Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Isao Takahata

Από καρκίνο του πνεύμονα

Ο βετεράνος σκηνοθέτης και συνιδρυτής των Studio Ghibli, Isao Takahata, έφυγε από τη ζωή, στα 82 του, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Isao γεννήθηκε το 1935 στο Ise και αφού επέζησε των Αμερικανικών επιδρομών, αποφοίτησε το 1959 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, με πτυχίο στη Γαλλική φιλολογία. Η καριέρα του στη βιομηχανία του animation ξεκίνησε από την Toei Animation, όπου εκτελούσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη, με μέντορά του τον Yasuo Ōtsuka. Το 1968, κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, THE GREAT ADVENTURE OF HORUS, PRINCE OF THE SUN, με βασικό animator τον Hayao Miyazaki! Όμως, δεν πήγε καθόλου καλά εισπρακτικά, με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του. Έτσι, το 1971, έφυγε από την Toei και αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Miyazaki.

Στη συνέχεια, πήγαν στην Zuiyo Eizo, μετέπειτα Nippon Animation. Το 1974, έκαναν το HEIDI, GIRL OF THE ALPS και μετά από συνολικά δέκα χρόνια έφυγαν, ιδρύοντας τα Studio Ghibli, το 1985, ένα χρόνο μετά την επιτυχία του  NAUSICAA OF THE VALLEY OF THE WIND, του Miyazaki. To 1988, κυκλοφόρησε την ταινία-ορόσημο GRAVE OF THE FIREFLIES, ενώ ακολούθησαν το ONLY YESTERDAY το 1991, το POM POKO το 1994 και το MY NEIGHBORS THE YAMADAS το 1999.

Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε, ήταν το προτεινόμενο για όσκαρ, THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA, το 2013.