Gotham By Gaslight

Η DC αποδεικνύει ξανά την αξία της στο χώρο του animation

To GOTHAM BY GASLIGHT είναι η πρώτη animated ταινία της DC για το 2018, βασισμένη στο δημοφιλές comic με τον ίδιο τίτλο, που αποτέλεσε μια από τις πρώτες πετυχημένες προσπάθειες εξερεύνησης των χαρακτήρων της DC σε άλλες εποχές και κόσμους (Elseworlds). Ο Βruce Wayne γίνεται Batman σε μια Βικτοριανή Gotham, η οποία μαστίζεται από τον τρόμο της σκοτεινής παρουσίας του κατά συρροή δολοφόνου Jack the Ripper (ελληνιστί Τζακ ο Αντεροβγάλτης). Κατά βάση, ακολουθεί τη φόρμουλα των detective ιστοριών, καθώς ο Batman προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του δράστη και να τον φέρει στη δικαιοσύνη, ενώ προσφέρει άψογες μικρές και μεγαλύτερες ανατροπές και ατμοσφαιρικές σκηνές μάχης. Το μεγαλύτερο ατού του comic, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού της ταινίας, είναι η γοτθική αισθητική της προ-βιομηχανικής Gotham, που ταιριάζει ιδανικά με τον μυστηριώδη προστάτη της.

Μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες εκπλήξεις της ταινίας, είναι η μίξη του θέματος της αυτοδιάθεσης των γυναικών σε αντίθεση με τις μισογυνιστικές πρακτικές του Jack. Τα τελευταία χρόνια, η DC αποξένωσε ή και εκνεύρισε τους fans της, με τις ατυχείς απεικονίσεις των γυναικείων χαρακτήρων της στις animated ταινίες, ιδιαίτερα στην περίπτωση του KILLING JOKE, όποτε το γεγονός ότι προσέγγισε το ζήτημα με έξυπνο τρόπο και μας χάρισε μια σουφραζέτα Selina Kyle σε σύγκρουση με μια κοινωνία η οποία δεν είναι ασφαλής για τις γυναίκες, λειτουργεί εξαιρετικά. Ιδιαίτερα χαριτωμένη ήταν και η χρησιμοποίηση χαρακτήρων που δεν υπάρχουν στο comic, όπως οι Dick Grayson, Jason Todd και Tim Drake, στο ρόλο ορφανών, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το OLIVER TWIST. Η μεγαλύτερη ανατροπή, όμως, αφορά την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου, που λίγοι θα καταφέρουν να μαντέψουν πριν το τέλος της ταινίας.

Το animation δεν ακολουθεί μια σταθερή πορεία όσον αφορά την ποιότητα του, αλλά έχει τα πάνω και τα κάτω του. Για παράδειγμα, η αρχική σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, με τις κινήσεις των χαρακτήρων να μοιάζουν αφύσικες. Όμως, η απόδοση της ατμόσφαιρας της πόλης με τη χρήση σκιών και ομίχλης και οι σκηνές μάχης αποζημιώνουν γιατις χειρότερες στιγμές της ταινίας. Ιδιαίτερα η σκηνή μάχης στο ζέπελιν, που δανείζεται στοιχεία από το αξεπέραστο BATMAN: THE ANIMATED SERIES, είναι απολαυστική. Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά την ταινία άνω του μετρίου, είναι και η υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών, με τον Bruce Greenwood να χαρίζει μια πολύ καλή ερμηνεία, τόσο ως Batman όσο και ως Bruce Wayne.

Ομολογουμένως, είχα αμφιβολίες σχετικά με το πόσο Batman μπορεί να αντέξει κανείς, ιδιαίτερα όσον αφορά στο animation, αλλά η DC συνεχίζει να προωθεί τον ήρωα και το σύμπαν του με επιτυχία, προσφέροντας μας μια καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα ταινία, με εντυπωσιακές σκηνές μάχης, έξυπνους διαλόγους και σκοτεινή αισθητική. Αναμφίβολα, το κομμάτι του animation έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά είναι από τα πιο  λιγότερο κοινότυπα που μας προσέφερε τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση, φυσικά, το μοναδικό LEGO BATMAN).

Το GOTHAM BY GASLIGHT μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει, αλλά είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση!