Brian Michael Bendis' Daredevil

Η πτώση ενός ήρωα και η άνοδος ενός συγγραφέα...

Ιστορία

Με το run τους στο Daredevil, o Brian Michael Bendis και ο βασικός συνεργάτης στο κομμάτι του artwork, Alex Maleev, μας εισάγουν σε έναν νέο κόσμο του μασκοφόρου υπερήρωα. Πιο σκοτεινό, πιο καταθλιπτικό και πιο μουντό, αλλά παράλληλα αρκετά ρεαλιστικό. Βασικός κορμός της σειράς, αποτελεί η αποκάλυψη πως ο τυφλός δικηγόρος Matt Murdock και ο μασκοφόρος Daredevil, στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο πρόσωπο. Και αυτή η αποκάλυψη είναι που καθορίζει την πορεία του run.

Το βασικό αυτό plot twist με την αποκάλυψη της ταυτότητας του Daredevil, παραμένει το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός που έλαβε χώρα σε αυτές τις σελίδες, αλλά στο πρώτο τεύχος δεν γίνεται καν αναφορά σε αυτό το γεγονός, με την αποκάλυψη να γίνεται πέντε τεύχη αργότερα. Παρ’ όλα αυτά το πρώτο τεύχος είναι ένα μικρό διαμάντι, το οποίο ξεκίνα επίσης με ένα άλλο σοκαριστικό γεγονός. O Kingpin προδίδεται και μαχαιρώνεται πισωπλατα, σαν τον Καίσαρα, από τα πρωτοπαλίκαρά του. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα γεγονότα έχουν μείνει στην Ιστορία.

Τι Μας Άρεσε

O Bendis είναι μια μηχανή παραγωγής ιδεών. Μπορεί να μην μας αρέσουν πάντα οι ιδέες του, αλλά όποιος ήρωας περνάει από τα χέρια του, δεν είναι ποτέ ξανά ο ίδιος στη συνέχεια. Φανταστείτε να είστε αναγνώστες το 2001, και στην τελευταία σελίδα ενός τεύχους της αγαπημένης σας σειράς, να διαβάζετε ότι αποκαλύπτεται δημόσια η ταυτότητα του Daredevil. Μπουυυυμ! Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω. Όλα τα γεγονότα που ακολουθούν μετά είναι απρόβλεπτα, και ο αναγνώστης απλά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Η πτώση του Kingpin είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην πτώση του Daredevil. Οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο συνδεδεμένοι μεταξύ τους, που οι ζωές τους ακολουθούν παράλληλους δρόμους. Αυτή η μεταξύ τους σχέση  βρίσκεται στο φόντο όλων αυτών των γεγονότων. Και οι χαρακτήρες στη σειρά αρχίζουν να αναρωτιούνται, και έμμεσα και εμείς οι αναγνώστες, μήπως ο Daredevil είναι ο πραγματικός Kingpin του εγκλήματος στο Hell’s Kitchen;

Ο τρόπος με τον οποίο το ένα γεγονός οδηγεί στο άλλο, είναι σεναριακά αριστοτεχνικός. Η σκηνή της δολοφονίας εξαιρετική, η σκηνή της αποκάλυψης εξαιρετική. Ο Bendis προοικονομεί συνεχώς τι θα συμβεί στην πορεία του run, με πολλά έξυπνα panels και σκηνές, αλλά στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις. Όμως, αν ξαναδιαβάσει κάποιος ολόκληρο το run, θα διαπιστώσει τα απανωτά hints.

Και αν το 50% (και ίσως λίγο παραπάνω) της επιτυχίας οφείλεται στον συγγραφέα, εξίσου σημαντικό ρόλο είχε στην επιτυχία και το artwork του Maleev. Το δίδυμο συνεργάστηκε σε πάρα πολλά comics, αλλά η καλύτερη τους συνεργασία είναι αυτή. Tα μουντά χρώματα, το σκοτεινό ύφος που έχει η σειρά, είναι τα στοιχεία που αποδίδουν τέλεια την ψυχοσύνθεση του Daredevil. Το τρίτο τεύχος του run δεν έχει καν λόγια, και όμως είναι ένα από τα καλύτερα τεύχη του run, χάρη στις ικανότητες των δύο δημιουργών.

Τι Μας Ενόχλησε

Συνήθως μου είναι δύσκολο να αναφέρω τι με ενοχλεί, όταν γράφω για ένα comic στα Comicdom Files, γιατί προφανώς αναφερόμαστε στα καλύτερα comics που έχουν γραφτεί, αλλά με τον Bendis στο τιμόνι δεν είναι δύσκολο να βρω ψεγάδια. Όλες οι αδυναμίες του, όλοι οι λόγοι για τον οποίο τον κρίνουμε αυστηρά σε όλα τα comics του, είναι εδώ. Αργό pacing, διάλογοι βγαλμένοι από σαπουνόπερα, κ.λπ., αλλά εδώ δεν μπορούν να σε προβληματίσουν, καθώς είναι όλα κομμάτια της ταυτότητας του comic.

Επιπλέον, να αναφέρω ότι αν κάποιος διαβάσει οποιοδήποτε άλλο comic του Bendis και μετά αποφασίσει να ασχοληθεί με το run του στο DAREDEVIL, θα διαπιστώσει αρκετές ομοιότητες σε ό,τι αφορά τα διάφορα subplots, οπότε ίσως κάποιες εξελίξεις να μην τον εντυπωσιάσουν. Ήρωες που χάνουν τον δρόμο τους και τρελαίνονται, villains που δεν είναι τόσο κακοί τελικά, αλλά κινούνται σε πιο γκρι πεδία και σχηματίζουν special bonds και συμμαχίες με τους ήρωες, χαρακτήρες που ο Bendis μισεί και κατά συνέπεια τους ξεφορτώνεται, είναι κάποια από τα plots που έλαβαν χώρα σε διάφορα comics υπό την πένα του.

Αν, όταν ήταν στους X-Μen, έπαιρνε έναν χαρακτήρα από τον κάδο των αχρήστων, μόνο και μόνο για να τον σκοτώσει πέντε τεύχη μετά, επειδή δεν του άρεσε, πιθανώς να εξοργιζόμουν. Και ενδεχομένως οι fans του χαρακτήρα στον οποίο ο Bendis το έκανε αυτό, όταν ήταν στο Daredevil, να τρελάθηκαν το ίδιο. Αλλά η ιστορία ήταν τόσο καλογραμμένη, που για όλους τους νέους αναγνώστες, που δεν είχαμε συναισθηματικό δέσιμο με τον χαρακτήρα αυτόν, το γεγονός ήταν απλά ασήμαντο.

Συνολική Εκτίμηση

Στο Top 100 Marvel Comics, με το οποίο οι συντάκτες του Comicdom αποχαιρετήσαμε το 2017, είχα πει πως το run του Bendis στο DAREDEVIL ήταν το πρώτο run μετά το επικό και καθοριστικό πέρασμα του Miller από τον ήρωα, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί με το έπος του. Προφανώς, ήταν μια υπερβολή, καθώς το run του Miller βρίσκεται αρκετά σκαλοπάτια πάνω, αλλά αν θελήσουμε πιθανώς να αποδώσουμε σε κάποιον την “δεύτερη θέση” αυτή σίγουρα ανήκει στον Bendis. Είναι το run που έκανε τους αναγνώστες να αγαπήσουμε ξανά αυτόν τον ήρωα.

Και ο Bendis και ο Maleev είναι εξίσου ταλαντούχοι, αλλά έχουν και αρκετές αδυναμίες. Όμως, στο συγκεκριμένο run, βρίσκονται στα καλύτερα τους και η συνεργασία αυτή είναι, δίχως αμφιβολία, ό,τι καλύτερο έχουν προσφέρει στο χώρο της 9ης τέχνης. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ και, προφανώς, οι περισσότεροι συντάκτες του Comicdom, που το κατατάξαμε ως το καλύτερο “Bendis comic”, στο Top 100 της Marvel.

Παράλληλες Προτάσεις

Αμέσως μετά την αποχώρηση του Bendis, τον τίτλο τον ανέλαβε ο συγγραφέας Ed Brubaker και ο σχεδιαστής Michael Lark, και όσο και δύσκολο και αν είναι να διαδεχτείς ένα τέτοιο run, το νέο δίδυμο εξακολούθησε να κρατάει ψηλά τη σημαία της σειράς. Οι δημιουργοί, διατηρώντας το ύφος των προκατόχων τους, έδωσαν νέα πνοή στον ήρωα, χάρη στην κατασκοπική αισθητική που πρόσθεσαν στον τίτλο.

Οι Bendis και Maleev συνεργάστηκαν και σε άλλες σειρές, αλλά καμία δεν επανέλαβε την επιτυχία αυτής της σειράς. Αν μπορούσα να επιλέξω κάποιες που αξίζει να επικεντρώσετε την προσοχή σας, αυτές είναι το SPIDER-WOMAN και το MOON KNIGHT, αλλά θα συνιστούσα να κρατήσετε μικρό καλάθι. Επίσης, το ALIAS, (γραμμένο από τον Bendis, σε σχέδιο Michael Gaydos) είναι ένα comic που αρέσει σε πολύ κόσμο, αλλά εμένα προσωπικά δεν με συγκινεί.

Πάντως, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να αναφέρω πως αν υπάρχει κάτι που να άξιζε πραγματικά από την πορεία του Bendis στους Avengers, αυτό είναι η σειρά DARK AVENGERS, βασισμένη σε μια πολύ καλή ιδέα του συγγραφέα, και μια από τις μεγαλύτερες “ένοχες απολαύσεις” μου.