εγώ εκείνο το VISION του Tom King, αλλά τελικά δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος… Σαν αποτέλεσμα πλέον διαβάζω και MISTER MIRACLE και τα τεύχη του στο BATMAN! Full Tom King δηλαδή!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Η Alterna Comics έβγαλε ένα κάρο comics και τα πουλάει για $1.50. Σαν ξεκουτιασμένος γεροτσιφούτης που είμαι, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να τα παραγγείλω, χωρίς πολύ μεγάλες προσδοκίε,ς αλλά θέλοντας να στηρίξω εμπράκτως την πρωτοβουλία για φτηνά comics. Και τι έκπληξη… Το πρώτο τεύχος που διάβασα ήταν καλό… Όταν με το καλό διαβάσω περισσότερα comics της, ίσως η απόπειρα της Alterna να βρισκόταν σε πιο περίοπτη θέση στη λίστα μου.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Θα ήθελα να ήταν το NOW σε αυτή την κατηγορία, όμως υποχώρησε κάτω από τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει. Οπότε ο τίτλος πάει στο PALOOKAVILLE, όπου ολοκληρώθηκε το CLYDE FANS, μετα από σχεδόν είκοσι χρόνια! Πραγματικά, υπήρχαν στιγμές που δεν πίστευα ότι θα το έβλεπα να ολοκληρώνεται.

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: Το ΓΡΑ ΓΡΟΥ. Όχι μόνο για το πώς φαίνεται, αλλά και για το πώς διαβάζεται και για όλα όσα σου αφήνει μετά το τέλος του. Είναι υπέροχο comic.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Ένας εξωγήινος που παίζει ποδόσφαιρο αγαπάει το άθλημα και γίνεται υπερεπιτυχημένος αθλητής; Πάμε καλά; Κι όμως το ROK OF THE REDS βγάζει κάτι από τη μαγεία που είχαν τα comics που διάβαζα σαν παιδί, χωρίς όμως να χάνεται στη νοσταλγία και προσφέροντας και μια σύγχρονη αισθητική. Έπος!

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Το DOOMSDAY CLOCK. Δε λέω, το artwork είναι υπέροχο… Και κακογραμμένο δεν το λες, αλλά νομίζω πως στη DC χάνουν μια ευκαιρία να κάνουν κάτι καλύτερο, προσπαθώντας να “πατήσουν” τόσο πολύ πάνω στο WATCHMEN. Το WATCHMEN ήταν οι πρωτοτυπίες του. Δεν κερδίζεις τίποτε απλά επαναλαμβάνοντας τις. Για να το κάνω πιο απλό: Μπορεί να θεωρήθηκε προτότυπο να είναι στο WATCHMEN ο τίτλος στα αριστερά (αντί πάνω), αλλά δεν έχει καμιά αξία να το ξαναβάλεις εκεί. Βάλτο τουλάχιστο στη δεξιά μεριά, ρε δικέ μου, να πεις ότι εμπνεύστηκα από κάπου και έκανα κάτι διαφορετικό….

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Το νέο ZOOT του Roger Langridge. Όπως είχε γράψει πριν πολλά χρόνια ο Δημήτρης Σακαρίδης (για το ELK’S RUN νομίζω), αν μπορούσα θα στεκόμουν στην Ομόνοια να το μοιράσω στον κόσμο. Είναι πανέμορφο. Είναι προσωπικό. Είναι προσβάσιμο. Είναι το δικό μου highlight της χρονιάς. Και ο Roger Langridge είναι καλεσμένος στο Comicdom Con Athens 2018!!! Η χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς!

11. Κατηγορία – Χειρότερη ιδέα στο τέλος του 2017: Αυτές οι 10 κατηγορίες. Άφησα τόσα πράματα απ’ έξω. Το MY FAVORITE THING IS MONSTERS, που πρέπει να είναι το καλύτερο comic του 2017 που δε διάβασα. Οι εκδόσεις ΜΙΚΡΩΣ ΗΡΩΣ με τις απίστευτες (με την καλή έννοια) εκδοτικές τους επιλογές. Η φοβερή δουλειά του Ηλία Κυριαζή και της Dani στο DIRK GENTLY (και όχι μόνο εκεί). Το πανέμορφο comic της Αλεξίας Λουγιάκη στην πρόσφατη ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ (και το πόσο ωραία πέρασα εκεί). Ο Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, που πλέον δημιουργικά έχει ξεφύγει. Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ. Το PROVIDENCE. To ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ ΚΝΙΠΛ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. Το THE WORKING DEAD. Η ελπιδοφόρα πρώτη (;) δουλειά της Γεωργίας Ζάχαρη. Όλα όσα άκουσα από τον Richard McGuire. H συζήτηση με τον Peter Milligan. Δε γίνεται δουλειά με τόσους περιορισμούς! Ήθελα και άλλες 50 κατηγορίες για να δώσω την εμπειρία μου.

Zoot 1

Μαρίνος Λούρος

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Marvel Worldwide INC. Για την ακρίβεια, η σχεδόν απόλυτη αποστασιοποίησή μου από την εταιρεία. Όταν διέκοψα τα comics που βαρυγκωμούσα να διαβάσω, ξέμεινα από Marvel. Έχω μια τελευταία ελπίδα στην ανάσταση της Jean Grey, αλλά κρατάω πολύ μικρό καλάθι…

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: MARRY ME (Κeenspot). Μια διάσημη τραγουδίστρια παντρεύεται “κατά λάθος” ένα καθημερινό “καλό παιδί”. Είναι σαχλό! Είναι ανάλαφρο. Έχει πλάκα!

3. Κατηγορία – Blast from the Past: WOLVERINE: ORIGIN (Marvel Comics). Ποτέ δε μου άρεσε ο Wolverine. Όλο “SNIKT!” και τσαμπουκά είναι. Όταν, όμως, έπεσε στα χέρια μου το οrigin του, ήταν καλό. Πολύ καλό και, αν το είχα διαβάσει νωρίτερα, θα του έδινα περισσότερους βαθμούς στο φετινό Top 100.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: EXTREMITY (Image Comics). Όταν διάβαζα τα PREVIEWS, το σνόμπαρα: “Η αγωνία μιας ζωγράφου που έχει χάσει το ‘καλό’ της χέρι. Σιγά!”. Μετά από πολλά reviews των φίλων συντακτών, ενέδωσα και ανακάλυψα μια καταπληκτική ιστορία για την Ανθρώπινη Φύση και την εκδίκηση. Αναμφισβήτητα, το comic της χρονιάς!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: GODSHAPER (BOOM! Studios). Με μια ξεχωριστή και τολμηρή ιδέα, σχέδιο ταυτόχρονα καρτουνίστικο, αλλά και γλαφυρό, το GODSHAPER πραγματικά ξεχώριζε. Κάπου στην πορεία πλατείασε κι η μπάλα χάθηκε λίγο, όμως τα εύσημα είναι δικά του!

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: DCU/Looney Tunes (DC). Ένα crossover, το οποίο άργησε καμιά εξηνταριά χρόνια να πραγματοποιηθεί, είχε τόση πλάκα και τόσο επιτυχημένο μπλέξιμο όσο περιμέναμε!

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: MONSTRESS (Image Comics). In Sana Takeda We Trust. Κάθε φορά που εκδίδεται δουλειά της, θα είναι η #1 artist της χρονιάς!

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: LETTER 44 (Oni Press). Φέτος, ολοκληρώθηκε ένα από τα πιο αφανή διαμάντια των τελευταίων ετών. Μπορεί το σχέδιό του να ήταν λίγο… πεζό, αλλά η ιστορία είχε πολλά να πει για την Ανθρώπινη Φύση (και πάλι).

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: INFAMOUS IRON MAN (Marvel Comics). Μακράν. Η καλύτερη δουλειά της Marvel τα τελευταία χρόνια (ναι, καλύτερο και από το VISION του King) είχε το πιο άχαρο, αντικλιματικό και ανούσιο φινάλε. Κρίμα.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Εδώ έχω δίλημμα. Από τη μια, έχουμε τα “καμώματα” της Marvel. SECRET EMPIRE, Legacy Numbering και όλο αυτό το “τι καλά που ήμασταν παλιά!”. Από την άλλη, η εισαγωγή των Watchmen στο DCU, που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής: “Αυτό εδώ πρέπει να μου φέρνει λεφτά! Κάντε το να μου φέρνει λεφτά!”. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να αποφασίσω…

11 Κατηγορία – Ταινία της χρονιάς: I KILL GIANTS. Το αγαπημένο μου comic σε ταινία; Oh, boy! Oh, boy! Μπορεί ακόμα να έχω δει μόνο ένα clip, όμως η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους και… Οh, boy! Oh, boy!

Γιώργος Ξύδης

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Το SUPER SONS! Με διαφορά το αγαπημένο μου ongoing comic. Έχει μια απίστευτη φρεσκάδα, οι χαρακτήρες γράφονται σαν να είναι πραγματικά παιδιά και τις ιστορίες μπορούν να απολαύσουν όλες οι ηλικίες. Ένα καταπληκτικό δίδυμο, που πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Εντάξει, όχι και τοοοόσο ένοχη. Το COMIC BOOK MEN είναι ένα reality στα πρότυπα του PAWN STARS, μόνο που αφορά αντικείμενα της pop κουλτούρας (με μεγαλύτερη έμφαση στα comics) και γυρίζεται στο comic store του Kevin Smith στο New Jersey. Τα αστεία είναι αρκετά meh και η σειρά αρκετά “στημένη”, όμως αξίζει, κυρίως γιατί πολλές φορές εμφανίζονται ιδιαίτερα σπάνια συλλεκτικά κομμάτια, που μπορεί να μην έχετε καν υπόψη.

3. Κατηγορία – Blast from the Past: Προσπαθώ κάθε χρόνο να διαβάζω κάποια must-read κλασικά comics, πολλά από τα οποία έχω στην κατοχή μου, αλλά μαζεύουν σκόνη στα ράφια. Ένα από τα φετινά ήταν το FROM HELL, το οποίο διάβασα μόλις πριν από λίγες ημέρες. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό και μοναδικό έργο, που κάθε φίλος των comics θα πρέπει να διαβάσει, αν και από πλευράς ιστορίας δε μπορώ να πω ότι θα του έβαζα και άριστα.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Χωρίς αμφιβολία, το τηλεοπτικό RIVERDALE. Παίρνοντας στοιχεία των αγαπημένων χαρακτήρων και δίνοντάς τους μια ανέλπιστη χροιά, μας προσέφερε μια από τις καλύτερες σειρές βασισμένες σε comics (που, πλέον, σκάνε κατά ριπάς).

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Δικαιωματικά στη Marvel, για τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνει να καταστρέψει και τα λίγα καλά comics που βγάζει. Ήταν υπερβολή να μας δώσει πέντε υπέροχα τεύχη του CABLE, οπότε έκανε μια στροφή 180 μοιρών στην πορεία του τίτλου, άλλαξε και ολόκληρη τη δημιουργική ομάδα και μας έστειλε αδιάβαστους. Thanks Marvel…

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Αν και έχουμε μόλις ένα τεύχος στα χέρια μας, το DOOMSDAY CLOCK δείχνει να μπορεί να πάει για μεγάλα πράγματα. Οι Johns και Frank είναι ένα πολύ δυνατό δίδυμο και σίγουρα περιμένω με τεράστια αγωνία τη συνέχεια! (Να δούμε σε ποια κατηγορία θα μπει στο Βest Οf του 2018.)

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: BATMAN ANNUAL #2. Lee Weeks στο σχέδιο και Elizabeth Breitweiser στα χρώματα. Αριστούργημα!

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Ό,τι άποψη και να έχει κανείς για τον Robert Kirkman και τα comics του, δε μπορεί, νομίζω, να αμφισβητήσει την αγάπη του για το Μέσο. Το ROBERT KIRKMAN’S SECRET HISTORY OF COMICS είναι μια σειρά πολύ καλοφτιαγμένων ντοκιμαντέρ, κάθε επεισόδιο της οποίας επικεντρώνεται σε ένα θέμα, όπως είναι η δημιουργία της Marvel ή οι δικαστικές διαμάχες των Siegel και Shuster με τη DC. Μια προσεγμένη παραγωγή, που αξίζει το χρόνο σας.

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: To KAMANDI CHALLENGE. Ξεκίνησε αρκετά καλά, αλλά κατάντησε πολύ βαρετό. Καλή σκέψη, άσχημη εκτέλεση.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Οι Super-τίτλοι. Όσο απογοητευτικό ήταν το New 52 σε σχέση με τον Superman τόσο δυνατό είναι το Rebirth. Με τα ACTION COMICS και SUPERMAN να κάνουν ένα μοναδικό 1-2, η χρονιά που έφυγε ήταν μία από τις καλύτερες για τον Man of Steel, εδώ και πολλά χρόνια.

Πάνος Παπαγεωργίου

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Οι εξελίξεις στη Marvel. Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της εκδοτικής, με την εντεινόμενη απογοήτευση του κοινού από τις εκδόσεις αλλά και η πτώση, με κάποιες πάντα εξαιρέσεις, του επιπέδου του κινηματογραφικού/τηλεοπτικού εγχειρήματος, κορύφωσαν τις αντιδράσεις και έθεσαν τελικά σε ροή εξελίξεις. Συνεπώς, αυτό που νομίζω ότι στιγμάτισε το 2017 στον χώρο των comics ήταν η κορύφωση της γκρίνιας κατά της Marvel και οι αλλαγές στην εκδοτική.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Arrowverse. Είναι εκείνη η ώρα που αφήνεις τον εγκέφαλο για πλύση με superhero σαπουνόπερα. Αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο!

3. Κατηγορία – Blast from the past: Άκουγα “Φιλιππίνες” και το μυαλό μου έτρεχε στον Manny Pacquiao. Τώρα πια τρέχει και στον Gery Alanguilan και το βραβευμένο με Eisner comic του, ELMER, που εκδόθηκε το 2010. To διάβασα αρχές 2017 και με εντυπωσίασε. Πρόκειται για έναν κόσμο, όπου μια ημέρα, τα κοτόπουλα αποκτούν συνείδηση και αρχίζουν να διεκδικούν “ανθρώπινα δικαιώματα”. Όσο παράλογο και αν ακούγεται, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλληγορία, που σίγουρα θα μας προβληματίσει.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Εκεί που λες ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να σε συγκινήσει εύκολα κάποια superhero μεταφορά στην οθόνη, έρχεται το LEGION με ένα combo ντιρεκτ και κροσέ στο κεφάλι και άπερκατ στο συκώτι και σε ισοπεδώνει. Φοβερή σειρά, καμιά σχέση με τις άλλες.

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Η εξαιρετικά αξιόλογη προσπάθεια προώθησης τόσο των comics όσο και της ιστορικής διδασκαλίας που έκανε ο Δήμος Ζωγράφου με την έκθεση και το comic που μοίρασε αναφορικά με την ιστορία του Δήμου.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Το A.D. AFTER DEATH #3. Τα 2/3 της σειράς κυκλοφόρησαν τέλη του 2016 (το δεύτερο παραμονές πρωτοχρονιάς 2017), το τρίτο ήρθε μερικούς μήνες μετά. Ένα comic επιστημονικής φαντασίας που θα θυμάμαι για καιρό για το καλό του στήσιμο, το ιδιαίτερο artwork, αλλά κυρίως το περιεχόμενό του. Οι Scott Snyder και Jeff Lemire στα καλύτερά τους.

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το artwork του Βασίλη Ζήκου στο ΧΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Η αγγλόφωνη έκδοση του BEAUTIFUL DEATH ολοκληρώθηκε και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε. Επίσης, στο 90’ του 2017 το κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του ASSASSINISTAS. Πολύ καλό και αυτό.

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Η αραχνοαίσθηση κοιμήθηκε τελείως όταν παρήγγειλα τα τεύχη των tie-ins του DARK NIGHTS: METAL, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν κάλυψαν τις προσδοκίες μου. “Καλά να πάθεις”, θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο, αλλά με παρακίνησαν τα ονόματα των δημιουργών και την πάτησα. Άτιμο marketing.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Εκτιμώ ότι σε διεθνές επίπεδο πολλοί θα συμφωνήσουν ότι τη χρονιά σημάδεψε η αλλαγή προσώπου στην καρέκλα του editor in chief της Marvel και οι προσδοκίες που συνοδεύουν αυτήν την αλλαγή. Ελπίζω το ίδιο θέμα να μην είναι στην κατηγορία 9 του χρόνου. Σε εγχώριο level, η μετά από πολλά χρόνια κυκλοφορία μιας περιοδικής ανθολογίας comics (ΜΠΛΕ ΚΟΜΗΤΗΣ) ήταν ένα δείγμα της καλής τροχιάς, που μάλλον έχει μπει η ελληνική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

11. Κατηγορία – Να διαβάσω πριν μπει το 2019: Το άρτι εκδοθέν στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Χαραμάδα, ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΑΤΖΙ, του Δημήτρη Μαστώρου, το οποίο κυκλοφόρησε πρώτα στο Βέλγιο! Και τα περισσότερα από τα comics που έκαναν review οι σύντροφοι καταναλωτές του Comicdom.gr μέσα στο 2017.

το χρίσμα του σκότους

Δημήτρης Σακαρίδης

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Η απόλυση του Axel Alonso και η αντικατάστασή του από τον C.B. Cebulski. Γεγονός που θα μείνει γνωστό ως “ίσως η αρχή του τέλους της SJW Marvel”, ή αλλιώς “μια μικρή αχτίδα φωτός στο ζοφερό παρόν της εκδοτικής, που μπορεί να είναι η αρχή για να επανέλθει στα επίπεδα του ένδοξου παρελθόντος”. Ή έστω σε αυτά του αξιοπρεπούς παρελθόντος. Μην είμαστε και πλεονέκτες.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: HARLEY & IVY MEET BETTY AND VERONICA. ‘Nuff said!

3. Κατηγορία – Blast from the past: Το αριστουργηματικό MASTER KEATON του Naoki Urasawa. Ναι, μπορεί για εμάς τους δυτικούς να ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αλλά το comic είναι παλιό (στην Ιαπωνία δημοσιεύθηκε από το 1988 έως το 1994), οπότε νομίζω πως εμπίπτει στην κατηγορία. Αν όχι, τότε τα CAPTAIN MARVEL του Jim Starlin, τα οποία ξαναδιάβασα με αφορμή το πρόσφατο Top 100. Ένα από τα 2-3 κορυφαία Marvel comics όλων των εποχών.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: Τα DC/Looney Tunes crossovers. Τα αγόρασα από το ράφι, μετά από προτροπή του comic retailer από τον οποίο ψωνίζω, και παρόλο που είχα κάμποσες αμφιβολίες, δεν το μετάνιωσα ούτε στο ελάχιστο! Κυμαίνονταν από αξιοπρεπή και διασκεδαστικά (MARTIAN MANHUNTER/MARVIN THE MARTIAN) έως εξαιρετικά (LOBO/ROAD RUNNER), ενώ το ένα από αυτά (BATMAN/ELMER FUDD) ήταν, χωρίς υπερβολή, ένα μικρό αριστούργημα!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: Το DOOM PATROL του Gerard Way. Συμπαθέστατο, αλλά όχι κάτι περισσότερο από αυτό. Απόδειξη πως δεν αρκεί να γουστάρεις τον Grant Morrison (ή ακόμη και να είσαι κολλητός μαζί του), για να μπορέσεις να γράψεις ένα σωστό “Grant Morrison comic”.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Στην πραγματικότητα, είναι ο υπερ-τόμος της Fantagraphics, WE TOLD YOU SO – COMICS AS ART, με την Ιστορία της σπουδαιότερης indie εκδοτικής. Επειδή, όμως, κυκλοφόρησε μέσα Δεκέμβρη του 2016 (άσχετα αν στα εδώ κομιξάδικα έφτασε Γενάρη του 2017), θα πω το FANTE BUKOWSKI TWO του θεού Noah Van Sciver! Σίγουρα ο δημιουργός με την πιο σταθερή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: Το MONSTRESS της Image. Δεν έχω διαβάσει ποτέ μου ούτε ένα τεύχος (και μάλλον ούτε πρόκειται – έχω διαβάσει αρκετά άλλα comics της Marjorie Liu, για να ξέρω πως η δουλειά της δεν είναι για εμένα), αλλά έχοντας ξεφυλλίσει κάνα-δυο, πρέπει να παραδεχτώ πως το artwork της Sana Takeda είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

8. Κατηγορία – Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Το εξαιρετικό CALIFORNIA DREAMIN’ της Pénélope Bagieu. Ακόμη και αν δεν ξέρετε ποια είναι η Mama Cass, αυτό το υπέροχο βιογραφικό comic της εξαιρετικής Γαλλίδας δημιουργού θα σας συναρπάσει.

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Η νέα σειρά LOVE AND ROCKETS. Όσο ενδιαφέρον και αν έχουν όλα αυτά τα παρανοϊκά που κάνει ο Gilbert, οι ξενέρωτες ιστορίες του Jaime με τις “Locas στην εμμηνόπαυση” είναι απλά ανυπόφορες. Δεν περίμενα ποτέ πως θα γράψω κακή κουβέντα για comic του Jaime Hernandez, αλλά φαίνεται πως η ρουφιάνα η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Μα, φυσικά, το GANGES #6 του Kevin Huizenga. Ενδεχομένως, ο πιο ενδιαφέρων cartoonist αυτή τη στιγμή, στην πιο φιλόδοξη δουλειά της καριέρας του. Δύσκολο στην ανάγνωση (και σίγουρα μία δεν αρκεί), αλλά αποζημιώνει και με το παραπάνω!

11. Κατηγορία – Ναι, καλό είναι, αλλά έχει αρχίσει να κουράζει: Το STRAY BULLETS του Dave Lapham, το οποίο έχει αρχίσει να μου δίνει την εντύπωση πως διαβάζω συνέχεια το ίδιο τεύχος. Πρέπει να τελειώνει με το “Sunshine And Roses” και να περάσει ΑΜΕΣΑ στο επόμενο story…

Παναγιώτης Σενούντας

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Comicdom Con Athens 2017.

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: DEATH NOTE 2017 του Netflix.

3.Κατηγορία – Blast from the Past: BATMAN: THE LONG HALLOWEEN.

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: MY HERO ACADEMIA Season 2. Γιατί ο πρώτος κύκλος ήταν καλός, αλλά ο δεύτερος τα έσπασε!

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: “Venom Inc. crossover event.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: Η ταινία JUSTICE LEAGUE

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: ALL STAR BATMAN: MY OWN WORST ENEMY.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: BLACK CLOVER (anime/manga). Πρέπει να αποκτήσει την δόξα που του αξίζει :p

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: DARK NIGHTS: METAL.

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: BATMAN: THE WAR OF JOKES & RIDDLES.

Μυρτώ Τσελέντη

1. Κατηγορία – Αυτό για το οποίο θα θυμάμαι περισσότερο το 2017: Το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα ελληνικά comics. YESTERNOW, ΜΠΛΕ ΚΟΜΗΤΗΣ, ΓΡΑ-ΓΡΟΥ, Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ, Ο ΣΚΛΑΒΟΣ, PIZZA PEPERONI, ΤΟ ΦΡΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΜΗ, ΠΟΝΑΝ Ο ΜΑΡΜΑΡΟΣ, EΣΜE και GUESS το πολύ πρόχειρο και – όχι και τόσο τυχαίο σε σειρά – Τop 10 μου! (Ναι, κλέβω ξεδιάντροπα με το καλημέρα).

2. Κατηγορία – Ένοχη απόλαυση: Τόσο fantasy είχα να διαβάσω από τα φοιτητικά μου χρόνια! Απολαυστικό, είτε στην κλασική και γνώριμη συνταγή του ROSE των Meredith Finch και Ig Guara είτε στην αυτοσαρκαστική συνταγή του ΤΗΑΤ ΤΙΜΕ I GOT REINCARNATED AS A SLIME των Fuse και Taiki Kawakami. Είτε στην συνταγή-συνταγή του DELICIOUS IN DUNGEON της Ryōko Kui!

3. Κατηγορία – Blast from the Past: HELTER SKELTER της Kyoko Okazaki. Ήταν για αιώνες στην πολυσέλιδη wishlist μου, ευτυχώς μου το έφεραν δώρο, γιατί είναι εξαίσιο!

4. Κατηγορία – Μου ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα: THE GIRL FROM THE OTHER SIDE: SIUIL A RUN. Έχω πατήσει pause στην συγγραφή κειμένων για το Comicdom (:(), αλλά ο ενθουσιασμός μου μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωση του SIUIL με “υποχρέωσε” σε προσωρινό unpause και στην συγγραφή του μοναδικού μου για το 2017 review.

5. Κατηγορία – Φιλότιμη προσπάθεια: GIRL’S LAST TOUR. Δηλαδή, κάποιος σκέφθηκε ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ AZUMANGA DAIOH και BLAME! και το εκμεταλλεύτηκε για ένα τουλάχιστον ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

6. Κατηγορία – Το περίμενα πώς και πώς και ήταν όσο καλό πίστευα: FURARI. To 2017 μας στέρησε τον αγαπημένο Jiro Taniguchi, αλλά η ευαισθησία και ο σεμνός λυρισμός των έργων του μας συντροφεύει.

7. Κατηγορία – Χάρμα Οφθαλμών: GOLDEN KAMUI. Αν έχεις ακούσει διθυραμβικά σχόλια από παντού για το έργο του Satoru Noda, είναι γιατί όντως είναι πολύ καλό.

8. Κατηγορία – Αξίζει να το μάθεις: Η σταυροφορία μου για να αναγνωριστεί το GOODNIGHT PUNPUN του Inio Asano ως καλύτερο comic όλων των εποχών δε σταματά με την ολοκλήρωσή του!!!

9. Κατηγορία – Απογοήτευση της χρονιάς: Πολλές οι απογοητεύσεις για φέτος ή, ξέρω ‘γω, δεν διαβάζω τα σωστά manga. Νομίζω όμως το MY LESBIAN EXPΕRIENCE WITH LONELINESS της Nagata Kabi ήταν αυτό που κερδίζει επάξια τον τίτλο. Όχι επειδή ήταν όντως ό,τι χειρότερο διάβασα φέτος, αλλά επειδή συνοδευόταν από 5 κιλά hype, στο οποίο δεν ανταποκρινόταν. Γενικά, κάπως προβληματίζομαι τα τελευταία χρόνια, καθώς παρατηρώ ότι όταν σκάει comic που αφορά σε κάποιο όντως underserved niche (και ως θεματολογία και ως αναγνωστικό κοινό) αντιμετωπίζεται εξαιρετικά θετικά/υμνολογικά/best thing ever, χωρίς ουσιαστικά κριτική ματιά. Συγνώμη, αλλά στην φάση “από το ολότελα καλή ειν’ και η Παναγιώτενα” δεν θα με έχετε σύμμαχο. Ναι, θέλω πολύ comics για αυτά τα θέματα, αλλά θέλω ΚΑΛΑ comics για αυτά τα θέματα. /rant

10. Κατηγορία – Highlight της χρονιάς: Σοβαρά, το GOODNIGHT PUNPUN είναι αριστούργημα._

11. Κατηγορία – Τα πολυαναμενόμενα του 2018: DEAD DEAD DEMON’S DEDEDEDEDESTRUCTION του Inio Asano, DEMENTIA 21 του Shintaro Kago, MECHSPLAINING του Σπύρου Δερβενιώτη, DEVILMAN του Go Nagai, SILVER SPOON της Hiromu Arakawa, το καινούργιο της Lucy Knisley, που μάλλον θα προλάβει να εκδόσει μέσα στο χρόνο.