Τα Best Animated Feature Awards Στα Oscars

Oι ταινίες που πραγματικά τα άξιζαν

Κάθε φορά που βγαίνουν τα Oscars, γκρινιάζω για το Best Animated Feature. Επειδή, όμως, οι φίλοι μου δε με αντέχουν άλλο και δε θέλω να μείνω μόνη μου σε ετούτη τη σκληρή κοινωνία, φέτος θα γκρινιάξω σε εσάς. Και θα σας κάνω και δώρο ένα catch-up, ξεκινώντας από το 2001, την ημερομηνία έναρξης του Academy Award for Best Animated Feature.

2001

Υποψήφιοι: SHREK, JIMMY NEUTRON: BOY GENIUS, MONSTERS INC.
Νικητής: SHREK
Νικητής της καρδιάς μου: SHREK, φυσικά. Αν και το MONSTERS INC είναι μια τρυφερή ταινία που πλάθει ένα απίστευτα ενδιαφέρον και φρέσκο σύμπαν, δε φτάνει την καινοτομία του SHREK: ένα εξαιρετικά αστείο antihero movie, με αναρίθμητες μετατροπές κλασικών παραμυθιών, με πολύ ενήλικο χιούμορ και μόλις το μισό budget από αυτό του MONSTERS INC.

2002

Υποψήφιοι: LILO & STITCH, SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON, SPIRITED AWAY, ICE AGE, TREASURE PLANET
Νικητής: SPIRITED AWAY
Νικητής της καρδιάς μου: Δύσκολη απόφαση, καθώς πέρα από το SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON, οι υπόλοιπες ταινίες έχουν δυνατά σημεία. Εννοείται πως το SPIRITED AWAY άξιζε τη νίκη. Και χαίρομαι που ένα ώριμο, περίπλοκο, με πολλές αναγνώσεις φιλμ κέρδισε το Oscar. Όμως, με λίγη ντροπή και πολύ θάρρος, ομολογώ πως, αν ήμουν μέλος της Ακαδημίας, ίσως να είχα ψηφήσει το ICE AGE. Έχω τους λόγους μου. Όχι εντάξει, το SPIRITED AWAY είναι η πιο σωστή και ώριμη επιλογή.

2003

Υποψήφιοι: BROTHER BEAR, THE TRIPLETS OF BELLEVILLE, FINDING NEMO
Νικητής: FINDING NEMO
Νικητής της καρδιάς μου: Ακόμα και ως παιδί, και παρόλο που βρισκόμασταν ακόμα στα καλά χρόνια της Pixar, το FINDING NEMO μου φαινόταν απλώς ΟΚ. Διασκεδαστικό, αλλά χωρίς πολλά-πολλά. Την ίδια εποχή, είχα δει το THE TRIPLETS OF BELLEVILLE στο σινεμά και μέχρι σήμερα αγνοώ το πώς του ξέφυγε το Oscar. Ίσως, λέω ΙΣΩΣ, επειδή η ταινία είναι λίγο κριτική απέναντι στους Αμερικανούς. Αλλά για το soundtrack και τα (κλεμμένα) ντεκόρ του De Crecy και μόνο, το έργο του Sylvain Chomet έπρεπε να έχει κερδίσει.

2004

Υποψήφιοι: SHARK TALE, THE INCREDIBLES, SHREK 2
Νικητής: THE INCREDIBLES
Νικητής της καρδιάς μου: THE INCREDIBLES. Γιατί πρόκειται για μια εξαιρετική superhero movie, με έξυπνους και ποικίλους χαρακτήρες, με μοναδική κοσμογονία, πολύ χιούμορ και ωραία visuals. Και ας μη ξεχνάμε ότι περιέχει έναν από τους καλύτερους bad guys στην ιστορία της Pixar. Όσο για το SHREK 2, παραμένει καλό, αλλά δε μπορώ παρά να το βλέπω σαν το ανώριμο αδερφάκι της πρώτης ταινίας.

2005

Υποψήφιοι: WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT, HOWL’S MOVING CASTLE, CORPSE BRIDE
Νικητής: WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT
Νικητής της καρδιάς μου: WALLACE & GROMIT: THE CURSE OF THE WERE-RABBIT ε ν ν ο ε ί τ α ι . Γιατί λέμε ναι στο καλό χιούμορ, όμως λέμε όχι στο σενάριο του HOWL’S MOVING CASTLE, που ποτέ δεν κατάλαβα, και λέμε όχι στον Tim Burton χωρίς τον Henry Selick στη σκηνοθεσία. Το Oscar πήγε δικαίως σε μία ξεκαρδιστική ταινία σε stop motion.

2006

Υποψήφιοι: HAPPY FEET, CARS, MONSTER HOUSE
Νικητής: HAPPY FEET
Νικητής της καρδιάς μου: Μισό λεπτό παιδιά παύση για κατούρημα…

…και, που ήμασταν; Α, ναι.

2007

Υποψήφιοι: SURF’S UP, RATATOUILLE, PERSEPOLIS
Νικητής: RATATOUILLE
Νικητής της καρδιάς μου: PERSEPOLIS. Δε θεωρώ πως το PERSEPOLIS είναι το μεγαλύτερο έργο της γενιάς μας και εκνευρίζομαι όταν βλέπω πόσο μεγάλη απήχηση έχουν τα αυτοβιογραφικά graphic novels, γιατί απλούστατα ο κόσμος δεν παίρνει στα σοβαρά την Ένατη Τέχνη, παρά μόνο όταν μιλάει για “αληθινές ιστορίες”. Όπως, όμως, και να το κάνουμε, το έργο της Marjane Satrapi είναι πρωτότυπο, γενναίο, απίστευτα ειλικρινές και η μεταφορά του σε animated film είναι πολύ καλή, σεναριακά και σχεδιαστικά. Το RATATOUILLE, από την άλλη, πέρα από τη συγκινητική σκηνή του τέλους και το γλυκούλη αρουραίο πρωταγωνιστή, δεν έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο.

2008

Υποψήφιοι: BOLT, WALL-E, KUNG FU PANDA
Nικητής: WALL-E
Νικητής της καρδιάς μου: WALL-E. Ποιητικό, μελαγχολικό χωρίς να ξεχνάει να είναι αστείο και με το πιο ευαίσθητο ρομπότ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βουβή πρώτη μισή ώρα αποτελεί καινοτομία για παιδική ταινία και μπορούμε να ξεχάσουμε τον ηθικοπλαστικό της χαρακτήρα, έχοντας στο νου ότι ίσως είναι αναγκαίος για το οικολογικό μήνυμα του φιλμ.

2009

Υποψήφιοι: CORALINE, FANTASTIC MR. FOX, THE PRINCESS AND THE FROG, THE SECRET OF KELLS, UP
Νικητής: UP
Νικητής της καρδιάς μου: FANTASTIC MR. FOX. Το UP ήταν γλυκό και συγκινητικό, το THE SECRET OF KELLS μια πολύ ωραία περιπέτεια, το CORALINE άγγιξε τα όρια του παιδικού horror, το PRINCESS AND THE FROG “συμπαθέστατο”, αλλά δε μπορούμε να αρνηθούμε τον αληθινό νικητή. Το έργο του Wes Anderson είναι σεναριακά πρωτότυπο, οπτικά πανέμορφο, με τρομερό χιούμορ και ένα ευφυές σύνολο.

2010

Υποψήφιοι: TOY STORY 3, HOW TO TRAIN YOUR DRAGON, THE ILLUSIONIST
Νικητής: TOY STORY 3
Νικητής της καρδιάς μου: TOY STORY 3, γιατί ενώ όλοι πήγαμε στο σινεμά έτοιμοι να τη μισήσουμε, βγήκαμε βουρκωμένοι, έχοντας δει μια πολύ καλή ταινία. Το HOW TO TRAIN YOUR DRAGON είναι μεν καλό, αλλά όχι για Oscar, και το THE ILLUSIONIST μου άρεσε μεν, αλλά είναι μέσα στη μιζέρια, βρε παιδί μου, φτάνει.

2011

Υποψήφιοι: A CAT IN PARIS, CHICO & RITA, KUNG FU PANDA 2, RANGO, PUSS IN BOOTS
Νικητής: RANGO
Νικητής της καρδιάς μου: A CAT IN PARIS, γιατί είναι μια καλοφτιαγμένη παιδική ταινία που σέβεται το κοινό της, με τρομερά όμορφα character designs και backgrounds. Το RANGO πότε το είδα, πότε το ξέχασα, ούτε που κατάλαβα. Disclaimer: Δεν έχω δει το CHICO & RITA, κι ενώ έχει λάβει πολύ καλές κριτικές, δε μπορώ να εκφέρω άποψη.

2012

Υποψήφιοι: FRANKENWEENIE, PARANORMAN, BRAVE, THE PIRATES! BAND OF MISFITS, WRECK-IT RALPH
Νικητής: BRAVE
Νικητής της καρδιάς μου: WRECK-IT RALPH. Για το σύμπαν που έπλασε, για το πάντρεμα videogames και animation film και γιατί είναι μια γλυκιά ταινία. Ίσως και το THE PIRATES! BAND OF MISFITS, επειδή φέρει υπογραφή των στούντιο Aardman και είμαι ευαίσθητη σε αυτά. Όχι, όμως, ότι άξιζε όντως Oscar καμία από τις παραπάνω, μεταξύ μας.

2013

Υποψήφιοι: FROZEN, THE CROODS, DESPICABLE ME 2, ERNEST & CELESTINE, THE WIND RISES
Νικητής: FROZEN
Νικητής της καρδιάς μου: WHAT! WHAT! ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ; Ακόμα κι αν η Ακαδημία δε συνειδητοποίησε πως το πανέμορφο και σεναριακά σταθερό και τρυφερό ERNEST & CELESTINE άξιζε τον τίτλο, όφειλε τουλάχιστον να τον πασάρει στο THE WIND RISES, ως τελευταίο έργο του Miyazaki πριν παραιτηθεί για 36η φορά. Κανένας σεβασμός πλέον, κανένας. Πιστεύω ότι επρόκειτο για troll ψήφο, δεν εξηγείται αλλιώς.

2014

Υποψήφιοι: THE BOXTROLLS, HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2, SONG OF THE SEA, THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA, BIG HERO 6
Νικητής: BIG HERO 6
Νικητής της καρδιάς μου: THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA, γιατί είναι το μόνο που δεν έχω δει, άρα και το μόνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρη ότι δεν αξίζει ένα Oscar. Δέχομαι ότι το BIG HERO 6 υπερτερεί των υπολοίπων, αλλά ως εκεί.

2015

Υποψήφιοι: ANOMALISA, BOY AND THE WORLD, INSIDE OUT, SΗAUN THE SHEEP MOVIE, WHEN MARNIE WAS THERE
Νικητής: INSIDE OUT
Νικητής της καρδιάς μου: BOY AND THE WORLD, γιατί πρόκειται για ένα low budget παραμύθι που εγγυάται μερικά δύσκολα δάκρυα, ένα υπέροχο soundtrack, μια τρομερή κριτική στη βιομηχανοποίηση και ένα μικρό plot twist για το τέλος. Και οι άλλοι πάνε και δίνουν Oscar σε μια ταινία που ΔΕΝ είναι το BOY AND THE WORLD. Δε βγάζει νόημα.

2016

Υποψήφιοι: KUBO AND THE TWO STRINGS, MOANA, MY LIFE AS A ZUCCHINI, ZOOTOPIA, THE RED TURTLE
Νικητής: ZOOTOPIA
Νικητής της καρδιάς μου: MY LIFE AS A ZUCCHINI. Λατρεύω το ZOOTOPIA, είναι μια πολύ καλή κωμωδία. Το MY LIFE AS A ZUCCHINI όμως είναι ΚΑΙ καλή κωμωδία ΚΑΙ καλή τραγωδία, το οποίο σημαίνει πως είναι ένα αριστούργημα. Άσε που είναι σε stop motion, οπότε παίρνει έξτρα πόντους. Πολύ καλή χρονιά, όμως, μέχρι και το MOANA δεν ήτανε πολύ κακό.

2017

Υποψήφιοι: COCO, THE BOSS BABY, THE BREADWINNER, FERDINAND, LOVING VINCENT
Νικητής: COCO
Νικητής της καρδιάς μου: COCO, γιατί δεν έχω ακόμα δει το THE BREADWINNER και, ενώ με εκνευρίζει που η Disney κερδίζει από το 2012, ομολογώ πως πρόκειται για μια όμορφη ταινία που, αν και δεν ξεφεύγει από κάποια κλισέ, σέβεται το παιδικό κοινό της. Το LOVING VINCENT είναι ΟΚ, αλλά το rotoscopy δεν είναι animation ακριβώς, είναι τσατσιά.

Ξαναβλέποντας τη λίστα μου, συνειδητοποιώ ότι τις μισές σχεδόν φορές συμφωνώ με την Ακαδημία. Τι μου συμβαίνει; Που πήγε το επαναστατικό μου πνεύμα;

Σας αφήνω, γεμάτη ελπίδες για πλουσιότερες και πιο ποικίλλες υποψηφιότητες στο μέλλον. Μην ξεχάσετε να δείτε τις ταινίες που θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουν κερδίσει! Κυρίως το MY LIFE AS A ZUCCHINI και το BOY AND THE WORLD, που είναι αριστούργηματα, αλλά πιθανώς να μην έχουν φτάσει στις οθόνες σας.