A People's History Of American Empire

Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας

Ιστορία

Κυριολεκτικά, η Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γεγονότα και επεισόδια τα οποία διαμόρφωσαν το κράτος-αυτοκρατορία, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Με αφορμή μια ομιλία του Haward Zinn για την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ιστορούνται και αναλύονται από τον ίδιο, σε πρώτο χρόνο, αντίστοιχες στιγμές ιστορικής και πολιτικής σημασίας, όπως ο Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος του 1846, οι σφαγές των Ινδιάνων, οι επεμβάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη Αμερικανική ήπειρο, οι Παγκόσμιοι αλλά και οι άλλοι πόλεμοι, καθώς και ενδοκρατικά γεγονότα που καθόρισαν τις εσωτερικές εξελίξεις. Παράλληλα, συμβάντα από την προσωπική ζωή του Αμερικανού ιστορικού δίνουν το έναυσμα αλλά και το νόημα της αφήγησης.

Τι Μας Άρεσε

Το ιδιότυπο “σενάριο” του graphic novel, μια μίξη ιστορικών γεγονότων και επεισοδίων της ζωής του Howard Zinn, που δημιουργεί μια εξαιρετικά εθιστική αφηγηματική ροή. Πληροφορούμαστε για συμβάντα που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του status quo του παγκόσμιου χάρτη, και, παράλληλα, αναλύεται η σημασία τους μέσα από τη ματιά του σημαντικού αυτού ιστορικού και διανοητή. Ερχόμαστε σε επαφή με πτυχές μιας ιστορικής πραγματικότητας, που είτε δεν γνωρίζουμε, είτε έχουμε πληροφορηθεί διαφορετικά, και με τον τρόπο αυτό προσεγγίζουμε σφαιρικότερα την ιστορική αλήθεια και προβληματιζόμαστε για τα ίδια θέματα που απασχόλησαν τον διανοούμενο.

To artwork του graphic novel αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας αυτής της μεταφοράς. Δεν είναι μόνο το καρτουνιστικό σχέδιο του Mike Konopacki που κάνει ένα ανάγνωσμα σαν αυτό ιδιαίτερα προσιτό, αλλά και η εμπνευσμένη χρήση κολάζ φωτογραφιών, εικόνων από ΜΜΕ, ακόμη και αποκομμάτων ή τίτλων από εφημερίδες. Δεν είναι δυνατό, άλλωστε, να μιλάς για την Ιστορία, χωρίς ντοκουμέντα! Ο επιτυχημένος αυτός συνδυασμός καθιστά το έργο μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία.


Τι Μας Ενόχλησε

Δυστυχώς, το graphic novel είναι μικρό και περιορίζει την ιδιαίτερη αφήγηση του μεγάλου αυτού στοχαστή σε μόλις 288 εικονογραφημένες σελίδες και στα πιο βασικά σημεία της Ιστορίας. Δεδομένου του συγγραφικού έργου του Zinn, το έργο θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο.

Συνολική Εκτίμηση

Το A PEΟPLE’S HISTORY OF AMERICAN EMPIRE είναι ένα comic που γεννήθηκε από την ανάγκη των δημιουργών του να μεταφέρουν έναν λόγο, που αξίζει να διαδοθεί, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Στο έργο αυτό, έχουν διασκευαστεί μέρη από δυο βιβλία του Howard Ζinn, την πολυσέλιδη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ και το αυτοβιογραφικό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ Σ’ ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ. Αν και το πρώτο από αυτά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές, είναι γεγονός ότι η διασκευή σε comic, με τον προσεγμένο τρόπο όπου έγινε, ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη. Η δουλειά των συντελεστών, από την επιλογή των μερών των βιβλίων που διασκευάστηκαν, έως τις εικαστικές λεπτομέρειες, είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τις δυνατότητες που διαθέτει η 9η Τέχνη ως Μέσο.

Το graphic novel συνιστά μια καλή και ευχάριστη πρώτη προσέγγιση με τη δουλειά του Howard Zinn. Ασφαλώς, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιστοριογραφία, μπορεί όμως, και λόγω της εικαστικής του ιδιαιτερότητας, να παράσχει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική και σύγχρονη μέθοδο διδακτικής προσέγγισης.

Παράλληλες Προτάσεις

Το εν λόγω comic εκδόθηκε το 2008 και το 2012 μεταφράστηκε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Αιώρα, με τίτλο Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΣΕ COMIC, ενώ η ίδια εκδοτική έχει κυκλοφορήσει σε μετάφραση στη γλώσσα μας, πολλά έργα του Howard Zinn, όπως αυτά στα οποία βασίστηκε το comic, ήτοι την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ και το ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ Σ’ ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ. Εννοείται, δε, ότι το θεατρικό του έργο Ο ΜΑΡΞ ΣΤΟ ΣΟΧΟ, θεωρείται κλασικό, ενώ αξίζει να μελετήσετε τα βιβλία ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, πάλι από τις εκδόσεις Αιώρα, καθώς και το ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, από τις εκδόσεις Εξάρχεια, όπου πραγματεύεται το ζήτημα της πολιτικής ανυπακοής, που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Αμερικανό διανοούμενο, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ενδιαφέροντα και ιστορικού περιεχομένου comics, προτείνονται ανεπιφύλακτα όλα τα “εικονογραφημένα ντοκιμαντέρ” του Joe Sacco, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η ιστορική μυθοπλασία των REBELS, του Brian Wood, που διαδραματίζεται κατά τον αμερικανικό εμφύλιο. Αναφορικά με την αμερικανική πολιτική ζωή, προτείνεται η σάτιρα BIRTH OF A NATION, των Aaron Mc Gruder, Reginald Hudlin και Kyle Baker.

Κατά τα λοιπά, πολλά άλλα επιστημονικά συγγράμματα έχουν διασκευαστεί ή αποδοθεί σε comics, και ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό ανάγνωσμα θα ήταν το ΤΗΕ CARTOON INTRODUCTION TO PHILOSOPΗΥ, από τον Michael Patton.