The Originals

Η νεανική παραβατικότητα μέσα από τη ματιά του Gibbons

Ιστορία

O Lel και ο Bok είναι δυο έφηβοι που μόλις τελείωσαν το σχολείο. Πιστεύουν ότι το μεγάλο βήμα στη ζωή τους είναι να καταφέρουν να γίνουν μέλη των Originals, μιας cool συμμορίας νεαρών που καβαλάνε ιπτάμενα scooters, ντύνονται με μοντέρνο στυλ και ακούνε μοντέρνα μουσική. Οι Originals είναι σε μόνιμη κόντρα με τους Dirt, οι οποίοι είναι μια άλλη υποκουλτούρα νεαρών, που καβαλάνε ιπτάμενες chopper μοτοσυκλέτες και έχουν στυλ rockabilly.

Οι δυο νεαροί καταφέρνουν τελικά να γίνουν μέλη των Originals και σταδιακά να αποκτήσουν όλα όσα ονειρεύονταν, scooter, ρούχα, χρήματα, κοπέλες, αποδοχή. Ωστόσο η έχθρα με τους the Dirt θα ξεφύγει των ορίων με τραγικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια οι πρωταγωνιστές αντιλαμβάνονται την δύσκολη πορεία προς την πραγματική ενηλικίωση.

Τι Μας Άρεσε

O Dave Gibbons μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου η επιστημονική φαντασία συνυφαίνεται με το ρετρό και μαζί δημιουργούν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα μέσα στο φάσμα μεταξύ λευκού και μαύρου. Τα ιπτάμενα οχήματα συνδυάζονται με την αισθητική των 60es-70es και τo εντυπωσιακό φουτουριστικό εμπορικό κέντρο φιλοξενεί μια disco περασμένης δεκαετίας. Το artwork λοιπόν έχει την τιμητική του στο συγκεκριμένο έργο, καθώς δύσκολα θα βρεθεί αναγνώστης που να εκφράσει μια, έστω ελάχιστη, διαφωνία για τα όσα βλέπουν τα ματάκια του μέσα στις σελίδες.

Η κλίμακα του γκρι που επιλέχθηκε για την παλέτα αυτού του έργου προσδίδει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα εξιστόρησης της ζωής εφήβων με όσα αυτή εμπεριέχει. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το άρτιο σχέδιο, οι αποχρώσεις προσδίδουν τον noir τόνο που περιβάλει τις βίαιες αντιπαραθέσεις των δυο ομάδων, την μικροπαραβατικότητα και τη χρήση ναρκωτικών.


Το σενάριο παραμένει απλό, χωρίς τις ιδιαίτερες εκπλήξεις, ανατροπές και ιδιαιτερότητες. Επί της ουσίας περιγράφει μια πολύ πιθανή ιστορία από τη ζωή και τη δράση μελών νεανικών συμμοριών. Έμπνευση αποτέλεσε η έντονη διαμάχη που υπήρχε στη Αγγλία περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και των αρχών εκείνης του ‘70 μεταξύ των Mods και των Rockers. Οι ομάδες αυτές ήταν, όπως ακριβώς περιγράφει και ο Gibbons, δυο υποκουλτούρες με διαφορετικές αισθητικές επιλογές σε ντύσιμο και μουσική και με μοναδικό κοινό την έλξη προς τη μεταξύ τους βία, κάτι σαν τους δικούς μας Καρεκλάδες και Ροκάδες τη ίδιας περίπου περιόδου.

Με τέτοιο υλικό ο Gibbons μπορούσε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας πολυσέλιδης και ενδεχομένως κουραστικής αντιπαράθεσης, να μας γνωρίσει πολλούς ήρωες και να χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα μέσα που συγκινούν το αναγνωστικό κοινό. Αποφάσισε όμως να παραμείνει απλός, να περιγράψει μια σύντομη και περιεκτική ιστορία χωρίς να κουράσει και δίνοντας χώρο να “μιλήσουν” οι εικόνες του περισσότερο.

Τι Μας Ενόχλησε

Μια, όχι μικρή, μερίδα του κοινού, δυσαρεστήθηκε από τη συγκεκριμένη έκδοση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί αναγνώστες γκρίνιαξαν για την έλλειψη πρωτοτυπίας στο σενάριο κάνοντας λογοπαίγνια με τον τίτλο του έργου. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει σε άλλου τύπου σεναριακές δομές και χάνουμε την αίσθηση της ουσίας της απλότητας.

Συνολική Εκτίμηση

Είναι εμφανές ότι το comic δεν αποτελεί μια sci-fi εκδοχή της αντιπαλότητας των Mods και των Rockers. Ο δημιουργός δείχνει να κατανόησε καλύτερα το φαινόμενο αυτό, που απασχόλησε τους κοινωνιολόγους της εποχής και σε ορισμένες εκδοχές του ταυτίστηκε με τον χουλιγκανισμό.

Όταν ο Gibbons δημιούργησε το THE ORIGINALS δεν περιέγραψε απλά μια κόντρα μεταξύ ομάδων νεαρών με μηχανάκια, οπαδών διαφορετικών ειδών μουσικής, αλλά την ανάγκη εξωτερίκευσης της νεανικής ανησυχίας για να προλάβει να ζήσει. Το έργο αυτό, όσο κι αν μοιάζει, δεν είναι το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, αλλά ούτε και ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ του Δαλιανίδη. Δεν παρουσιάζει το πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας, ούτε για να καταγγείλει ούτε για να διδάξει, αλλά μας εκθέτει μια πραγματικότητα που ενδεχομένως παραβλέφθηκε. Ο Lel και ο Bok τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα, ωστόσο σταδιακά έρχεται η ώρα να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να επωμιστούν τη ζωή του ενήλικα που τόσο πολύ διεκδικούν.  Μια ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με καταπληκτικό artwork και με τη δυναμική που προσδίδει ένα απλό και βατό σενάριο.

Όλα τα ανωτέρω συνεκτιμήθηκαν στα Eisner awards του 2005 και για όσους πιστεύουν στην αυθεντία των βραβείων, το έργο βραβεύτηκε ως το καλύτερο νέο Graphic Album τη χρονιά εκείνη. Για εκείνους που θεωρούν ότι τα βραβεία είναι απλώς ένας ενδείκτης της αξίας, καλό είναι να γνωρίζουν ότι συνυποψήφια albums ήταν μεταξύ άλλων το IT’S A BIRD και το BLACKSAD BOOK 2: ARCTIC NATION.

Παράλληλες Προτάσεις

Ο Dave Gibbons έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα στον χώρο των comics, τόσο σε έργα που έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όσο και σε προσωπικές δουλειές. Στο ευρύτερο κοινό είναι γνωστός για τη συνεργασία του με τον Alan Moore στο WATCHMEN. Στην Dark Horse, δημιούργησε μαζί με τον Frank Miller το πολύ ενδιαφέρον GIVE ME LIBERTY. Τα FOR THE MAN WHO HAS EVERYTHING και SUPERMAN:KAL, είναι από τις δουλειές του με πρωταγωνιστή τον Superman, οι οποίες δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής του αναγνώστη.