A Place Further Than The Universe

Τιναφτόρε;;;

Τι συμβαίνει όταν το slice of life συναντάει την περιπέτεια; Μάλλον κάτι σαν το SORA YORI MO TOOI BASHO, μας απαντάει η Madhouse.

Το A PLACE FURTHER THAN THE UNIVERSE, αγγλιστί, είναι η πιο πρόσφατη σειρά anime της πασίγνωστης Madhouse, καθώς ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου και έχει κάνει μεγάλο ντόρο, παρ’ όλη την, φαινομενικά, απλή θεματική του. Μία μαθήτρια Λυκείου, η Mari Tamaki, θέλει να ζήσει τη ζωή της, αλλά είναι αναβλητική και ντρέπεται να κάνει το πρώτο βήμα. Τότε, συναντά μία άλλη μαθήτρια, την Shirase Kobuchizawa, η οποία εργαζόταν σκληρά, προκειμένου να μαζέψει ένα εκατομμύριο yen και να πάει στην Ανταρκτική! Γιατί πριν τρία χρόνια είχε πάει η μητέρα της, οποία αγνοείται από τότε! Την ερευνητική αποστολή είχαν οργανώσει απλοί πολίτες και έκτοτε προσπαθούν να οργανώσουν εκ νέου αποστολή, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. Κάπου εδώ, έρχονται οι δύο προαναφερθείσες μαθητριούλες, μαζί με άλλες δύο που συνάντησαν στην πορεία, για να συνδράμουν στην πραγματοποίηση της αποστολής στην Ανταρκτική, προκειμένου να μάθουν τι απέγινε η μητέρα της Shirase.

Ο τίτλος της σειράς είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε η μητέρα της Shirase, Takako, ενώ πρόκειται για ένα original anime και όχι για μεταφορά κάποιου manga. Από τις 27 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε και μεταφορά σε manga, δια χειρός Nene Yoimachi, λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή του anime, τον περασμένο Ιανουάριο. Οπότε, υπήρχε αρχικά μία γενική ανησυχία, καθώς πρόκειτι για original story, αλλά η σειρά είναι πολύ καλοσχεδιασμένη (ειδική μνεία στα τοπία), τα φωνητικά και ηχητικά είναι προσεγμένα, ενώ το σενάριο του Jukki Hanada, που είχε κάνει το screenplay των STEIN’S GATE και NO GAME NO LIFE, ας πούμε ότι τρώγεται…

Τα καλά της ιστορίας εντοπίζονται στους συμπαθητικούς χαρακτήρες και το γενικό feelgood κλίμα, το οποίο δεν διστάζουν να τσαλακώσουν, με κάποιες διάσπαρτες δύσκολες στιγμές, που βέβαια είναι πολύ πιθανό να προκύψουν σε ένα τόσο δύσκολο και μεγάλο ταξίδι, καθώς διασχίζουν σχεδόν το 1/4 της Γης. Πόσο μάλλον, όταν το κάνουν τέσσερις ανώριμες μαθήτριες Λυκείου, που πιστεύουν ότι όλα είναι εύκολα και ρόδινα και καταλήγουν να έρχονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες φοβίες τους. Το κακό είναι πως το slice of life κομμάτι υπερκεράζει το adventure κομμάτι, με αποτέλεσμα η “ρουτίνα” της καθημερινότητας να σπάει συχνά-πυκνά τον ρυθμό της σειράς. Το ταξίδι, ενδεικτικά, ξεκινά στα μέσα της σειράς και μέχρι τότε έχει αρκετά slice-of-life fillers, που κόντεψαν να με κάνουν να εγκαταλείψω.

Το μόνο που με κράτησε στα πρώτα επεισόδια, ήταν η γενική καλή ατμόσφαιρα και το premise. Ήθελα να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια, σε αυτό το τρελό ταξίδι από Ιαπωνία στην Αυστραλία και μετά Ανταρκτική, ενώ μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι αυτή η σειρά ήταν νούμερο ένα σε τηλεθέαση στην Ιαπωνία. Μάλλον τα ίδια στοιχεία κράτησαν πολύ κόσμο, γιατί, κατά γενική ομολογία, θεωρήθηκε πετυχημένη. Όμως, μην ξεχνάμε πως η χειμωνιάτικη σεζόν των anime φέτος ήταν μία από τις πιο αδύναμες των τελευταίων ετών. Τουλάχιστον η ανοιξιάτικη αναμένεται πολύ δυνατή.

In a nutshell, το A PLACE FURTHER THAN THE UNIVERSE είναι μία συμπαθητική σειρά, που προσπαθεί μέσα σε μόλις 13 επεισόδια να ισορροπήσει ανάμεσα σε ρεαλιστική καθημερινότητα, slice-of-life anime και περιπέτεια, κάποιες φορές με πετυχημένο τρόπο, ενώ άλλες φορές χάνει τη μπάλα.

Όμως, στην τελική, έτσι είναι και η ίδια η ζωή. Δεν μπορούν να είναι όλα τέλεια και χρειάζεται που και που μία δόση τρέλας, σαν αυτή που είχε η Shirase, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας στο μονοπάτι της ζωής, όπου όλα μπορούν να συμβούν…