Joker

Η αρχή μιας υπέροχης φιλίας

Ιστορία

Σε έναν πιο σκοτεινό και ρεαλιστικό κόσμο από το mainstream DC universe, ο Joker καταφέρνει να ελευθερωθεί από το Arkham, έχοντας “θεραπευτεί”. Όντας έτοιμος να ξαναπάρει πίσω αυτά που του ανήκουν, ο κλόουν θα χρειαστεί καινούρια τσιράκια για να φτιάξει την συμμορία του και ποιος καλύτερος από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Jonny Frost, έναν νεαρό, φιλόδοξο εγκληματία που θέλει πώς και πώς να ανεβεί στην ιεραρχία και να σταθεί δίπλα στους μεγάλους άρχοντες του εγκλήματος;

Το JOKER ουσιαστικά εξερευνά τη ”φιλία” του Jonny με τον Joker, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους στον υπόκοσμο του Gotham, ενός ταξιδιού γεμάτου βία, προδοσία και παραφροσύνη.

Τι Μας Άρεσε

Το JOKER είναι δίχως αμφιβολία μια σπουδαία ιστορία στο κόσμο του Σκοτεινού Ιππότη (κυρίως επειδή ο τελευταίος εμφανίζεται πολύ λίγο και η πλοκή επικεντρώνεται στους villains). Ξεκάθαρο προτέρημά του είναι η αφήγηση μέσα από τις σκέψεις του Frost, η οποία έχει εξαιρετική ροή και παροτρύνει τον αναγνώστη να γυρίσει στην επόμενη σελίδα. Οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι έξυπνα γραμμένοι και δίνουν ζωντάνια στον γοητευτικό κόσμο που πλάθει ο Brian Azzarello, έναν κόσμο στον οποίο οι χαρακτήρες ξεφεύγουν από την κλισέ απεικόνισή τους ως στερεοτυπικοί και “καρτουνίστικοι” super villains και θυμίζουν περισσότερο μαφιόζους από το THE WIRE και το GOODFELLAS.

Ακόμη ένα υπέρ του comic, λοιπόν, είναι οι χαρακτήρες του και ιδιαίτερα η εξέλιξη του Jonny Frost από αφελή και ανυπόμονου μικροκακοποιό σε… ψυχικά διαταραγμένο μικροκακοποιό (γιατί παρά τις ψευδαισθήσεις του, από την αρχή ως το τέλος, είναι στην ουσία ένα απλό υποχείριο). Ο ίδιος ο Joker παρουσιάζεται ως μια αχαλιναγώγητη δύναμη, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί πλήρως: είναι το χάος, το οποίο θα σε παρασύρει όλο και πιο βαθιά μέσα του όσο περνάς χρόνο δίπλα του. Ενδιαφέροντες, όμως, είναι και οι μικρότεροι χαρακτήρες, όπως ο Riddler, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας σωματικά ανάπηρος, αλλά πολυμήχανος κλέφτης, και ο Killer Croc, που εδώ είναι περισσότερο ανθρωπόμορφος από την κανονική του εκδοχή, χωρίς, όμως, αυτό να τον κάνει λιγότερο απειλητικό.

Τι Μας Ενόχλησε

Ένα στοιχείο που σίγουρα μπορεί να απωθήσει αρκετούς αναγνώστες είναι το εκκεντρικό στιλ σχεδίου του Lee Bermejo. Προσαρμοσμένο κατάλληλα ώστε να δώσει πνοή στα περιθωριακά στοιχεία που γεμίζουν το comic, τα σκίτσα αλλά και το χρώμα του JOKER σχηματίζουν χαρακτήρες που δεν είναι όμορφοι και ευπαρουσίαστοι, αλλά άσχημοι, αποκρουστικοί και τρομαχτικοί.

Και είναι ό,τι πρέπει – τολμώ να πω, ίσως και καλύτερο από αυτό που βλέπουμε συχνά στο DC Universe. Γιατί στο κανονικό DC Universe η πλειονότητα των ανδρών είναι σωματώδεις, έχουν ύψος 1,90, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει τον Penguin να μοιάζει με τον μοναδικό κοντό εκεί μέσα (άντε και τον Mad Hatter). Από την άλλη, η πλειοψηφία των γυναικών έχουν γιγάντια στήθη και το “τέλειο σώμα” αρχαιοελληνικού αγάλματος. Στον κόσμο του JOKER, όμως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σωματότυπους, ύψη, χρώματα μαλλιών και δέρματος και ακόμα και οι πιο ευπαρουσίαστες φιγούρες έχουν ατέλειες, όπως η Harley Quinn και ο Jonny Frost.

Με λίγα λόγια, ίσως το σχέδιο να μην ικανοποιήσει τους πάντες και ναι, όντως παραγίνεται γκροτέσκο σε μερικά panels, αλλά εγώ το βρίσκω αρκετά πρωτότυπο και σίγουρα κατάλληλο για τον τόνο της ιστορίας που προσπαθεί να πει ο Azzarello. Σε άλλες ιστορίες, όπως το LUTHOR, ίσως να μην ταιριάζει τόσο, εδώ, όμως, είναι ό,τι πρέπει.

Συνολική Εκτίμηση

Το JOKER είναι ένα πολύ αξιόλογο comic. Η ιστορία του είναι απολαυστική και μοναδική, το σχέδιο του ιδιόμορφο και, συνολικά ως ανάγνωσμα, το comic είναι πολύ απολαυστικό. Είναι ένα σίγουρο must για όλους τους αναγνώστες των σειρών του Batman, αλλά και γενικά για όλους τους λάτρεις των comics.

Παράλληλες Προτάσεις

Αρκετά ενδιαφέρον και με πολύ όμοιο στιλ comic είναι το LUTHOR ή LEX LUTHOR: MAN OF STEEL, το οποίο έχει ως πρωταγωνιστή τη νέμεση του Superman και κυκλοφόρησε από τους ίδιους δημιουργούς το 2005, λίγα χρόνια πριν το JOKER.

Ωραίες ιστορίες με τον Joker είναι, φυσικά, και τα πλέον πολύ κλασικά THE KILLING JOKE και το THE MAN WHO LAUGHS, ενώ εξίσου ώριμο και σκοτεινό τόνο έχει και το ARKHAM ASYLUM του Grant Morrison. Ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή με μικρές ιστορίες με τίτλο JOKER’S ASYLUM, η οποία παρά τον τίτλο της δεν έχει τόσο Joker μέσα.