When The Wind Blows

O Dr. Strangelove σε comic εκδοχή

Ιστορία

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο Jim και η Hilda Bloggs είναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων Άγγλων, που ζουν στην εξοχή. Η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση υφίσταται ακόμα. Εσχάτως, όμως, τα νέα δεν ακούγονται καλά, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για επικείμενη επίθεση των Σοβιετικών με πυρηνικά όπλα. Ο κύριος Βloggs, θορυβημένος από τα δημοσιεύματα, αρχίζει να μετατρέπει την επαρχιακή κατοικία του σε πυρηνικό καταφύγιο, χρησιμοποιώντας κάποια παλιά κυβερνητικά εγχειρίδια.

Τελικά, η επιδρομή και ο βομβαρδισμός συμβαίνουν πράγματι και το διαμορφωμένο σπίτι των Bloggs τους εξασφαλίζει, αρχικά, την επιβίωση. Σταδιακά, οι συμπαθητικοί συνταξιούχοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις επιπτώσεις του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Η περιπέτειά τους, που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι και την αυλή τους, θα τους οδηγήσει σε επίκληση κάθε πιθανής και ξεχασμένης ελπίδας.

Τι Μας Άρεσε

Το εν λόγω graphic novel είναι ένα ξεκάθαρα αντιπολεμικό έργο, γραμμένο με σκοπό να προβληματίσει. Εκθέτει τον παραλογισμό των εξοπλιστικών ανταγωνισμών, θυμίζοντας ότι ο πυρηνικός πόλεμος, είναι ακραία καταστροφικότερος για τον άνθρωπο και τη φύση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος συμβατικού πολέμου. Επόμενο είναι, λοιπόν, η κεντρική ιδέα και το σενάριο να αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία αυτού του δημιουργήματος. O Raymond Briggs επιστρατεύει πολύ δυναμικά τον κυνισμό και το μαύρο χιούμορ, προκειμένου να θίξει τα ζητήματα που επιθυμεί, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να επισημάνει πως η ημιμάθεια, αλλά και η τυφλή πίστη στην υφιστάμενη πολιτική, μπορούν να έχουν εξ ίσου ολέθρια αποτελέσματα. Ο Briggs εστιάζει στον μέσο Βρετανό πολίτη και ταυτόχρονα εκθέτει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Για παράδειγμα, ο απλοϊκός αλλά ουσιώδης τρόπος σκέψης της Hilda, έρχεται σε αντίφαση με το περισπούδαστο ύφος του ημιμαθούς Jimm.

Οι ειρωνείες που λαμβάνουν χώρα στις σελίδες του WHEN THE WIND BLOWS είναι και το στοιχείο εκείνο που ξεχωρίζει στο έργο. Την ίδια στιγμή, το artwork δεν αποτελεί την επιτομή της 9ης τέχνης, ωστόσο, έχει μια βαθιά γλυκύτητα και αφήνει μια καρτουνίστικη αίσθηση. Εκτιμώ ότι ταιριάζει απόλυτα με το θέμα και το ιδιαίτερο χιούμορ του έργου, καθώς προσδίδει αυτή την απαραίτητη χαλαρότητα στην αφήγηση, εξισορροπώντας το τελικό αποτέλεσμα.

Τι Μας Ενόχλησε

Από τεχνικής άποψης, το γεγονός ότι σε πολλά καρέ το κείμενο κάλυπτε σχεδόν το 1/3 της εικόνας. Θα μπορούσε ο δημιουργός να δίνει λίγο χώρο στο εικαστικό κομμάτι να αναπνεύσει. Βέβαια, για μια ακόμη φορά, η ενόχληση βρίσκεται στο περιεχόμενο, τον συμβιβασμό με τον πυρηνικό όλεθρο.

Συνολική Εκτίμηση

To WHEN THE WIND BLOWS εκδόθηκε πριν από 36 χρόνια, σε μια εποχή όπου ο ψυχρός πόλεμος ήταν ακόμη πραγματικότητα. Ωστόσο, τόσα χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο στα ουσιώδη. Μπορεί να μην υπάρχει πια η υπερβολή της εξοπλιστικής υπεροχής, αλλά πόσο απέχει η ένταση των αντιπαραθέσεων από την παράνοια εκείνης της ιστορικής περιόδου; Η ευκολία με την οποία συχνά εκστομίζεται η φράση “Κιμ, πάτα το”, ή το ότι “το κουμπί” είναι πάντα δύο μέτρα μακριά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δείχνει ότι έχουμε μάθει να ζούμε με “τη Βόμβα”.

Επίσης, το έργο μας υπενθυμίζει ότι η ημιμάθεια είναι εξίσου καταστροφική. Ταυτόχρονα, η επιλογή ενός ζευγαριού συνταξιούχων ως πρωταγωνιστών, αναδεικνύει τη σημασία του μέσου ανθρώπου πάνω στο ζήτημα, ενώ το σατιρικό του ύφος κατακρίνει τις κυβερνητικές κινήσεις “διασφάλισης της ειρήνης και των πολιτών”. Μέσα, λοιπόν, από μια σκοτεινή και ταυτόχρονα κωμική πλευρά, το έργο αυτό, με αλλεπάλληλα χτυπήματα, αφήνει τον αναγνώστη εμβρόντητο, απέναντι σε μια πιθανότατη εκδοχή της πραγματικότητας. Ένα πραγματικά αφοπλιστικό pre/post-apocalyptic graphic novel.

Παράλληλες Προτάσεις

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το WHEN THE WIND BLOWS έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων σκηνοθετημένη από τον Jimmy Murakami, της οποίας το soundtrack κερδίζει ακόμη περισσότερο της εντυπώσεις, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται ονόματα καλλιτεχνών όπως ο Roger Waters, ο David Bowie και οι Genesis. Στον μουσικό κόσμο, το έργο ενέπνευσε και τους Iron Maiden, οι οποίοι το 2010 έγραψαν και ομώνυμο κομμάτι.

To THE SNOWMAN, ένα βιβλίο χωρίς λόγια, μόνο εικόνες, είναι ένα ακόμη από τα ονομαστά έργα του Raymond Briggs, ενώ το ζεύγος Bloggs εμφανίζεται σε ένα ακόμη graphic novel του δημιουργού, το GENTLEMAN JIMM.
Εννοείται ότι δεν γίνεται να μην προταθεί παράλληλα το κλασικό φιλμ DR. STRANGELOVE του Stanley Kubrick.