Infidel #1

Μια ενδιαφέρουσα αποτύπωση του σύγχρονου τρόμου
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Infidel #1

WriterPornsak PichetshoteArtistAaron CampbellPublisherImage Comics

Εξώφυλλο όπου κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, μια γυναίκα με μαντήλα στο κέντρο και από πάνω της, ένα χέρι από κάποιο εξώκοσμο ον, να προσπαθεί να τη γραπώσει. Ο τίτλος του comic INFIDEL, δηλαδή άπιστος-η.

Με την πρώτη ματιά σκέφτηκα ότι πρόκειται για ένα ακόμα comic αναφορικά με τη διαφορετικότητα, τη θρησκεία και γενικότερα την ισλαμοφοβία που επικρατεί στον δυτικό κόσμο. Ωστόσο, το γεγονός ότι η νεαρή μουσουλμάνα κατοικεί σε ένα σπίτι στοιχειωμένο από οντότητες που τρέφονται με την ξενοφοβία, με παρακίνησε να διαβάσω το τεύχος.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η περιέργεια μου να δω πώς θα τα κατάφερνε ο, γνωστός ως editor, Pornsak Pichetshote, στο πρώτο του εγχείρημα ως συγγραφέας. Το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο. Στην ουσία, η ιδέα παρουσίασης ενός σύγχρονου horror αφηγήματος, φαίνεται να πιάνει τόπο. Στην εποχή μας, ο κυρίαρχος φόβος δεν κατοικεί στον κόσμο του παραφυσικού, αλλά μέσα στους “άλλους”. Η καλλιέργεια της άγνοιας, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οδηγούν στην ανάπτυξη του τρόμου, που εδραιώνεται στην κοινωνία, υποδουλώνοντας τη μισή και δαιμονοποιώντας την υπόλοιπη. Αυτή την καθολική νίκη του τρόμου καταφέρνει να αποτυπώσει εδώ ο Pornsak, σε συνδυασμό με την αριστοτεχνική εικονογράφηση του Aaron Campbell.

Η κεντρική ιδέα καθιστά αναγκαία την αναφορά σε θέματα όπως το ζήτημα της μαντίλας, ή τη θέση της γυναίκας στη μουσουλμανική κοινωνία. Ευτυχώς, στο πρώτο τεύχος τουλάχιστον, δεν παρακολουθούμε την ενίσχυση επιχειρημάτων υπέρ μιας άποψης. Ταυτόχρονα, δεν αντικρίζουμε ούτε την ταύτιση χαρακτήρων με κάποια θέση, εκτός από την αποτύπωση των φόβων τους από την οπτική του κάθε ενός. Αναμένουμε μια εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.