Strikeforce: Morituri

Υπερηρωική θυσία και καθήκον

Ιστορία

Στο κοντινό μέλλον, η Γη εισβάλλεται από βάρβαρους, αλλά τεχνολογικά ανώτερους εξωγήινους. Οι συμβατικοί τρόποι άμυνας δεν αποδίδουν και ως τελευταία ελπίδα εμφανίζεται η μέθοδος Morituri. Αυτή είναι μια διαδικασία που προσφέρει σε έναν άνθρωπο υπερφυσικές δυνάμεις. Το μειονέκτημά της, που δίνει και το όνομα (morituri=μελλοθάνατοι) είναι ότι το ανθρώπινο σώμα αντέχει τη διαδικασία το πολύ για έναν χρόνο. Μετά, οι δυνάμεις στρέφονται ενάντια στον φέροντα με θανατηφόρα ένταση. Και, φυσικά, η μέθοδος δουλεύει καλύτερα σε νέους ανθρώπους.

Τι Μας Άρεσε

Υπάρχουν άπειρα comics και πάμπολλοι τρόποι και λόγοι απόκτησης υπερδυνάμεων. Ωστόσο, η έννοια της θυσίας είναι ακόμα αρκετά σπάνια. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του STRIKEFORCE: MORITURI. Οι χαρακτήρες ήταν ήρωες, όχι για αυτό που μπορούσαν να κάνουν, αλλά για τον λόγο και το κόστος που συνέβη αυτό. Έγιναν υπεράνθρωποι για να υπερασπιστούν τον πλανήτη, ξέροντας ότι θα τους σκοτώσει. Η συνειδητοποίηση αυτής της προοπτικής δίνει μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα χροιά στις πράξεις, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν και το σχέδιο του Brent Anderson φαίνεται ξεπερασμένο τώρα πια, το μεγάλο μειονέκτημα του MORITURI είναι στο σενάριο. Ίσως για λόγους κόπωσης, το τέλος της ιστορίας είναι ιδιαίτερα άδοξο, με μπόλικο “Deus Ex Machina”, τόσο στη θεραπεία της διαδικασίας όσο και στο πως ξεφορτωθήκαμε τους εξωγήινους.

Συνολική Εκτίμηση

Το STRIKEFORCE: MORITURI καταφέρνει να καταπιαστεί με θέματα που ακόμα και σήμερα, με τον τόσο “υπερηρωικό προβληματισμό”, σπανίζουν. “Ντύνοντας” τις υπερδυνάμεις με θέματα όπως η θνητότητα και το καθήκον, μελετά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα από την αρχή του κόσμου. Αυτό, μαζί με αρκετές δόσεις δράσης και ίντριγκας, κάνουν το comic να αντέχει στο χρόνο.

Παράλληλες Προτάσεις

Λίγες είναι οι ιστορίες που μπορούν να παραλληλιστούν με αυτήν, όσον αφορά στα θέματα που θίγει. Μιας παρόμοιας λογικής ήταν και το ROM, βγαλμένο την ίδια εποχή (κι εκεί, νέοι θυσίαζαν το σώμα τους για την υπεράσπιση του πλανήτη). Επίσης, οι τελευταίοι επιζήσαντες Morituri είχαν μια mini series συνέχεια, με τον τίτλο MORITURI: ELECTRIC UNDERTOW, σε πιο “κλασσικά υπερηρωικό” ύφος. Τέλος, ο Brent Anderson έχει σχεδιάσει το κλασσικό X-MEN: GOD LOVES, MAN KILLS.