Sinestro Corps War

H ιστορία-ορόσημο του Green Lantern

Η Ιστορία

O Geoff Johns ανέλαβε το 2004 την επιστροφή του αυθεντικού γήινου Green Lantern, Hal Jordan, στο σύμπαν της DC με το GREEN LANTERN: REBIRTH. Η ιστορία που ενθουσίασε κριτικούς και αναγνώστες λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πρώτη μιας επικής τριλογίας που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας. Το δεύτερο μέρος αυτής της τριλογίας ήταν το SINESTRO CORPS WAR, ένα crossover μεταξύ των δύο τίτλων του franchise των Green Lantern.

Ο Sinestro, πρώην μέλος των Green Lantern Corps και από τους παλαιότερους archnemesis του Green Lantern, αποφασίζει να δημιουργήσει τον δικό του χρωματιστό στρατό, βασισμένο στη δύναμη τους να εμπνέουν φόβο στους αντιπάλους τους. Και το όνομα αυτών Sinestro Corps, καθώς ο στρατός υιοθέτησε το όνομα του εγωκεντρικού και απόλυτου ηγέτη του.

Αμέσως ο στρατός του, που απαρτίζεται από πρωτοκλασάτους villains της DC, όπως ο Anti-Monitor, o Superboy Prime και ο Cyborg Superman, καθώς και άλλους πρώην εχθρούς των Green Lantern Corps, επιτίθεται στην βάση των Green Lanterns, δίνωντας το εναρκτήριο λάκτισμα του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί με μια τελική μάχη στη Γη, με τους ήρωες φυσικά να επικρατούν. Οι συνέπειες του πολέμου, όμως, θα οδηγήσουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που θα καταλήξει στο BLACKEST NIGHT.

Τι μας άρεσε

Ίσως η καλύτερη ιδέα που είχε στο μυαλό του ο Geoff Johns ως συγγραφέας ποτέ, ήταν η πιο απλή ιδέα που μπορούσε να έχει κανείς για το GREEN LANTERN: την ύπαρξη δαχτυλιδιών άλλων χρωμάτων και στρατών, οι οποίοι θα ορκίζονταν στις δυνάμεις αυτών των δαχτυλιδιών. Σήμερα, οποιοσδήποτε νέος αναγνώστης ανοίγει ένα τεύχος GREEN LANTERN μπορεί να θεωρεί φυσική την ύπαρξη Red Lanterns και Blue Lanterns, αλλά πριν τον SINESTRO CORPS WAR, όπου έγινε και η εμφάνιση του πρώτου κίτρινου στρατού, η ύπαρξη αυτών δεν ήταν δεδομένη.

Ο Johns, όμως, εκτός από μια αστείρευτη πηγή ιδεών, που οφείλεται στην μεγάλη του αγάπη και τη γνώση για όλο το DC Universe, είναι και εξαιρετικός συγγραφέας. Έχει την μαγική ικανότητα να χειρίζεται πλήθος χαρακτήρων, κρατώντας τους σωστούς στη βάση τους, και να μην τους χρησιμοποιεί αυθαίρετα σε μη λογικές πράξεις, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την ιστορία του. Καταφέρνει να πλάσει από πλάνο σε πλάνο μια εξαιρετική ιστορία, που καλύπτεται από πολύ μυστήριο, και να κρατήσει στα ύψη το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Παρά τα πολύ σκοτεινά θέματα που πραγματεύεται στην ιστορία, όπως τη σχέση μεταξύ ζωής και θανάτου και την εξουσία που μπορεί να έχει κάποιος ενάντι αυτών των δύο, καταφέρνει να διατηρήσει ένα ζωντανό ρυθμό στην ιστορία με ενήλικα θέματα, χωρίς να γίνεται πολύ edgy.

Στα τεύχη του GREEN LANTERN, τα σχεδιαστικά ηνία βρίσκονται στα χέρια των ταλαντούχων Iven Reis και Ethan Van Sciver και, φυσικά, για αυτό τα τεύχη αυτά αποτελούν οπτικά αριστουργήματα. Μέσα στο χαμό των χαρακτήρων, καταφέρνουν να διατηρήσουν μια λογική και να σχεδιάζουν αψεγάδιαστους χαρακτήρες, αλλά και ένα εξαιρετικό γαλαξιακό φόντο μπροστά στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι μάχες.

Τι μας ενόχλησε

Αν και το SINESTRO CORPS WAR θεωρείται crossover δεν είναι ακριβώς τέτοιο, καθώς τα τεύχη της σειράς GREEN LANTERN διαβάζονται ευχάριστα, χωρίς κάποιος να διαβάσει τα τεύχη της δεύτερης σειράς GREEN LANTERN CORPS (με ελάχιστες νοηματικές ελλείψεις). Η δεύτερη σειρά ζει στη σκιά της ανώτερης πρώτης σειράς, καθώς υπολείπεται τόσο οπτικά, μιας και στα σχέδια του Patrick Gleason μπορείς εύκολα να βρεις ελαττώματα, ιδίως στο σχεδιασμό προσώπων, αλλά και σεναριακά, καθώς οι ιστορίες που λαμβάνουν χώρα είναι αρκετά αδύναμες. Ιδίως προς το τέλος, μάλιστα, φαίνονται να λειτουργούν σαν filler για τα πιο σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη σειρά GREEN LANTERN.

Επίσης, θα καταλάβω ότι πιθανώς αρκετούς να ενοχλήσει ο πολυδιάστατος τρόπος με τον οποίο εξελίσσει την ιστορία του ο Johns. Καθώς του αρέσει συνεχώς να κάνει teaser για γεγονότα που πρόκειται να συμβούν στην συνέχεια της σειράς, μπορεί εύκολα κάποιος να χαθεί στο πόσο γρήγορα μεταστρέφεται η προσοχή του αναγνώστη από αυτά καθ΄ αυτά τα γεγονότα, στις προφητείες και τα subplots που σπέρνει ασταμάτητα σε κάθε τεύχος. Μετά από ένα σημείο, αυτή η συνεχήW μετάβαση μεταξύ των δύο καταστάσεων, γίνεται κουραστική.

Συνολική Εκτίμηση

Πέρα από την καθοριστική ανανέωση που εισήγαγε στην μυθολογία του Green Lantern η ιστορία αυτή, αποτελεί ένα αρκετά καλογραμμένο και οπτικά ευφάνταστο έπος που έχει γίνει ορόσημο για την iστορία του Green Lantern. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε αυτή ναι μεν βγάζουν νικητές τους Green Lanterns, αλλά η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτήν την μάχη βγάζει νικητή το φόβο, που αποτελεί το συναίσθημα που δίνει δύναμη στους Sinestro Corps. Και έτσι, ηθικά νικητής από αυτήν τη μάχη βγαίνει ο Sinestro.

O Johns είχε δείξει ήδη την μεγάλη του αξία, αλλά από αυτό το σημείο και μετά η σειρά GREEN LANTERN έγινε ίσως το μεγαλύτερο must-have της DC. Κι έτσι ο Johns συνέδεσε το όνομα του με έναν ήρωα όσο ελάχιστοι έχουν κάνει στο παρελθόν. Και όλα αυτά χάρη σε μια πάρα πολύ απλή ιδέα.

Παράλληλες Προτάσεις

Η μία πρόταση που θα μπορούσε να γραφτεί σε αυτό το λήμμα, είναι οτιδήποτε έχει γράψει ο Geoff Johns. Ναι, ο συγγραφέας είναι απλά εξαιρετικός. Αλλά πιο εξειδικευμένα, για όσους τους άρεσε το SINESTRO CORPS WAR, φυσικά, όλο το πρώτο volume του GREEN LANTERN από τον Geoff Johns είναι μια καλή πρόταση, καθώς όλη η σειρά αποτελεί μια αδιάσπαστη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος – το οποίο τέλος είναι το BLACKEST NIGHT, καθώς οι ιστορίες που ακολούθησαν μετά από αυτό δεν ήταν το ίδιο καλές.

Ο Geoff Johns συνεργάστηκε με τον Ivan Reis και στο AQUAMAN, κατά το New 52, συμβάλλοντας καθοριστικά στην σύγχρονη μυθολογία του ήρωα, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στο GREEN LANTERN. Βέβαια, ποτέ δεν έφτασε στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας, αλλά παραμένει επίσης μια εξαιρετική σειρά.