Mera: Queen Of Atlantis #1

Ένας φιλόδοξος τίτλος, με χλιαρό ξεκίνημα

Ομολογώ πως, πριν δω την ταινία της Justice League, τη Mera την είχα απλώς ακουστά. Από την σύντομη παρουσία της, όμως, στην ταινία και πέρα, άρχισα να την ερευνώ σαν χαρακτήρα και έτσι, όταν είδα πως ξεκινάει νέα σειρά με εκείνη πρωταγωνίστρια, ενθουσιάστηκα. Σκέφτηκα πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ανακαλύψω τον χαρακτήρα της. Όμως, διαβάζοντας το πρώτο τεύχος του MERA: QUEEN OF ATLANTIS, απογοητεύτηκα αρκετά.

Το βασικό μειονέκτημα του τεύχους είναι η έλλειψη διαλόγων. Όλο το τεύχος έχει υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο αφήγησης, που αποδυναμώνει πολύ το σύνολο. Η ιστορία εξελίσσεται, αλλά ο αναγνώστης δεν την ανακαλύπτει με τον κλασικό τρόπο, μέσα από διαλόγους των ηρώων. Αντιθέτως, οι εικόνες απλά εναλλάσσονται και ένα αόρατο voice over διηγείται και περιγράφει το τι συμβαίνει. Σα να ακούς τον εκφωνητή να περιγράφει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Ο αφηγηματικός τρόπος αυτός σε πετάει εντελώς έξω από την δράση και αφαιρεί πολλή από την ένταση. Στην αρχή, σε κάνει να πιστεύεις πως έτσι ξεκινάει το τεύχος. Πως αυτός ο τρόπος εξυπηρετεί κάποιο είδος εισαγωγής. Όμως, όσο προχωράει και εσύ διαπιστώνεις πως αυτό δεν αλλάζει, τόσο απογοητεύεσαι. Οι διάλογοι έρχονται προς το τέλος, που όμως είναι πολύ αργά. Πρώτον, ο αναγνώστης έχει ήδη βαρεθεί και δεύτερον έρχονται σε ένα σημείο της ιστορίας, που έχει έλλειψη δράσης και έντασης.

Γενικότερα βέβαια, η ιστορία του τεύχους είναι αδύναμη. Ακόμα και αν υπήρχαν περισσότεροι διάλογοι, που θα το ζωήρευαν, θα συνέχιζε να είναι ένα τεύχος με μια όχι και τόσο συναρπαστική ιστορία. Παρακολουθούμε την μάχη της Mera με έναν αδιάφορο και ασήμαντο villain, που ακόμα και η ελάχιστη ένταση που θα υπήρχε, έχει αφαιρεθεί, εξαιτίας της αφήγησης. Είναι κρίμα πάντως, καθώς το τεύχος αρχίζει να μπαίνει στο ζουμί και να μας δείχνει πράγματα που όντως έχουν ενδιαφέρον, στις τελευταίες σελίδες του. Ο Ocean Master μαθαίνει για τον σκληρό εμφύλιο που γίνεται στην Ατλαντίδα και αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, για να γίνει ο βασιλιάς της. Δεν ξέρω γιατί δεν δόθηκε το βάρος της ιστορίας από την αρχή σε αυτό το κομμάτι, αλλά έτσι χαραμίζεται το τεύχος.

Πιθανότατα να υπήρχε η προδιάθεση για να δοθεί ένας πρόλογος στην αρχή, που θα μας έδειχνε την αποδυναμωμένη Mera, όμως ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεν ευνόησε την ιστορία και ουσιαστικά άφησε το ενδιαφέρον κομμάτι έξω. Αναμονή μέχρι το δεύτερο τεύχος…