DC Nation #0

Δύο στα τρία πετυχημένα ορεκτικά...

Το DC NATION #0 είναι ένα one-shot, από αυτά που συνηθίζει η DC, το οποίο λειτουργεί ως πρόλογος για τα events που θα ακολουθήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για τρία events. Το πρώτο είναι ο γάμος του Batman με την Catwoman, που θα λάβει χώρα στο BATMAN #50, το δεύτερο είναι το mini-series MAN OF STEEL, που θα αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του Bendis με τον Superman και θα προηγηθεί της ανάληψης των ACTION COMICS και SUPERMAN από τον συγγραφέα, και το τρίτο δεν είναι άλλο από το mini-series NO JUSTICE, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων τίτλων (ήδη έχουν ανακοινωθεί οι JUSTICE LEAGUE, JUSTICE LEAGUE DARK και JUSTICE LEAGUE ODYSSEY).

Το ξεκίνημα γίνεται με την ιστορία του Batman, από τους Tom King και Clay Mann. Βέβαια η “Your Big Day” είναι ιστορία του Batman εν τη ευρεία εννοία, καθώς ο Σκοτεινός Ιππότης δεν εμφανίζεται καθόλου, όπως δεν εμφανίζεται ούτε η Catwoman. Ποιός είναι ο πρωταγωνιστής, λοιπόν; Ποιος άλλος από τον αιώνιο εχθρό Joker, ο οποίος, έχοντας μάθει τα νέα για τον επικείμενο γάμο, έχει εισβάλει στο σπίτι ενός τυχαίου αγνώστου, τον έχει κρατήσει όμηρο και μαζί περιμένουν τον ταχυδρόμο να φέρει το προσκλητήριο του γάμου. Που όλοι ξέρουμε ότι δε θα έρθει ποτέ. Αν σας φαίνεται χαοτική η ιστορία, δεν είστε οι μόνοι. Κι όμως, είναι μια από τις καλύτερες short stories, με έξοχους διαλόγους, που πιάνει πολύ πετυχημένα το πνεύμα του Joker.

Σειρά παίρνει η ιστορία του Superman, “Office Space” (Brian Michael Bendis και José Luis García-López), η οποία επίσης δεν δίνει βάρος στον κεντρικό ήρωα, υπό μία άλλη έννοια, φυσικά. Το βάρος πέφτει στον Clark Kent, και όχι στον Superman, και όλη η ιστορία εξελίσσεται στα γραφεία της Daily Planet, όπου ο Perry White έχει μαζέψει όλο του το δημοσιογραφικό δυναμικό για ένα κήρυγμα, αλλά και για να ανακοινώσει ότι η Lois Lane δεν εργάζεται πια στην εφημερίδα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει μια νέα ρεπόρτερ, τη Robinson Goode, η οποία δηλώνει μεγάλη fan του Clark. Η ιστορία ρίχνει τους σπόρους για τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά γενικά δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε, όντας πολύ βαρετή και διεκπεραιοτική. Ειδικά, δε, ο Perry White, που είναι ο βασικότερος πρωταγωνιστής, μου φάνηκε αρκετά out of character.

Φινάλε γίνεται με την ιστορία της Justice League, ένα prelude για το NO JUSTICE, στο οποίο μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό και τη δράση, και βρίσκουμε τη Justice League να έχει χωριστεί σε ομάδες, για να αντιμετωπίσει την απειλή των Omega Titans, που προέκυψε από το σπάσιμο του Source Wall. Οι ομάδες αυτές είναι η Team Entropy (Batman, Lobo, Deathstroke, Lex Luthor, Beast Boy), Team Mystery (Superman, Martian Manhunter, Sinestro, Starfire, Starro), Team Wonder (Wonder Woman, Doctor Fate, Zatanna, Raven, Etrigan) και Team Wisdom (Cyborg, Flash, Robin, Atom, Harley Quinn). Σίγουρα πρόκειται για την ιστορία με την περισσότερη δράση, με έναν πολύ διαφορετικό τόνο από τις άλλες δύο.

Συνολικά, το DC NATION #0 είναι ένα χορταστικό τεύχος, σε τιμή σχεδόν τσάμπα ($0.25). Οι ιστορίες του Batman και της Justice League προκαλούν σίγουρα το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να μάθει τη συνέχεια, αλλά δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ιστορία του Superman. Όπως και να ‘χει, πάντως, πρόκειται για ένα τεύχος απαραίτητο για κάθε DC fan, αλλά και προτεινόμενο για οποιονδήποτε θέλει να τσεκάρει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο DC Universe.