Previews Picks

February 2018

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα comics που θα κυκλοφορήσουν τον ερχόμενο Απρίλη; Ναι, καλά, το ξέρουμε ότι ο Απρίλης είναι μήνας Comicdom Con Athens και όλοι θα έχουμε αλλού το μυαλό μας, αλλά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα όσα θα συμβούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις επιλογές του Δημήτρη Σακαρίδη και του Αριστείδη Κώτση, οι οποίοι ξεφύλλισσαν το PREVIEWS της Diamond “πριν από εσάς – για εσάς”, ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν θα σας ξεφύγει τίποτα σημαντικό.

Blue Pages

Disclaimer #1: Τα περισσότερα από τα παρακάτω “picks” δεν είναι επιλογές υπό την έννοια του “Wοw! Κοίτα ένα ωραίο comic! Πρέπει να το διαβάσω οπωσδήποτε”, αλλά θα μπορούσαν ακόμη και να χαρακτηριστούν “προτάσεις προς αποφυγή”.

Disclaimer #2: Τα κειμενάκια θα εμπεριέχουν μπόλικη ειρωνία και κάμποσα αστειάκια, αρκετά από τα οποία θα είναι κακοπροαίρετα και, ενδεχομένως, κρύα.

Disclaimer #3: Το ξέρω ότι η Marvel είναι εύκολος στόχος και δεν αποτελεί πλέον πρόκληση να σπάει πλάκα κάποιος εις βάρος της. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ πως είμαι πρωτότυπος, ενώ έχω ήδη παραδεχτεί (ένα disclaimer πιο πάνω) ότι μπορεί να είμαι και κακοπροαίρετος.

Disclaimer #4: There are no safe spaces here.

Και τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, ας προχωρήσουμε…

Captain America #700

$5.99 page M4 Marvel Comics

Ναι!!! Ένα ακόμη anniversary issue της Marvel! Πως τα καταφέρνει αυτή η εκδοτική και παρ’ όλο που κάνει, κατά μέσο όρο, ένα renumbering κάθε δύο χρόνια στους τίτλους της, με κάποιον μαγικό τρόπο πάντα τη βρίσκει την άκρη για τα centennial celebrations…

Τέλος πάντων, στην πιάτσα ακούγονται καλά πράγματα για το CAPTAIN AMERICA των Waid και Samnee, αλλά προσωπικά τον πρώτο τον βρίσκω λίγο ανυπόφορο (ως άνθρωπο και, πλέον, και ως συγγραφέα), ενώ ο δεύτερος δεν με ενθουσιάζει και τόσο. Για να μην αναφερθώ στο solicitation που μας λέει πως ο Captain America θα γίνει Βασιλιάς για να σώσει τον κόσμο, και αυτή η σεναριακή εξέλιξη είναι “no dream, no hoax”. Μας το λένε για καλό, δηλαδή…

Exiles #1

$3.99 page M6 Marvel Comics

Από τον συγγραφέα των επιτυχιών, Saladin Ahmed, του οποίου το BLACK BOLT χάνει κοντά στα χίλια αντίτυπα σε πωλήσεις κάθε μήνα και σύντομα θα είναι σε τετραψήφιο νούμερο, και τον αξιοπρεπέστατο, αλλά nothing-to-get-excited-about σχεδιαστή, Javier Rodriguez, μας έρχεται αυτή η νέα incarnation των Exiles. Κεντρική φιγούρα, φυσικά, είναι η Blink, καθώς αυτή είναι και ο μόνος χαρακτήρας που σκέφτεται κανείς όταν ακούει τη λέξη “Exiles”.

Η νέα αυτή σειρά θα μας συστήσει και την all-new Valkyrie, η οποία, ως είθισται, άλλαξε και χρώμα δέρματος, αλλά δεν χρειάστηκε να αλλάξει φύλο, αφού ήταν ήδη γυναίκα.

Domino #1

$3.99 page M9 Marvel Comics

Επειδή αυτό που χρειαζόταν αυτή την εποχή η βιομηχανία των comics, και ειδικότερα η ασθμαίνουσα Marvel, είναι μια ongoing σειρά με πρωταγωνίστρια την Domino! Σενάριο από την “ή του ύψους ή του βάθους” Gail Simone, και σχέδιο από τον καθόλου κακό David Baldeon. Το solicitation δεν αναφέρει guest του Deadpool στο πρώτο τεύχος, οπότε το αναμένουμε στο δεύτερο, ή έστω στο τρίτο.

Το εξώφυλλο του Greg Land είναι αρκετά καλό, κάτι που θα εξακολουθήσω να πιστεύω μέχρι τουλάχιστον να αποκαλυφθεί από ποια τσόντα έχει κοπιάρει την πόζα της ηρωίδας.

Venomized #1 (of 5)

$4.99 page M19 Marvel Comics

Μία φυλή που ονομάζεται “the Poisons” (smoοοοοoth) τρέφεται καταναλώνοντας symbiotes μαζί με τους hosts τους. Τώρα, έχει βάλει στόχο το Marvel Universe και θα αποπειραθεί να βάλει symbiotes σε όλους τους ήρωες (και όχι μόνο), ώστε μετά να… τους φάει. Ή κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σίγουρος.

Από τους Cullen Bunn και Iban Coello, οι οποίοι ελπίζω να κάνουν και πιο ενδιαφέροντα projects στην καριέρα τους. Super-busy εξώφυλλο από τον εξαιρετικό Nick Bradshaw.

Peter Parker: The Spectacular Spider-Man #303

$3.99 page M33 Marvel Comics

Όσο και αν επιμένει ο φίλος μου ο Diversity & Comics, στα βιντεάκια του στο YouTube, ότι το PETER PARKER: THE SPECTACULAR SPIDER-MAN είναι καλό, εγώ αρνούμαι να πάρω σοβαρά comic που το γράφει ο Chip Zdarsky (ή οποιοσδήποτε με εξίσου γελοίο ονοματεπώνυμο).

Ειδικά, μάλιστα, όταν στο παρόν τεύχος έχουμε και time travel. Spidey και ταξίδια στο χρόνο δεν πάνε μαζί. Ίσως λιγότερο και από Spidey και alternate realities που δημιούργησε ο Mephisto…

Xerxes: The Fall Of The House Of Darius And The Rise Of Alexander #1 (of 5)

$5.99 page 46 Dark Horse Comics

Επιτέλους! Το comic που κανείς δεν περίμενε με αγωνία, είναι εδώ! (ΟΚ, θα είναι εδώ σε δυο μήνες περίπου.)

Ο Frank Miller συνεχίζει να καταπιάνεται με την αρχαία Ελλάδα, δίνοντάς μας, αυτή τη φορά, την Ιστορία του Ξέρξη, ο οποίος αφοσιώνεται στο να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, Δαρείου, και να εκδικηθεί τη μνήμη του, κατακτώντας την Ελλάδα και τιμωρώντας τους Έλληνες. Μέχρι τον ερχομό του Αλέξανδρου.

Μεταξύ μας, έχω την εντύπωση πως ο Αλέξανδρος γεννήθηκε γύρω στα 150 χρόνια μετά τον θάνατο του Ξέρξη. Από την άλλη, όμως: α) μπορεί να κάνω λάθος, β) ο Miller δεν φημίζεται για την ιστορική ακρίβεια των έργων του, γ) δεν με νοιάζει και τόσο. Οπότε ας πάει και το παλιάμπελο.

Neil Gaiman’s A Study In Emerald

$17.99 page 54 Dark Horse Comics

Ένα supernatural mystery στον κόσμο του Sherlock Holmes και του Κθούλου. Και ναι, εμφανίζεται ένα νέο “τέτοιο” κάθε 4-5 μήνες περίπου. Βέβαια, το παρόν το γράφει ο ενίοτε σπουδαίος (ΟΚ, σπουδαίος όταν γράφει SANDMAN, αλλά ας μην το ψειρίζουμε) Neil Gaiman, ο οποίος, όπως μας πληροφορεί και το solicitation έχει βραβευθεί με Hugo, Nebula, Locus, Bram Stoker, και World Fantasy awards.

Για τον σχεδιαστή, Rafael Albuquerque, αναφέρουν ότι βραβευθεί με Eisner Award. Eisner, όμως, έχει πάρει και ο Gaiman, που σημαίνει πως στην comics εκδοτική Dark Horse, θεωρούν τα βραβεία της Ένατης Τέχνης λιγοτερο σημαντικά από τα αυτά της επιστημονικής φαντασίας. Duly noted.

Beanworld Omnibus Vol. 1

$24.99 page 67 Dark Horse Comics

Κάτσε παιδιά, αυτό είναι κανονικό pick! Μισό λεπτό να συγκεντρωθώ…

*κουναειμενευροτοκεφαλιαριστεραδεξια*

OK, επανήλθα. Το BEANWORLD του Larry Marder είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα indie comics της δεκαετίας του ’80 (με τη λέξη indie να χρησιμοποιείται με την κανονική της έννοια και όχι με αυτή που τη χρησιμοποιεί η Image – θα δείτε παρακάτω τι εννοώ), και παρά το απλοϊκό του στιλ, είναι στην πραγματικότητα ένα πολυσύνθετο και δαιδαλώδες αριστούργημα, με υπέροχους χαρακτήρες και εξαιρετικά plots.

Σε τιμή-δώρο για τις σχεδόν 600 υπέροχες σελίδες του. Μην το χάσετε για κάνενα λόγο!

Action Comics #1000

$7.99 page 83 DC Comics

Από τη μία, είναι ο εορτασμός των 1000 τευχών του, ίσως, σημαντικότερου ongoing αμερικανικού comic. Από την άλλη, ο “εορτασμός” του ότι αυτό μάλλον θα είναι το τελευταίο ACTION COMICS που θα αγοράσω, αφού από το #1001 ξεκινάει το Run του Brian Michael Bendis.

Στο giant-size τεύχος #1000, εκτός από τον Bendis, θα συμμετέχουν και πάρα πολλοί άλλοι δημιουργοί, αρκετοί από τους οποίους έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον Man of Steel, αλλά και ορισμένα πολύ δυνατά ονόματα της βιομηχανίας, εν γένει. Ενδεικτικά αναφέρω τους Jim Lee, Paul Dini, Jose Luis Garcia-Lopez, Geoff Johns, Dan Jurgens, Tom King, Brad Meltzer, Jerry Ordway, Louise Simonson, Scott Snyder, Marv Wolfman, και Curt Swan. Ο τελευταίος, φαντάζομαι, θα εκπροσωπηθεί με κάποιο reprint.

Analog #1

$3.99 page 198 Image Comics

Δεν με ενδιαφέρει η υπόθεση. Δεν με ενδιαφέρει αν ο Gerry Duggan είναι καλός συγγραφέας. Δεν με ενδιαφέρει αν ο David O’Sullivan είναι καλός σχεδιαστής. Δεν με ενδιαφέρει καν αν το εξώφυλλο είναι όμορφο ή όχι.

Το μόνο που με ενδιαφέρει (και ο μοναδικός λόγος που συμπεριέλαβα το comic στα picks μου) είναι αυτή η πρόταση στο solicitation…

GERRY DUGGAN, The New York Times best-selling author of such indie titles as Deadpool, Star Wars: Chewbacca, Guardians of the Galaxy, and Uncanny Avengers!

Mind. Blown.

Isola #1

$3.99 page 200 Image Comics

Μου κάθεται κάπως περίεργα όταν βλέπω ένα solicitation να ξεκινάει με το γεγονός ότι οι δύο δημιουργοί (Brenden Fletcher και Karl Kerschl – που στο κεφάλι μου ακούγεται ως “Brendan Fraser και Karl Kesel”, but I digress…) είναι παιδικοί φίλοι, που ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για αυτό το comic. Σοβαρά τώρα, είναι κάποιο ισχυρό selling point αυτό και εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι; Θα άλλαζε τη γνώμη σας για το Comicdon Con Athens, ή για οποιοδήποτε άλλο project του Comicdom, αν ξεκινούσαμε το Δελτίο Τύπου με την πληροφορία ότι εγώ και ο Κατιρτζιγιανόγλου είμαστε φίλοι από τα late teens μας;

Τέλος πάντων, το συγκεκριμένο fantasy adventure comic θα αρέσει σε fans του Studio Ghibli και του Hayao Miyazaki. Ή, τουλάχιστον, έτσι λέει το solicitation text. Και είδαμε πριν λίγο πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει τα κείμενα αυτά η Image…

The Dead Hand #1

$3.99 page 204 Image Comics

Ο Kyle Higgins είναι ένας αξιοπρεπέστατος συγγραφέας, ο Stephen Mooney είναι ένας εξαιρετικός σχεδιαστής, και η Jordie Bellaire είναι μεταξύ των δύο-τριών κορυφαίων colorists της εποχής μας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το premise του comic, που τοποθετεί την ιστορία στις αρχές των 90s, και καταπιάνεται με κατασκόπους από την περίοδος του Ψυχρού Πολέμου, σκοτεινούς κακούς που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, συνομωσίες, και όλα τα συναφή, το κάθιστούν το τρίτο πραγματικό pick μου από τις “μπλε σελίδες” αυτού του PREVIEWS. Τρία στα δώδεκα δεν είναι κι άσχημα…

Stray Bullets: Sunshine And Roses #35

$3.99 page 243 Image Comics

Ακόμα SUNSHINE AND ROSES; Ακόμα δεν ξεκίνησε νέο storyline;;;

Green Pages

Δεν είχα πάρα πολλές επιλογές σε αυτό το PREVIEWS, αλλά αυτές που υπάρχουν μου φαίνονται πολύ καλές. Από το να συγκεντρώσω, λοιπόν, οτιδήποτε απλά μου φαίνεται ενδιαφέρον, προτίμησα να εστιάσω σε αυτές που πιθανότατα θα “τσιμπήσω” και εγώ ο ίδιος…

The Best We Could Do: An Illustrated Memoir

$17.99 page 256 PublisherAbrams

Έχω ακούσει αρκετά για αυτό εδώ το comic, με την ιστορία του πως η οικογένεια της δημιουργού, Thi Bui, έφυγε από το Βιετνάμ στη δεκαετία του ’70, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις δικές της αναμνήσεις και εμπειρίες. Δεν πρόκειται για νέα κυκλοφορία αλλά το είχα προσπεράσει πέρσι.

Τώρα πλέον, μπορούμε να το βρούμε και σε paperback (και πιο οικονομικό) format, οπότε σκέφτομαι να το αναζητήσω. Αυτές οι προσωπικές ιστορίες, αναμεμειγμένες με αφήγηση σε ιστορικό πλαίσιο, λειτουργούν καλά στα comics και απ’ όσο μαθαίνω, η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι πάρα πολύ αξιόλογη.

Live/Work #1

$6.00 page 265 PublisherAdHouse Books

Οι κυκλοφορίες της AdHouse είναι λίγες και επιλεγμένες. Αφού μας προτείνει αυτόν εδώ τον τίτλο, με θέμα νέους καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2007 (τότε που θυμάμαι να λέμε ότι είναι οικονομική κρίση της Αμερικής και ότι, ευτυχώς, εμάς μάλλον δεν θα μας ακουμπήσει).

Ευτυχώς, οι εκδόσεις της AdHouse είναι πολύ περισσότερο αξιόπιστες από το τι θυμάμαι για το τι λεγόταν σε κάθε χρονική περίοδο.

Super Dimensional Love Gun

$19.95 page 363 PublisherFakku Books

Αυτό εδώ δεν το περίμενα. Πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια δεκαετία που γνώρισα (μέσα από τα comics του) αυτή την ιδιοφυΐα των manga, που λέγεται Shintaro Kago, και επτά χρόνια από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, από τη Jemma Press, η ελληνική έκδοση με κάποια από τα manga του. Τώρα, λοιπόν, έρχεται η στιγμή που ο Shintaro Kago θα εκδοθεί και στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, και μάλιστα από μια εκδοτική που “ειδικεύεται” σε hentai.

Εξαιρετικά σημαντική κυκλοφορία, με ακραίο περιεχόμενο, που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Στο solicitation, μάλιστα, αναφέρεται πως έπεται και μια νέα έκδοση του Kago, το καλοκαίρι, από την πάντα πρωτοποριακή (αλλά, σε αυτή την περίπτωση, σε είχαμε προλάβει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα) εκδοτική.

Kramers Ergot 10

$29.99 page 364 PublisherFantagraphics Books

Δεν ξέρω αν η εποχή ευνοεί τις ανθολογίες (καλλιτεχνικά ή εμπορικά), αλλά η Fantagraphics έχει δυο αυτο το μήνα. Δεν θα βρούμε, λοιπόν, μόνο το τρίτο τεύχος του NOW, αλλά επίσης (και εδώ στέκομαι περισσότερο) το δέκατο KRAMERS ERGOT, επιμελημένο από τον Sammy Harkham.

Κάθε φορά που κυκλοφορεί κάποιο νέo τεύχος, έχουμε και ένα νέο format και σχεδόν πάντα, στις ιστορίες που περιλαμβάνονται μέσα, θα βρούμε κάποιες πάρα πολύ καλές στιγμές. Και πως να μην τις βρούμε, όταν ανάμεσα στους δημιουργούς υπάρχουν θρύλοι όπως o Robert Crumb και ο Kim Deitch, αλλά και εξαιρετικοί δημιουργοί, όπως ο Dash Shaw και ο Ron Rege Jr.

Charley’s War: The Definitive Collection Vol. 1: Boy Soldier

$26.99 page 410 PublisherRebellion

Ίσως το καλύτερο Βρετανικό comic όλων των εποχών. Πιθανότατα το καλύτερο πολεμικό comic όλων των εποχών. Αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες στιγμές των ευρωπαϊκών comics, γραμμένη από τον δημιουργό του 2000AD, Pat Mills.

Ο Charley είναι ένας νεαρός, που θα καταταγεί με όνειρα να υπηρετήσει την πατρίδα του, αλλά θα έρθει αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου. Αναπάντεχα ρεαλιστικό comic, που εστιάζει στη ζωή ενός στρατιώτη, ο οποίος λαμβάνει μέρος σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Μέχρι πρόσφατα, τα δικαιώματα τα είχε η Titan, αλλά τώρα η Rebellion θα κυκλοφορήσει ολόκληρη την ιστορία, σε τρεις οικονομικούς τόμους.

Μην το προσπεράσετε, σε καμιά περίπτωση!

Daygloayhole #1 (of 4)

$6.00 page 417 PublisherSilver Sprocket

Ο Ben Passmore έχει μπει στο επίκεντρο της προσοχής, κυρίως λόγω του YOUR BLACK FRIEND, που βρέθηκε υποψήφιο για Eisner και κέρδισε ένα Ignatz award, ενώ και το σχετικό animation έχει συγκεντρώσει πάρα πολλά views (έχει γίνει viral, που λένε και στα ειδησεογραφικά sites).

Εδώ θα τον δούμε σε ένα διαφορετικό limited series, σε έναν post-apocalyptic κόσμο. Καθόλου κακό δεν μου φαίνεται. Ίσα-ίσα, το γεγονός ότι το όποιο πολιτικό σχόλιο έρχεται στο πλαίσιο μιας ιστορίας και όχι με κάποιον straightforward τρόπο, μου φαίνεται πιο ελκυστικό.

The Prisoner #1 (of 4)

$3.99 page 422 PublisherTitan Comics

Comic βασισμένο στην τηλεοπτική σειρά-σταθμό (αν δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε, αναζητήστε τη άμεσα – και εννοώ, φυσικά, την original σειρά της δεκαετίας του ’60 και όχι το πρόσφατο remake!) Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συγκεκριμένη σειρά σε comics (υπήρχε και το limited series δια χειρός Dean Motter), αλλά, όπως και να ‘χει, σίγουρα αυτή η νέα απόπειρα, γραμμένη από τον Peter MIlligan, έχει ενδιαφέρον.

Ανέφερα τον Motter, αλλά παλιότερα, μια σειρά με σχέδιο του Jack Kirby και του Gil Kane δεν εκδόθηκε ποτέ). Αυτές οι “χαμένες” σελίδες εκδίδονται σε ένα artist’s edition, που είμαι σίγουρος πως θα είναι εντυπωσιακό (αλλά και τσουχτερό) και θα το βρέιτε και αυτό στο τρέχον PREVIEWS, στα solicitations της Titan Comics.

Dead Dead Demons Dededede Destruction Vol. 1

$14.99 page 459 PublisherViz Media

Κάθε φορά που γράφω PREVIEWS PICKS, προσπαθώ να έχω και μία τουλάχιστον manga επιλογή, για να δίνω μια κάπως πιο “σφαιρική” πληροφόρηση. Αυτή τη φορά, έχω δύο επιλογές και δε θα μπορούσα να αμελήσω καμια από τις δυο, ακόμη και αν είχα επιλέξει τους μισούς τίτλους.

Μετά τον Shintaro Kago, λοιπόν, που είδαμε παραπάνω, έχουμε και το νέο πόνημα του Inio Asano, ενός από τους δυο-τρεις κορυφαίους συγχρόνους mangaka (κατά την ταπεινή μου άποψη βέβαια). Η Μυρτώ Τσελέντη συμπεριέλαβε το GOODNIGHT PUNPUN στα καλύτερα της, τόσο για το 2017, όσο και για το 2016, εγώ είχα συμπεριλάβει το NIJIGAHARA HOLOGRAPH στα καλύτερα μου για το 2014, και να είστε σίγουροι ότι και το DEAD DEAD DEMONS DEDEDEDE DESTRUCTION θα το κουβεντιάζουμε στα καλύτερα το 2018.

Αυτό λέει η αραχνοαίσθηση μου, δηλαδή…