Dirk Gently: Ολιστικό Πρακτορείο Ντετέκτιβ

Everything is connected!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Dirk Gently: Ολιστικό Πρακτορείο Ντετέκτιβ

WritersArvind Ethan David, Chris RyallArtistsΗλίας Κυριαζής, Tony AkinsPublisherStar Comics

Τι γίνεται όταν ένα κομιξάδικο παίρνει τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με τα εκδοτικά και επιλέγει να βγάλει στα ελληνικά μία δημιουργία ενός από τους μεγάλους δημιουργούς της εγχώριας σκηνής, που εδώ και χρόνια κάνει διεθνή καριέρα; Μα φυσικά ένας μεγάλος, ολιστικός τόμος!

Ο τόμος αυτός είναι μεταφορά του DIRK GENTLY’S HOLISTIC DETECTIVE AGENCY – BIG HOLISTIC GRAPHIC NOVEL, που περιέχει τα δύο από τα συνολικά τρία limited series που έβγαλε η IDW. Τα πεντάτευχα A SPOON TOO SHORT και THE INTERCONNECTEDNESS OF ALL KINGS, που αποδίδονται ως ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΟ και Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, ενδεικτικό της πιστής μεταφραστικής προσέγγισης. Πρόκειται για δύο θεότρελες φρενήρεις ιστορίες του ντετέκτιβ του μεταφυσικού, Dirk Gently, στις οποίες έρχεται αντιμέτωπος με φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις, κατορθώνοντας να τις λύσει όλες τελικά, μέσω της ολιστικής του προσέγγισης. Το σενάριο σε εισάγει κατευθείαν στον μεταφυσικό κόσμο που είχε δημιουργήσει ο Douglas Adams, αποφεύγοντας κιτς σκοπέλους, με τη βοήθεια του ρευστού σχεδίου (ειδική μνεία στον Ηλία Κυριαζή), ενώ ο Dirk εδώ είναι πολύ πιο συμπαθής και ιδιαίτερος χαρακτήρας από ότι στην τηλεοπτική σειρά, μα και βασισμένος περισσότερο στα μυθιστορήματα.

Πρόκειται για μία πολύ καλή μεταφορά, που προσωπικά ελπίζω να ευοδώσει, ώστε να δούμε και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες εκδόσεις από τη νέα Star Comics (όχι δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της BELL). Το Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ είναι ένα χορταστικό ανάγνωσμα από όλες τις απόψεις και αξίζει της προσοχής σας.