Animation News

Ώρα για Όσκαρ και trailers!

Ας ξεκινήσουμε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, στο οποίο ο Wes Anderson έγραψε ιστορία. Ο 48χρονος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης κέρδισε με το stop-motion ISLE OF DOGS την Αργυρή Άρκτο για καλύτερη σκηνοθεσία. Είναι η πρώτη φορά που ένα animation κερδίζει το εν λόγω βραβείο. Επειδή δεν ήταν παρών ο ίδιος, την “Αρκούδα” παρέλαβε ο Bill Murray, που επιτελεί χρέη voice actor στην ταινία, δηλώνοντας ότι δεν περίμενε πως θα δούλευε σαν σκυλί για την ταινία και θα γύρναγε σπίτι με μια αρκούδα! Επίσης, στο ίδιο φεστιβάλ, η Réka Bucsi κέρδισε το βραβείο Audi για καλύτερη ταινία μικρού μήκους, με το animated SOLAR WALK.

Μία μέρα πριν τα Oscars, ανακοινώθηκαν οι νικητές των Χρυσών Βατόμουρων και ο απόλυτος “θριαμβευτής” τους ήταν, το THE EMOJI MOVIE. Είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του animation που κερδίζει το “βραβείο” χειρότερης ταινίας, ενώ “βραβεύτηκε” και στις κατηγορίες χειρότερης σκηνοθεσίας, χειρότερου σεναρίου αλλά και χείριστου κινηματογραφικού ζευγαριού.

Στα των Oscars, το COCO κέρδισε το Oscar καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, για το REMEMBER ME και φυσικά το Oscar καλύτερης ταινίας animation. Έτσι, χάρη στην Pixar, η Disney έφτασε το προηγούμενο ρεκόρ της που είχε προηγουμένως ο ίδιος ο Walt Disney την περίοδο 1931 με 1942, όπου είχε κερδίσει 10 Oscars στην κατηγορία καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους. Όσον αφορά στην εν λόγω κατηγορία, φέτος βραβεύτηκε το DEAR BASKETBALL, όντας το πρώτο animation που κερδίζει με πρωταγωνιστή κάποιον (τον Kobe Bryant) που είχε κατηγορηθεί ως βιαστής. Μάλιστα, είχαν μαζευτεί και υπογραφές, προκειμένου να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του. Και η βράβευση του COCO, όμως, δεν γλίτωσε από τις αρνητικές κριτικές του κινήματος #MeToo, καθότι ο John Lasseter έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση, στιγματίζοντας τους φετινούς νικητές.

Έφυγε τέλη Φεβρουαρίου, στα 83 του, ένας από τους πρωτοπόρους της Pixar, ο Bud Luckey. Υπήρξε βετεράνος animator, που μεταπήδησε από το 2D στο 3D και έπαιξε βασικό ρόλο στο character design του Woody (TOY STORY), ενώ το μικρού μήκους BOUNDIN’, που παίχτηκε πριν το THE INCREDIBLES, ήταν δική του δημιουργία. Ήταν χαμηλών τόνων και έκανε πολλή δουλειά στο παρασκήνιο, ενώ, αφότου αποσύρθηκε το 2008, δάνειζε τη φωνή του σε διάφορα projects της Pixar.

Ας κλείσουμε με δύο νέα trailers. Κυκλοφόρησε το θεότρελο trailer του sequel του WRECK-IT RALPH, με τίτλο RALPH BREAKS THE INTERNET, καθώς και το trailer της πρώτης ταινίας που βγάζει ένα νέο studio από την Georgia, η Fun Academy Motion Pictures, με τίτλο SGT. STUBBY: AN AMERICAN HERO, το οποίο διαδραματίζεται στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου, στο Δυτικό Μέτωπο. Το WRECK-IT RALPH 2 θα βγει στις αίθουσες το Νοέμβριο, ενώ το SGT. STUBBY μετά το Πάσχα.