Top 10 Ποδοσφαιρικών Comics

Τα καλύτερα comics με πρωταγωνιστή των βασιλιά των σπορ

Έφτασε και πάλι εκείνη η περίοδος με την οποία οι ποδοσφαιρόφιλοι ορίζουν τις τετραετίες και τα καλοκαίρια τους. Η τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου 2018 είναι εδώ! Δεν μπορούσα να μείνω ανεπηρέαστος από τον πυρετό των ημερών, οπότε αποφάσισα να ετοιμάσω μια λίστα με 10 comics σχετικά με τον βασιλιά των σπoρ. Το τάβλι, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι που επηρέασε… ώπα λάθος, αυτό είναι για άλλο άρθρο.

Θυμάμαι πριν δέκα χρόνια, μου είχε κάνει εντύπωση μια σειρά διαφημιστικών της ισπανικής τηλεόρασης, που αναφέρονταν στο Euro 2008 και όπου ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Ισπανίας φορούσαν εξωσκελετούς τύπου Iron Μan, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάτι “ποδοσφαιρικούς” Decepticons! Η σειρά των διαφημιστικών λεγόταν Cuatrobots, από το όνομα του καναλιού (cuatro) που είχε γυρίσει τα video. Με τον τρόπο αυτό, διαπίστωσα ότι το ποδόσφαιρο συνέχιζε να ασκεί τη γοητεία του και στην 9η Τέχνη.

Η γηραιά ήπειρος και πιο συγκεκριμένα η Αγγλία έχει να επιδείξει μεγάλη παραγωγή επί του συνδυασμού ποδοσφαίρου και comics, καθώς το άθλημα ήταν πάντα πιο δημοφιλές απ’ ότι στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι εικονογραφημένες ποδοσφαιρικές περιπέτειες γνώρισαν μεγάλες δόξες στη Βρετανία, την περίοδο μεταξύ 1950 και μέχρι περίπου τα μέσα των 90s, με ιδιαίτερη ένταση τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80. Τυχαίνει δε, η περίοδος της παρακμής των ποδοσφαιρικών comics να ταυτίζεται με την έναρξη της νέας εποχής για το ποδόσφαιρο, που άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, βιομηχανία που σχετίζεται με το θέαμα στον κόσμο.


Τα comics με θεματική το ποδόσφαιρο, πήραν ιστορικά τη σκυτάλη από εκείνα που πραγματεύονταν ιστορίες από μάχες στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επικαιρότητα έτρεχε, ο πόλεμος σταδιακά ξεθώριαζε στις μνήμες και πλέον ο κόσμος ήθελε να αφήσει πίσω του τη σκληρή εποχή. Οι ήρωες των γηπέδων ήταν καταλληλότερα ινδάλματα προς ταύτιση από εκείνους των χαρακωμάτων και αυτό είχε μεγάλη διάρκεια για τα επόμενα σχεδόν 40 χρόνια. Άλλωστε, τα ποδοσφαιρικά comics δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτε από τα υπερηρωικά. Όλοι οι χαρακτήρες που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα superhero comic υπάρχουν και στο ποδοσφαιρικό. Ο βασικός ήρωας, η ομάδα, οι νεαροί φερέλπιδες, οι παλαίμαχοι, οι σύμβουλοι που δεν αγωνίζονται, αλλά και αντίστοιχοι rivals, είναι όλοι εκεί και μάλιστα πολύ πιο χειροπιαστοί από τους fiction χαρακτήρες.

Περιοδικά όπως τα αγγλικά THE FOOTBALL COMIC (1953), SCORE N’ ROAR, SCORCHER, TIGER, EAGLE, φιλοξένησαν ιστορίες και strips όπως τα HOT SHOT HAMISH, MIGHTY MOUSE, BOBBY OF THE BLUES, NIPPERκαι πολλές ακόμα, κάποιες εκ των οποίων θα βρείτε και σε αυτή τη λίστα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το άθλημα δεν γνώρισε την ίδια ανταπόκριση στα λαοφιλή comics. Στις ΗΠΑ, ως ποδόσφαιρο νοείται εκείνο το άθλημα που παίζεται με τα χέρια, με μια μπάλα όχι σφαιρικού σχήματος και με κανόνες που θυμίζουν rugby. To soccer είναι άθλημα πιο δημοφιλές στο γυναικείο φύλο και με εξαίρεση κάποια εξώφυλλα των τίτλων του κόσμου του ARCHIE, δεν κατάφερα να βρω κάτι πιο αντιπροσωπευτικό. Συνεπώς η παρακάτω λίστα, αποτελείται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά comics, στην πλειοψηφία τους βρετανικά. Σε κάθε περίπτωση δε, αποτελεί έναν καλό μπούσουλα προς διερεύνηση αυτού του ψιλοξεχασμένου είδους της 9ης Τέχνης.

10

Roberto Baggio Matchwiner

Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ιστοριών, όπως για παράδειγμα εκείνη η ιστορία με τον αγώνα ζωής και θανάτου στο Κίεβο το 1942. Το παγκόσμιο κύπελλο ειδικότερα περιλαμβάνει πολλές ποδοσφαιρικές ιστορίες, όπως ο τελικός των αυτοκτονιών του 1950, το χέρι του θεού το 1986, η αποβολή του Zinedine Zidane στον τελικό του 2006 και, φυσικά, το χαμένο πέναλτι του Roberto Baggio το 1994. Στην δέκατη θέση της λίστας, ένα comic για τον ποδοσφαιριστή εκείνο που κατάφερε να φέρει την Ιταλία στον τελικό, αλλά να γίνει ο μοιραίος παίχτης. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι το εν λόγω comic έγινε για διαφημιστικούς σκοπούς της εταιρίας αθλητικών Diadora, ωστόσο είναι και αυτό μια επιτυχία του Μέσου.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1