Έφυγε Από Τη Ζωή Ο William Vance

Ο σχεδιαστής του θρυλικού XIII

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Γαλλοβελγική σκηνή έχασε σε ηλικία 82 ετών, έναν θρυλικό δημιουργό, τον συγγραφέα και σχεδιαστή William Vance, μετά από χρόνια μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον.

Ο κατά κόσμον William Van Cutsem γεννήθηκε στο Άντερλεχτ του Βελγίου, το 1935, και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών των Βρυξελλών. Το 1962, ξεκίνησε η μακρά συνεργασία του με το περιοδικό TINTIN, όπου έκανε τα HOWARD FLYNN, BRUNO BRAZIL, RAMIRO και BRUCE J. HAWKER (του οποίου τα τρία πρώτα άλμπουμ μεταφράστηκαν στα Ελληνικά από τη Μαμούθ), καθώς και συνέχισε τις περιπέτειες του BOB MORANE.

To 1984, ήρθε η μεγάλη του επιτυχία, σε σενάριο Jean Van Hamme, με τον τίτλο XIII. Ο Δεκατρία είναι ένας άντρας με αμνησία, που προσπαθεί να βρει τη μνήμη του και το μόνο στοιχείο για την ξεχασμένη του ζωή είναι ένα τατουάζ που έχει πάνω του, το Ρωμαϊκό 13. Η αρχή έγινε από το SPIROU και μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Vance είχε σχεδιάσει 18 άλμπουμ. Η σειρά συνεχίζεται, μέσω επιγόνων, μέχρι και σήμερα, ενώ έχει κυκλοφορήσει μέχρι και τηλεοπτική σειρά, αλλά και βιντεοπαιχνίδι adventure.

Ο William Vance θα ζει για πάντα, μέσα από το αξέχαστα ρεαλιστικό και απίστευτα εκφραστικό artwork του, που μας χάρισε απλόχερα για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.