Incredibles 2

Το απίθανο sequel που χρειαζόμασταν και αξίζαμε!

Η Pixar δε φημίζεται για τα πραγματικά καλά sequel της, με μοναδική εξαίρεση τα TOY STORY 2 & 3 και το CARS 3, καθότι αντιστέκεται στην τάση αυτού του αιώνα για σειριοποίηση, φτιάχνοντας νέα, ολόφρεσκα και πρωτότυπα έργα. Όμως, μετά το CARS 3, που ήταν αξιοπρεπέστατα καλό sequel, ήρθε η ώρα να δούμε μετά από 14 χρόνια τη συνέχεια των περιπετειών μιας υπερηρωικής οικογένειας που έχει πάρει μοναδική θέση στην καρδιά μας…

Η ταινία παίρνει την σκυτάλη από την πρώτη και συνεχίζει ευθύς αμέσως με τον Underminer (ελληνιστί Υπονομευτή), που είχαμε δει στο τέλος της πρώτης ταινίας, ο οποίος πάει να ληστέψει την τράπεζα της Metroville. Όμως, η απόπειρα αποτροπής της δεν πάει τόσο καλά, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να σταματήσει το πρόγραμμα υποστήριξης της οικογενείας και να βρεθούν κυριολεκτικά στοn δρόμο. Τότε, ένας ζάμπλουτος μεγιστάνας, θιασώτης της χρυσής εποχής των υπερηρώων, προτού κηρυχθούν παράνομοι παγκοσμίως, κάνει μια επαγγελματική πρόταση με κεντρικό αποδέκτη την Elastigirl / Ελαστίνα. Σκοπός του είναι η αποκατάσταση της φήμης των υπερηρώων στα μάτια του κοινού, χάρη σε μία μικροκάμερα που βρίσκεται στη νέα στολή της, που θα προβάλει όλα τα ηρωικά της κατορθώματα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να αναλάβει την οικογένεια ο Mr. Incredible / Κύριος Απίθανος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή μιας θεότρελης περιπέτειας που τα έχει όλα. Καλοσκηνοθετημένη δράση, νέους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, εξέλιξη των παλιών, συγκίνηση, αγωνία, δράμα και κωμωδία.

Στο animation εξυπακούεται ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος, καθώς έχει γίνει ακόμα πιο “ελαστικό”, πλούσιο και εμπλουτισμένο, ενώ οι σκηνές δράσεις είναι υποδειγματικές, σε σημείο που θα τις ζήλευαν υπερηρωικές live-action μεταφορές. Ενδεικτικά, θα μου μείνει η μοναδική σκοτεινή ατμόσφαιρα στη σκηνή που η Elastigirl κυνηγάει τον κεντρικό villain της ταινίας, Screenslaver, με επιρροές που φτάνουν μέχρι Frank Miller. Η εναλλαγή ανάμεσα στο συγκεκριμένο στιλ γίνεται μόνο όταν πρέπει και εκεί που πρέπει και δεν είναι all over the place. Σεναριακά, επίσης, μαζί με τα τρία προαναφερθέντα sequels, πιστεύω προσωπικά ότι επάξια έχει πάρει τη θέση της ανάμεσά τους. Ο μόνος χαρακτήρας που δεν εξελίχθηκε ήταν ο Frozone / Ψύκτρας, αλλά έτσι η ιστορία επικεντρώθηκε σε ένα πλέον σύγχρονο πρόβλημα, αγγίζοντας σωστά το ευαίσθητο και πολυσυζητημένο θέμα της πραγματικής και πρακτικής ισότητας των φύλων, μέσα από την σκοπιά μίας οικογένειας με τρία παιδιά σε διαφορετική ηλικιακή φάση και τον σύζυγο να τα μεγαλώνει, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με πράγματα που θεωρούσε αυτονόητα κι εύκολα.

Οι νέοι χαρακτήρες ήταν ένας και ένας. Ο μεγιστάνας, μετά την αρχική επιτυχία της Elastigirl αποφασίζει και φτιάχνει μία ομάδα υπερηρώων που κρύβονταν και βλέπουμε πολύ ενδιαφέροντες και πρωτότυπους υπερήρωες, με δυνάμεις β’ ή και γ’ κατηγορίας! O He-Lectrix, η Brick (που έχει βγει και σε τσαχπίνικη Lego version), ο Screech η κουκουβάγια, ο βατραχοειδής Reflux, ο χαζός τηλεκινητικός Krushauer και φυσικά η fan favorite Voyd που εκτοξεύει portals, είναι ολόφρεσκοι χαρακτήρες που στο δεύτερο μέρος της ταινίας παίζουν σημαίνοντα ρόλο, ειδικά όταν έρχεται η ώρα των end gaming plot twists. Ακόμα και τα πλούσια αδέρφια που διοργανώνουν το νέο κύμα εξαγνισμού των υπερηρώων ήταν πολύ καθοριστικοί χαρακτήρες, για να μην αναφέρουμε τη nerdgasming σκηνή, όπου βρίσκονται μαζί υπερήρωες από όλο τον κόσμο, μαζί με τους ηγέτες τους.

Εν κατακλείδι, το INCREDIBLES 2 είναι ένα μερακλίδικο, καλοφτιαγμένο sequel που πρέπει να δείτε, ειδικά αν είχατε δει την πρώτη ταινία και θα τη χαρακτήριζα άνετα μία από τις καλύτερες υπερηρωικές ταινίες της δεκαετίας, για όλες τις ηλικίες. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει και Lego game, αν θέλετε και λίγο aftermath gaming εκτόνωση με τη μοναδική, μέχρι στιγμής, καλή κινηματογραφική υπερηρωική οικογένεια. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε γυριστεί και ένα εξίσου καλό FANTASTIC FOUR…